• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Artikler fra Aktuel Elektronik

PowerTop24. 11. 2023 | Rolf Sylvester-Hvid

Finsk teknologisk innovation skal volumen-upcycle brugte batterier

PowerTop24. 11. 2023 By Rolf Sylvester-Hvid

Op til 90 % af battericellerne i kasserede lithium-ion-batterier kunne genbruges, men manglen på hurtige og pålidelige helbredstest af battericeller har været en barriere for effektiv genbrug. Et pilotanlæg, der nu er åbent i Tampere, kan måle celler med en hastighed på en million celler om året. CeLLife Technologies’ patenterede diagnostiske teknologi kan bæredygtigt elektrificere verden.

Finsk løsning giver effektiv genbrug af batterier
Effektiv upcycling af batterier i Tampere, Finland, med robotstyret måling og sortering.

Den globale grønne omstilling vil kræve et stort antal lithium-ion-batterier. Batterier er ikke i sagens natur designet til at blive genbrugt eller genbrugt, når de når slutningen af deres levetid. Batterispild på det europæiske marked forventes at vokse med en hastighed på omkring 20 % om året frem til 2040.

Spild ville blive reduceret, hvis battericeller blev genbrugt, men den vigtigste udfordring er deres uensartethed – eller rettere det faktum, at battericellernes tilstand ikke kan bestemmes i industriel skala.

CeLLife har i dag åbnet et pilotanlæg i Tampere, Finland, hvor massetest af battericeller kan udføres med rekordhastighed og sikkerhed.

– Batteriindustrien har hårdt brug for livscyklusstyring. At bruge celler til slutningen af deres levetid er den mest bæredygtige og fornuftige måde at reducere batterispild på. Der er ingen mening i den nuværende procedure, som bruger tunge kemiske processer til at adskille råmaterialer eller knuser selv som nye celler for at fylde lossepladsen, siger Marko Tulonen, grundlægger og bestyrelsesformand for CeLLife.

Talrige applikationer til second-life batterier

CelLifes fabrik vil i første omgang behandle 4.000 til 5.000 battericeller om dagen, hvilket er mange gange mere, end hvad de store batteriselskaber kan. Takket være hurtig og pålidelig massetestning kan op til 90 % af cellerne i brugte batterier gøres som nye til fremstilling af batterier. Vigtige anvendelsesmål for brugen af sådanne genopladelige batterier er for eksempel 5G-netværksbasestationer og modulære energilagre.

– Her løser vi kylling-og-æg-problemet: Efterspørgslen efter genbrugsceller er stadig lav, fordi der endnu ikke har været præcise, effektive og sikre løsninger. Alle har brug for batterier. Der er fundet en løsning. Kravet vil komme eksplosivt i hånden inden for et år eller to, opsummerer Tulonen.

Fabrikken har cirka 200.000 battericeller på lager, som kommer fra store datacentre i det sydlige Finland.

– Nogle af dem er kommet fra backup-batterier, som ikke nødvendigvis har været brugt overhovedet, men efter et par års garanti tages disse praktisk talt nye batterier ud af drift, og deres skæbne skal knuses. Der er ingen grund til at grave nyt lithium, kobolt, mangan og mange andre stoffer op fra planeten, hvis vi kan give battericeller en ny brugscyklus, siger Tuomas Messo, grundlægger og teknologidirektør i CeLLife.

På fabrikken testes cellerne automatisk. Når cellens kapacitet eller ladeniveau er kendt, sorteres de ved hjælp af en robot. Når genopladelige batterier er samlet fra celler i samme tilstand, kan deres levetid maksimeres.

– Her kunne vi bruge analogien med en kurv med æbler, hvor ét dårligt æble kan ødelægge en ellers god kurv, det vil sige, at den svageste celle bestemmer kvaliteten af batteriet. Og tilsvarende, når æblerne er lige friske, ældes de i kurven med samme hastighed, forklarer CeLLife-stifter og administrerende direktør Roni Luhtala.

Efterspørgsel efter massetest i alle led i værdikæden

CeLLife tilbyder også massetest af battericeller som en service. Virksomheden har allerede betalende kunder på alle stadier af batteriværdikæden, fra fremstilling til slutbrugere og genbrug, fordi den nuværende test er ineffektiv og langsom.

– Traditionelt bliver impedansen i kvalitetskontrol kun målt ved 1-2 punkter, men målingerne fortæller ikke noget væsentligt om cellens kvalitet, sikkerhed og ydeevne. Tilsvarende tager det op til en halv time at opnå præcise måleresultater med traditionelle metoder, hvilket betyder, at de kun er egnede til laboratoriebrug, siger Luhtala.

CelLife måler på den anden side impedansen af hver celle ved 2000 forskellige punkter. Resultaterne opnås på få sekunder, og målingerne giver et præcist billede af batteriets tilstand, og hvad der er årsagen til dets eventuelle tilstandsfald. CelLife taler om cellernes elektroniske fingeraftryk, fordi hver celle er et individ. Den måske vigtigste del af diagnosen er en forståelse af batteriets resterende brugstid.

Database med over 500.000 celler

Hvad er diagnosen baseret på? Forskningsresultater afspejles i CeLLifes database, som formentlig er en af de største i verden. Den er baseret på et omfattende celleforskningsprojekt, der blev startet på Tampere Universitet i 2010. I årenes løb har databasen akkumuleret data fra mere end en halv million celler, og den blev overført til det indbyggede CeLLife i 2022.

– Vi sammenligner måledataene med disse tidligere resultater og ud fra dette kan vi fortælle om måleresultaterne, og hvad de betyder i praksis. Vores system skalerer og lærer at blive bedre hen ad vejen, mens de data, der indsamles fra cellerne, forfines yderligere ved hjælp af kunstig intelligens, siger Messo.

