• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Artikler fra Aktuel Elektronik

Ikke kategoriseret27. 08. 2024 | Pia Nielsen

Har blockchains en fremtid ud over i kryptovalutaer?

Ikke kategoriseret27. 08. 2024 By Pia Nielsen

Denne korte artikel forklarer, hvordan Bitcoin afhænger af blockchains, og hvordan en blockchain har mange andre mulige applikationer. Det er værd at se på en blockchains underliggende principper og nogle af de nye applikationer, der egner sig til dette delte værdisystem

Artiklen har været bragt i Aktuel Elektronik nr. 8 – 2024 og kan læses herunder uden illustrationer
(læs originaludgaven her)

Af Mark Patrick, teknisk direktør, Mouser Electronics

En blockchain giver den underliggende og grundlæggende ”shared ledger”-teknologi – altså en konsensusbaseret delt platform over geografiske områder og teknologiske platforme – til udveksling af kryptovalutaer og transaktioner. Da Bitcoin-kryptovalutaen først blev lanceret i 2009, fik blockchain-konceptet stor opmærksomhed. Siden har Bitcoin gennemlevet mange op- og nedture med mediedækning af, hvordan formuer er blevet skabt – og mistet. Over tid er teknologien bag den uregulerede valuta falmet noget.
Denne korte artikel forklarer, hvordan Bitcoin afhænger af blockchains, og hvordan en blockchain har mange andre mulige applikationer. Det er værd at se på en blockchains underliggende principper og nogle af de nye applikationer, der egner sig til dette delte værdisystem.

Bitcoins og kryptovalutaer
Der går sjældent en uge, uden at medierne nævner de finansielle bekymringer omkring kryptovalutaer. Bitcoin blev i 2009 lanceret som den første kryptovaluta, og den etablerede sig som protokol for et peer-to-peer elektronisk kontantsystem baseret på en offentligt distribueret shared ledger-metode, som blev kaldt for Blockchain. I de tidlige år blev Bitcoin og Blockchain set som mere eller mindre det samme. Efter den indledende interesse begyndte andre kryptovalutaer at dukke op. Over tid har flere svindelnumre og scams plaget kryptovalutaerne i en sådan grad, at de generelt får meget blandede modtagelser. Hvor visse finansielle institutioner har accepteret deres brug, har andre forbudt dem.
Selv om accept af kryptovalutaer er et kompliceret dilemma for de finansielle regulatoriske myndigheder, så er den underliggende teknologi bag blockchains offentligt distribuerede netværk af kryptografiske noder anset som værende forsynet med en lang række fordele for mange andre applikationer.

Forbundne blokke
En blockchain består af en sammenkædet liste af blokke, der hver især indeholder en liste af transaktioner. Hver transaktion er verificeret og grupperet i en blok (block) af netværksdeltagere, som kaldes noder. Disse noder konkurrerer så om at løse en kompleks matematisk opgave. Den første node, der løser opgaven bliver belønnet med retten til at tilføje endnu en block i kæden. Denne proces kaldes ”mining” og sikrer netværket, da hver block, som bliver tilføjet kæden (chain), gør det endnu mere vanskeligt at ændre foregående blocks.
Det er derfor stort set umuligt at ændre en chain, når en block er blevet tilføjet, og det gør en blockchain til en utroligt sikker måde at lagre data på. Det skyldes, at hver block indeholder en unik digital signatur (kaldet en hash). Hashen for hver block er baseret på dens indhold og inkluderer hashen fra en chains foregående block. Forsøg på at ændre data i en block betyder, at en hash for en given block også vil ændres, hvad der gør det ret tydeligt for resten af netværket, at der er blevet pillet ved data.
Et af de mest værdsatte aspekter ved blockchain er, at det er decentraliseret, så ingen enkelt virksomhed eller myndighed kontrollerer netværket. I stedet er blockchain styret af et netværk af noder, der hver især har deres kopi af den samlede blockchain. Denne tilgang gør netværket ekstremt robust over for både censur og svindel, da der ikke eksisterer noget enkelt følsomt punkt, som kunne være et mål for et cyberangreb.

Konsortier
En anden betydelig udvikling inden for blockchain-teknologien er den øgede brug af private blockchains, ofte kaldet konsortier eller enterprise-blockchains. Organisationer vedligeholder og styrer disse blockchains, der ikke er åbne og decentraliserede ligesom de offentlige blockchains. Private blockchains bliver ofte brugt til specifikke forretningsformål som supply chain management, hvor deltagere ønsker at bevare en delt registrering af transaktioner og data foruden en fortsat styring af den aktuelle blockchain og dens data. Konsensuskonceptet er blevet udbredt til shared ledgers, der kun bliver opdateret, når en transaktion er blevet valideret af alle deltagere i den givne blockchain.
I visse applikationer har skalérbarheden begrænset udbredelsen af blockchains, hvor især offentlige blockchains har skullet hjælpe med at håndtere et stadigt større antal transaktioner. Der findes dog teknikker, der kan opdele blockchain-netværk i mindre og mere håndterlige dele for at imødegå constraints som følge af skalérbarheden.
Sikkerhed er endnu en udfordring for blockchains. I takt med at blockchain-netværk er vokset i popularitet og indeholder værdi, er de blevet mere attraktive mål for cyberangreb. Denne potentielle svaghed har ført til en øget fokus på sikkerhedsmæssige modforhold som kryptografiske algoritmer, sikkerhedsprotokoller og udvikling af nye løsninger, der skal sikre blockchain-netværk, som såkaldte hardware-wallets og multisignatur-wallets.

