Siger man IoT – eller måske endda snarere IIoT (Industrial Internet of Things), så har vi måske et rigtig godt udgangspunkt for de tanker, Messecenter Herning har gjort sig i forbindelse med den kommende HI Tech & Industry Scandinavia i Herning i dagene 30. september til 2. oktober. Af grunde, der fortaber sig i historien, forsvandt elektronikken ud af den overordnede industrimesse i Herning for rundt regnet to årtier siden, men hvor der dengang nok var nogle kraftige faglige skel mellem elektronikmarkedet og de mere ”sorte industrier”, så har meget ændret sig over en enkelt generation. I dag kan man dårligt forestille sig noget som helst teknisk udstyr, som ikke har én eller anden form kommunikation eller intelligens indbygget i konstruktionen.

Traditionelt har industrimessen i Herning primært – set fra eltekniske og elektronikkens øjne – primært taget udgangspunkt i automations- og strømforsyningsløsninger. Men behovet for intelligens og kommunikation i alle slags produkter, og selvfølgelig også de sammenkoblinger af IT- og OT-lagene (operationsteknologi), som er udgangspunktet for konceptet bag Industri 4.0, har gjort elektronikken til en vital og integreret del af fremtidens industrielle teknologier.
Interessen for både den konventionelle teknik og elektronikken er bestemt til stede. Antallet af udstillere vil uden tvivl være på niveau med besøgstallet fra 2023 – og det er så fraregnet EOT – så det samlede antal udstillere vil i 2025 være betydeligt højere. EOT – Electronics of Tomorrow har en fysisk begrænsning af standene på rundt regnet 70, men det bidrager til den fælles fest. I 2023’s industrimesse nåede antallet af besøgende op på over 18.500, og det tal forventes at blive højere i 2025 – også fordi der kommer et kontingent af besøgende til EOT. Hvor stort vides ikke med sikkerhed, men mon ikke industrimessen i 2025 når over de 20.000 eller måske endda 22.000 besøgende?
EOT holdes i hal C og indgår som sagt den samlede industrimesse. Som sådan er EOT ikke ny i Hernings messeregi, men det har hidtil været en ganske nørdet mindre udstilling og konference, og netop ”morgendagen” er ganske relevant at fokusere på. Ser man på elektronikken som marked, så er der de relativt kortsigtede betragtninger som supply-chain, sourcing af vitale komponenter og produktion med maksimal effektivitet støttet af en lige så effektiv logistik. Tidshorisonten for den del af elektronikudvikling og produktion er som regel ned til nul til to år.
Den strategiske udvikling af elektronikken har en lidt længere horisont, så de teknologier der er i spil under EOT vil typisk føre til produkter, der bliver kommercielle to til fem år ude i fremtiden. Mange emner under EOT kan derfor virke lidt ”esoteriske” umiddelbart, men brug af kommunikationsformer som LEO – Low Earth Orbit – satellitter for fjerntliggende IoT-baserede industrielle produkter virker umiddelbart som et overkill for mange applikationer, men det er faktisk i brug i praksis i dagens verden.
Vi følger selvfølgelig op på opløbet mod både EOT – Electronics og Tomorrow og HI Tech & Industry i Aktuel Elektronik i udgaverne 8 og 9. Ligeledes kommer vi med en omfattende messerapport efter messen.
RSH