Elektronikken kravler ind i vores tøj

I fremtiden kan vores tøj meget vel blive spækket med sensorer og elektroniske kredsløb, der kan detailmonitorere vores krops performance. Bliv meget klogere på printet elektronik på E-22.

Glem smartwatchet rundt om håndleddet og virtual reality-brillen på næsen. I fremtiden vil en stor del af hverdagens mikroelektronik blive indlejret direkte i vores tøj i form af ultratynde elektroniske kredsløb og sensorer.

Eksemplerne findes allerede inden for blandt andet arbejdstøj, gaming og især sport, hvor der findes et væld af sensorer og lignende teknologier til minutiøst at overvåge de enkelte musklers ydeevne.

”Vi har set de senere år, at der dukker rigtigt mange eksempler på printet elektronik op inden for blandt andet sportsområdet. Elitesportsfolk har benyttet pulsure og den slags i årevis, men de er ikke altid så præcise. Med en wearable, der er indlejret direkte i for eksempel en løbebuks, kan man blive meget klogere på musklernes iltoptagelse i det specifikke ben og dermed opnå en meget mere præcis indsigt i kroppens ydeevne,” siger Christian Dalsgaard, seniorkonsulent ved Teknologisk Instituts afdeling for nanomaterialer og printet elektronik.

Nanomaterialer og mikroelektronik
Han vil på E-22’s konferencespor om printet elektronik fortælle meget mere om udviklingen inden for en industri, som for alvor tager fart i disse år.

Både forskere og virksomheder har i årtier beskæftiget sig med printet elektronik. Men hvor det tidligere mest var variationer af bøjelige folier med et elektronisk kredsløb, arbejder eksempelvis Teknologisk Institut i dag med strækbare substrater, der kan tilpasses det specifikke tekstil eller formgives efter 3D-printede emner. En udvikling, der er muliggjort af udviklingen inden for både mikroelektronik og nanomaterialer.

”Vi arbejder på at lave de her materialer strækbare og bøjelige i flere dimensioner, så man kan lægge det ud på tekstiler og udnytte tekstilers naturlige strækbarhed,” forklarer Christian Dalsgaard.

Bedre brug af data
I USA bliver det ifølge Christian Dalsgaard mere og mere udbredt at benytte arbejdstøj med indbygget varmefunktion, så håndværkeren eller industriteknikeren kan holde varmen på de kolde vinterdage. Og til både elitesportsfolk og fritidsmotionister findes der som nævnt adskillige kommercielle løsninger på markedet, blandt andet GRASPOR, der måler musklernes ydeevne.

Inden for sundhedsområdet ser Christian Dalsgaard ligeledes et stort potentiale. Især når wearables-teknologien kombineres med Internet of Things og dataopsamling i skyen.

”Der, hvor printet elektronik for alvor bliver interessant, er, når man kan udnytte de her data til meget mere end bare vise dem på den enkelte brugers smartwatch og i stedet dele dataene med ens læge, familiemedlemmer og måske hospitalet,” lyder det fra Christian Dalsgaard.

Behov for branchestandarder
Ud over at være tilknyttet Teknologisk Institut er Christian Dalsgaard også leder af den London-baserede non-profit organisation Smart Textile Alliance, der søger at fremme implementeringen af industristandarder inden for printet og indvævet elektronik.

Derfor vil hans præsentation på E-22 også kredse om behovet for standarder i en industri, hvor de enkelte producenter benytter egenudviklede løsninger.

”Noget af det, der sætter begrænsninger for udviklingen pt er, at der ikke er nogle branchestandarder. Man kan sagtens integrere et stykke elektronik i et stykke tøj, men det er proprietære løsninger, der kræver egne systemer og egenudvikling og derfor er forholdsvis omkostningstunge,” slutter Christian Dalsgaard.

Bliv klogere på printet elektronik på E-22. Det foregår den 30. august fra kl. 10.30-12.00 i Hal C, Scene 1.

Læs mere om E-22s konferenceprogram HER.