Potentielle brugercases for blockchain
Mens kryptovalutaernes rolle kun langsomt vinder global udbredelse, er der dog ingen tvivl om anvendeligheden af blockchains til en række kommercielle applikationer. For organisationer, der sammen udfører forretningstransaktioner, repræsenterer blockchains en anvendelig teknologi, der vil booste forretningseffektiviteten og ydelsen af driften. De potentielle muligheder for blockchains dækker supply chains, global logistik, finansielle services som internationale betalinger, lokale og centrale myndighedsopgaver og endog detailhandelen.
Ud over kryptovalutaer er den finansielle servicesektor tiltrukket af blockchains til internationale betalinger med regulatorisk kompatibilitet, strømlinede kommercielle finansløsninger og forhindring af svindel. Blockchains kan også bruges til at forhindre hvidvaskning af penge gennem at sikre transaktionerne og ved at identificere såvel kunder som de relevante juridiske myndigheder.
I takt med at elektroniske healthcare-applikationer griber om sig, øges behovet for beskyttelse af fortrolige patientdata også. Monitering af livstegn af wearables spiller en stadigt større rolle i vurderingen af en patients eller brugers overordnede helbred og – gennem AI-algoritmer – kan man holde øje med tidlige tegn på alvorlige trusler mod helbredet. Blockchain repræsenterer en ideel teknologi til automatisering af sikker lagring af personligt identificérbare data fra wearables. Blockchain kan også forbinde isolerede siloer af patienthelbredsdata fra hospitalers journalkartoteker, helsecentre, tandlæger, optikere og flere andre for at give læger og behandlere et mere blandet billede af en persons faktiske helbred.
Globale supply chains består almindeligvis af multiple kommercielle partnere, shippingfirmaer og transportmetoder på tværs af domænerne. Eksemplerne inkluderer alt lige fra frisk frugt til råolietransporter, hvor sidstnævnte er en værdifuld last, der ofte skifter hænder, eller bliver solgt i mindre kvanta undervejs på rejsen. Blockchains tilbyder muligheden for at registrere ejeren, den aftalte værdi og anden relevant information for hvert skridt af lastens rejse.

Blockchain: Uendelige muligheder
Siden sin introduktion er blockchain-teknologien kommet et godt stykke, og indflydelsen på industrier og applikationer fortsætter med at vokse. Udviklingen af nye løsninger til håndtering af problemerne med skalérbarhed og sikkerhed vil uden tvivl spille en vigtig rolle for blockchain-teknologiens fremtidige succes. Men teknologiens evne til at danne decentraliserede og sikre digitale platforme får nu alligevel blockchain til at ligne en lovende fremtidig model.

Skrevet i: Ikke kategoriseret

Seneste nyt fra redaktionen

Elegant IP65-tæt 250VAC/10A-kontakt følger standard paneludskæring

Komponenter & konnektorerPower21. 05. 2025

On/off-kontakter er et design- og funktionskrav i et utal af både kommercielle og industrielle elektronikprodukter, men mange hidtidige løsninger har ikke nødvendigvis haft den kombination af enkel montage, elegant udformning, relativt høj tæthedsklasse og robust konstruktion. Dét har Würth

Alsidig lille AC/DC-strømforsyning leverer 20W

Power21. 05. 2025

I den nye energiinfrastruktur skal AC/DC-konvertere i stigende grad kunne fungere ud over de nominelle forsyningsværdier fra 100VAC til 277VAC. Den nyligt lancerede RAC20NE-K/277 fra Recom matcher det godt med 20W og valgfrie 12-, 24- eller 36VDC-udgange. Der er indkapslede versioner med konstant

Jakob Ellemann-Jensen bliver ny formand i Security Tech Space

Branchenyt21. 05. 2025

Tidligere forsvars- og vicestatsminister, Jakob Ellemann-Jensen, bliver ny formand i Security Tech Space, der er et nationalt initiativ, der arbejder for at styrke Danmarks position inden for cybersikkerhed. Jakob Ellemann-Jensen arbejder i dag som vicedirektør i Dansk Erhverv og kommer med en

IFS ruller nyt AI-skyts ud

Wireless & data21. 05. 2025

Det skal være nemmere og mindre risikobetonet for virksomheder at teste musklerne i Industrial AI. Det er kongstanken bag IFS’ seneste initiativ, lanceringen af IFS Nexus Black, der sætter fart under udviklingen og implementeringen af Industrial AI-applikationer med høj værdiskabelse. I modsætning

