Hurtige prototyper er blevet en afgørende faktor for mange OEM-elektronikproducenter. Men med de mindre SMD-komponenter er håndlodning ikke længere realistisk i prototypeforløb. Develco har nu købt en ultrakompakt dispenser og pick’n place-maskine for at hjælpe kunderne med hurtig prototyping
Artiklen har været bragt i Aktuel Elektronik nr. 8 – 2024 og kan læses herunder uden illustrationer
(læs originaludgaven her)
Af Rolf Sylvester-Hvid
Produktudvikling er i dag en ganske hurtig proces. Markedet venter ikke på nogen, og vinduet for elektronikprodukters levetid på markedet bliver konstant kortere. Set med danske øjne er det både godt og skidt. Skidt selvfølgelig fordi det giver stress i virksomheder, der ikke nødvendigvis besidder de ressourcer i R&D-afdelinger for den hurtige produktudvikling. Og stadigt flere godkendelsesprocedurer udfordrer selvfølgelig time-to-market. Men omvendt er det også godt, fordi hurtig prototyping taler for lokal produktudvikling, så en stor del af designet sker på dansk og med mindre risici for kopiering fra virksomheder på oversøiske markeder. Der er kort og godt mere sikkerhed i lokale udviklings- og godkendelsesforløb.
Det giver med andre ord god mening at bruge et eksternt, men lokalt udviklingshus til design af nye produkter. Dels besidder udviklingshuse ofte en viden og prækvalificerede modulløsninger, der overtager en stor del af produktudviklingen, så kunde og udviklingshus i fællesskab kan fokusere på applikationen. Hvis radio, strømforsyning og lignende er baseret på gennemprøvede og certificerede designs, så er der masser af tid og godkendelsesforløb sparet. Og det letter selvfølgelig vejen fra idé til endeligt produkt.
Nu er der bare den lille krølle på halen, at der undervejs i et projekt meget ofte kræves fysiske prototyper af det endelige produkt for at gøre felttests og certificeringer mulige, men udviklingen inden for komponentteknologierne forhindrer tidligere tiders håndloddede prototyper. Pitch og størrelse kræver maskinel montage. Hvor mange danske EMS-virksomheder tidligere gerne ville hjælpe med fremstilling af måske 10 eller 20 bestykkede print til et prototype-run, så er batch-størrelserne hos EMS’erne steget betydeligt, og prototyper er i visse tilfælde forstyrrende. Den erkendelse har fået Develco til at investere i en fin lille Essemtec Fox 1-kombinationsmaskine, som på blot en kvadratmeter giver mulighed for både dispensering af loddepasta og montage af de nyeste komponenter. Det er en oplagt løsning, som medvirker til at afkorte afstanden mellem udvikling og produktion og til at lette godkendelsesforløb samt give hurtige felttests.
Masser af potentiale i IoT
– Vi har haft tid til at køre maskinen effektivt ind, for lige op til årsskiftet oplevede vi et vist ophold i indgangen af nye opgaver. Så vidt vi kan se, har den udvikling været generel for branchen, men nu kører det igen. Mange havde nok regnet med, at IoT- og IIoT-opgaverne ville eksplodere, men det industrielle marked tager kun relativt langsomt mulighederne i IoT til sig. Der er imidlertid ingen tvivl om, at der er masser af potentiale i IoT, og når først virksomhederne har tygget lidt på teknologien, så springer de for alvor ud i nok meget interessante projekter, der spænder ganske bredt inden for mulighederne i IoT. Det gælder ikke mindst, når man kan krydre med kunstig intelligens i én eller anden form, fortæller Develcos administrerende direktør, Jakob Bjerre.
Mange virksomheder mangler netop viden om den digitale transformation og IoT-løsninger. Af samme grund har Develco og Trifork sammen afholdt IoT-seminaret ”Ny Forretning med IoT” med oplæg om forretningsmodel, teknologiudvikling, cybersecurity og konkrete IoT-cases fra Telenor, Aguardio, Woodsense, Trifork og Develco. Seminaret havde stor deltagertilslutning, og alle gik hjem med inspiration om mulighederne for at skabe værdi med konnekterede services i IoT-løsninger.
For Vejdirektoratet har Develco og Trifork sammen blandt andet fået skabt en særdeles spændende IoT-løsning, der for alvor og med turbo på – bogstaveligt talt – udnytter mulighederne i Artificial Intelligence, AI, maksimalt. Det er et projekt, hvor Vejdirektoratets biler bestykket med kamerakasser kører langs de danske statsveje, og de monterede kameraer tager fotos af vejkanterne for at identificere og lokalisere invasive plantearter og døde dyr. Det siger sig selv, at med en normal hastighed på vejene og det væld af natur, der boltrer sig i rabatterne, så er det en ekstremt CPU-tung opgave, og metoden kræver en fantastisk blanding af AI i både edge og cloud samt IoT og geo-tracking samtidig.
Mød Develco på E-24, stand 4202 i området ”Udvikling i Danmark”, og få en snak med virksomhedens eksperter om IoT, AI, kommunikation og meget mere.
Billedtekst:
Jakob Bjerre (stående) og Develcos produktionsekspert, Poul Torp, ved den nye Essemtec Fox 1-maskine. Med den får Develco muligheden for at afprøve prototyper på kundeprojekter på ultrakort tid.