Glasset til høj temperatur og kemi

Borosilikat skueglas

Når man snakker ølproduktion, så kræver det rengøring, rengøring og rengøring for at sikre at bakterier ikke ødelægger brygget. Bryggerier vælger derfor ofte at bruge borosilikatglas til deres produktionsanlæg, fordi borosilikatglas egner sig til miljø, hvor der bruges skrappe rengøringsmidler.

Især i de ældre generationer kendes borosilikatglas i praksis som Pyrex-glas -det vil sige køkkentøj som ovnfastefade. Bruges glastypen til andet end køkkenudstyr kalder man det borosilikatglas.

Borosilikatglas blev opfundet af den tyske glaspioner Otto Schott i sidste halvdel af 1800-tallet, som en konsekvens af hans systematiske forsøg med at forstå, hvordan kemi påvirker glas. Schott gennemførte mange tusind systematiske forsøg med glas i forskellige former. Han ses derfor i dag som bagmand bag moderne industrielle glasløsninger.

”Det er et tekniske glas. Borosilikatglas har mange anvendelsesmuligheder. Bryggerier er bare en af de kundegrupper vi har. Rigtig mange andre kunder bruger borosilikatglas i deres produktion. Det er oftest som skueglas, hvor de kan overvåge deres produktion og farlige processer”, fortæller salgsansvarlig hos Mirit Glas, Johan Stenfeldt Hansen.

Især to egenskaber gør borosilikatglas attraktiv for virksomheder. Det er evnen til at tåle høje temperaturer og modstandsdygtigheden overfor stærk kemi.

Mange glastyper er sårbare overfor temperatursvingninger. Men ikke borosilikatglas, der fungerer uden problemer i sådanne miljøer. En særlig egenskab ved borosilikatglas er også dens modstansdygtighed overfor kemiske væsker, hvilket betyder at glasset ikke påvirkes selv ved kontakt med meget aggressive kemikalier. Der er meget få kemikalier, som borosilikatglas ikke kan håndtere.

”Medicinalbranchen er en branche som vi sælger mange borosilikat-løsninger til. De har en tradition for at bruge det holdbare borosilikatglas. Efterhånden oplever vi også at mange andre kunder opdager, at borosilikatglas med fordel kan bruges i deres produktion”, konstaterer Johan Stenfeldt Hansen.

Derfor er borosilikatglas meget brugbart – lige fra skueglas og laboratorieudstyr, til belysningsglas og diverse industriartikler.

”Kunderne oplever konkurrencefordele ved at bruge borosilikatglas og andre glas med specielle egenskaber. Derfor ser vi, at mange af vores kunder vælger at opgradere til teknisk glas, som forbedrer produktiviteten og kvaliteten”, slår Johan Stenfeldt Hansen fast.

Læs mere om borosilikatglas her.