CEA-Leti viser vejen til næste generations displayteknologi

AktueltDesign & udvikling21. 05. 2025

Det franske forskningsinstituts præsentation på Display Week konferencen i San José, Californien den 19. maj, 2025 sigtede på en ny generation af displayteknologi. Instituttets fremskridt inden for heterogen co-integration af GaN microLED teknologien og organiske fotodetektorer er et væsentligt

Blød dansk robot kravler ind, hvor ingen andre kan

AktueltDesign & udvikling21. 05. 2025

Forestil dig en robot, der kan sno og presse sig vej ind i de mest utilgængelige hjørner af industrielle anlæg - uden at sætte liv på spil og med evnen til at levere præcise data om selv de mindste fejl. Det er præcis, hvad startup-virksomheden XiniX AI har udviklet med deres bløde robot.  −

Dansk batteri-startup går fra garageprojekt til automatiseret batteriproduktion

Design & udviklingProduktionTop21. 05. 2025

MILA Nordic vil gøre Danmark til foregangsland inden for batteriproduktion. Med hjælp fra Teknologisk Institut har virksomheden taget de første skridt mod automatiseret produktion af kundetilpassede batteripakker i et MADE Demonstrationsprojekt. Batterier spiller en afgørende rolle i den grønne

Den evige jagt på referencen

Artikler fra Aktuel Elektronik20. 05. 2025

Sennheiser har for nylig lanceret deres HD 505, der på papiret lover en rigtig god lytteoplevelse. Det fik os på redaktionen til at overveje, om Sennheiser måske havde fundet en efterfølger til HD 540, som på mange måder fortsat er udgangspunktet for ”reference-lytteoplevelsen”Artiklen har været

Hvor GaN kan – skal GaN også bruges

Artikler fra Aktuel Elektronik20. 05. 2025

GaN (galliumnitrid) optræder i stadigt flere applikationer, og GaN er på mange måder en fremtrædende WBG-teknologi (Wide Band Gap) inden for de nyeste effektdesign som følge af de meget små tab i GaN-komponenterne. Hvornår skal man så vælge GaN frem for SiC (siliciumcarbid), silicium-MOSFETs eller

Ultra low-power mikrocontroller-modul med brug af Eclipse

Artikler fra Aktuel Elektronik20. 05. 2025

DEL 1:I to artikler skal vi se på et ultra low-power, funktionsrigt mikrocontroller-modul, og hvordan det bliver programmeret og debugget med populære, gratis værktøjer. Modsat mange andre high-end mikrocontroller-moduler er det beskrevne tilgængeligt i et DIP-format, hvilket letter prototyping for

Tilmeld Nyhedsbrev

Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  •  22-05-2025

    Next-Gen UAV Showcase in Odense at the International Drone Show 2025 ›

    EKTOS A/S
  •  22-05-2025

    Authorised Distributor Mouser Electronics Stocks Extensive Selection of Molex Products ›

    Mouser Electronics
  •  21-05-2025

    Kostoptimerede PolarFire® Core FPGA’er og SoC’er fra Microchip Technology leverer høj ydelse 30% billigere ›

    Microchip Technology Inc.
  •  21-05-2025

    Launching at Mouser: Raspberry Pi RP2350 Microcontroller for Embedded and Industrial IoT Applications ›

    Mouser Electronics
  •  21-05-2025

    6W strømforsyning med bred indgangsspænding ›

    Power Technic ApS
  •  21-05-2025

    Sigma Connectivity: From Client Vision to Tailor-Made Product ›

    InnoFour
  •  21-05-2025

    EKTOS Launches Functional Safety in Modern Electronics Webinar Series – First Session on June 12 ›

    EKTOS A/S
  •  20-05-2025

    EMS company Kitron Standardizes and Scales PCBA Testing with SATS ›

    CN Rood
  •  20-05-2025

    Mouser Electronics Delivers Expert Perspectives on Motor Control in New eBook from Analog Devices ›

    Mouser Electronics
  •  20-05-2025

    Innovative automationskoncepter for medie- og bygningsteknologi ›

    Beckhoff Automation ApS

Seneste Nyheder

  • Elegant IP65-tæt 250VAC/10A-kontakt følger standard paneludskæring

    21.05.2025

  • Alsidig lille AC/DC-strømforsyning leverer 20W

    21.05.2025

  • Jakob Ellemann-Jensen bliver ny formand i Security Tech Space

    21.05.2025

  • IFS ruller nyt AI-skyts ud

    21.05.2025

  • CEA-Leti viser vejen til næste generations displayteknologi

    21.05.2025

  • Blød dansk robot kravler ind, hvor ingen andre kan

    21.05.2025

  • Dansk batteri-startup går fra garageprojekt til automatiseret batteriproduktion

    21.05.2025

  • Danmark og EU kan udfordre USA’s og Kinas dominans på batterimarkedet med genanvendelse og innovation

    19.05.2025

  • BMS-test til elbiler og ny high-speed resolver på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

    19.05.2025

  • Steffca A/S overtager Sealsupply Europe A/S

    19.05.2025

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik