Hvis man skal finde en fællesnævner for dansk industris interesse for de embeddede teknologier, så er det, at det er IoT, der styrer udviklingen af de nye applikationer. Grundlæggende bliver der ikke pillet ved den basale funktionalitet i applikationen, men mange ønsker den trådløse adgang til deres produkter med mulighed for produktopgraderinger, monitering, service og betaling. Det kræver en vis trådløs adgang, og så falder talen nærmest automatisk hen på IoT, selv om der ret beset ikke er så farligt meget nyt i trådløs M2M-kommunikation. Ændringerne på markedet er, at den trådløse ydelse er steget markant, samtidigt med, at forbrug og pris rasler ned. Kombineret med de utallige muligheder for web-adresser i IPv6-protokollen er trådløs kommunikation for selv de mest ydmyge industrisensorer blevet en mulighed, men der er fortsat en stor usikkerhed om valget af protokoller og teknologi.

Ifølge Søren Manicus er LoRa-kommunikationsteknologien et fantastisk godt bud på en fremtidig kommunikationsform, der bryder med mange af de kortrækkende wifi/gateway-løsninger. LoRa er sådan set fortsat en radioprotokol, men rækkevidden er nærmest enorm (LoRa står for Long Range (WAN)). Vi taler om op til 15km baseret på et spread-spektrum PHY-lag og kommunikation til LoRa-gateways, der ligesom alle andretyper af gateways kommunikerer op til et højere PC-lag eller clouden. Semtech producerer LoRa-komponenterne, mens Kerlink fremstiller LoRa-gateway løsningerne.
– Der er en vis geotracking-funktion bundet op mod gateway’en, så man kan stedbestemme de LoRa-komponenter, der er bundet op mod gateway’en. Det betyder, at man i praksis kunne fremstille et hundehalsbånd, som er i stand til at fortælle med en præcision ned til 70 meter, hvor en hund befinder sig i forhold til gateway’en. Så bliver det pludselig lettere at finde et bortløbent kæledyr. Selv om applikationen er lidt poppet, så viser det nu meget effektivt, hvad teknologien reelt kan, siger Søren Manicus fra Indesmatech, som er forhandler af Semtech-komponenterne i Danmark.
Under den netop afholdte Embedded Everywhere konference hos IDA havde Søren Manicus inviteret tilhørerne til at prøve at koble en IoT-applikation op mod en LoRa-gateway. Et Microchip sensor-kit kunne opsamle data fra konferencelokalet, og så kunne tilhørerne ellers selv prøve at koble sig op. Ideen var, at opgaven skulle kunne løses på mindre end et kvarter, hvad der skulle illustrere, at LoRa både er en meget enkel protokol at sætte i værk – og samtidigt et meget spændende WAN til urbane miljøer.
Læs om IoT i rapporten fra Embedded Everywhere i Aktuel Elektronik 01/2017, der udkommer 27/1.