Teknologien kan bruges til at teste alle batterikemier og -modeller, det vil sige, at der ikke er behov for en separat måleenhed for forskellige batterityper. Måleapparatet er let som en tablet, og alle målinger bruger den samme database. CelLifes teknologi er omfattende internationalt patenteret.

Rødder i elektrisk netværksdiagnoseteknologi

Rødderne til teknologien til massebatteritestning går tilbage til elektrisk netværksdiagnostik, som Messo og Luhtala har forsket i i årevis ved Tampere Universitet. I den sker detektionen af fejlsituationer, deres analyse og reaktion på dem elegant på millisekunder.

CeLLife blev grundlagt, da de indså, at teknologien på elnetsiden også kunne anvendes til batteritest, hvor der er en enorm efterspørgsel efter pålidelige og hurtige løsninger.

– Ligesom i elnettet kan en fejl i batterier også skyldes mange årsager. For eksempel kan anoden eller katoden være ældet, eller der kan være sket ændringer i elektrolytten, der gør det vanskeligt for lithiumionerne at bevæge sig, illustrerer Luhtala.

Sikkerhed på højeste niveau

I fabrikkens proces er sikkerheden taget meget alvorligt, fordi batterier i sagens natur er farlige.

– Sikkerheden er selvfølgelig baseret på, at vi kun tager imod udvalgte celletyper til fabrikken, vage produkter fremstillet i sweatshops udelades efter præference. I selve processen færdes cellerne på platforme udviklet til dette formål, så de ikke på noget tidspunkt kommer i kontakt med hinanden, beskriver Luhtala.

Skrevet i: Power, Top

Seneste nyt fra redaktionen

2,5kW Totempole PFC-case beviser let brug og robusthed af ICeGaN ved højere effekter

Design & udviklingPower11. 05. 2025

Cambridge GaN Devices (CGD), en fabløs clean-tech halvledervirksomhed, der udvikler flere energieffektive GaN-baserede effektkomponenter for grønnere elektronik, som gør bæredygtig elektronik lettere af designe og implementere, fortæller nu, at Inventchip, en førende producent af

Danisense lancerer ”Online Calibration Portal” for at tilbyde varemærkeagnostisk kalibreringsservices af strømtransducere

PowerTest & mål11. 05. 2025

Som modsvar på feedback fra kunder og brugere af strømtransducere med de udfordringer, der ligger i blandt andet den administrative kompleksitet, lange lead-times og høje omkostninger ved kalibrering, tilbyder Danisense, førende inden for højpræcise strømsensor-/transducere til krævende

Topforskere får million-støtte fra Villum Fonden

AktueltDesign & udvikling11. 05. 2025

Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11 fremragende forskere på danske universiteter. Forskerne har alle markeret sig internationalt med banebrydende forskning og visionære ideer, og nu får de mulighed for at forfølge deres forskning med et solidt og langsigtet økonomisk

International Drone Show sætter fokus på forsvar, energi og luftmobilitet

EventsTop11. 05. 2025

International Drone Show, Nordeuropas største event for UAS og C-UAS, vender tilbage til HCA Airport i Odense d. 18.-19. juni. I år er der særligt fokus på droneteknologi inden for forsvar, energi, integreret luftrum og avanceret luftmobilitet. Når International Drone Show løber af stablen i

Danmark foran på det digitale område – offentlige apps overhaler sociale medier

AktueltWireless & data11. 05. 2025

Danmark er blandt de mest digitaliserede lande i Europa, og nu giver vi også naboerne i Sverige og Holland baghjul, når det kommer til brugen af offentlige digitale apps. Det viser Nordeuropas største studie om vores digitale liv – Mobile App Trends Report 2025 – hvor den dansk-svensk-hollandske

Laura A. Smoliar udnævnt til administrerende direktør for Quantum Denmark

Branchenyt10. 05. 2025

Laura A. Smoliar udnævnt til administrerende direktør for Quantum Denmark, hvilket styrker Danmarks position inden for kvanteteknologi. Quantum Denmark er en central søjle i den danske nationale strategi for kvanteteknologi og blev etableret gennem en fælles ansøgning fra NATO DIANA-Q-partnerne på

Ny profil skal styrke TP-Links B2B-sats inden for videoovervågning

Branchenyt10. 05. 2025

TP-Link, der er en førende udbyder af netværksenheder, netværkstilbehør og smart home-produkter, udvider nu tilstedeværelsen i Norden, hvor Rickard Hohenthal tiltræder som Business Development Manager Nordics. Fremadrettet får Rickard Hohenthal ansvar for at opbygge og udrulle TP-Links B2B-brand

AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania i Messecenter Herning

Events09. 05. 2025

Årets Technomania tapper ind i den usikre verdenssituation, hvor Danmark og Europa i højere grad skal udvikle egne teknologiske løsninger, og hvor beskyttelsen af vores kritiske infrastruktur står højt på den politiske dagsorden. - Danmark har et stort vækstlag af dygtige virksomheder og

Mouser Electronics New Product Insider: Over 8.000 nye komponenter tilføjet i 1. del af 2025

BranchenytKomponenter & konnektorer09. 05. 2025

I 1. kvartal af 2025 lancerede Mouser mere end 8.000 nye partnumre til levering direkte fra lager. Blandt de produkter, som Mouser introducerede fra januar og gennem marts 2025, finder man: For at se flere New Product Insider highlights, besøg: https://info.mouser.com/new_products/.For flere

Gate-driver optokobler øger sikkerhed ved switching af SiC MOSFETs

Komponenter & konnektorerPower09. 05. 2025

Toshiba Electronics Europe GmbH lancerer en gate-driver optokobler, der egner sig til at styre siliciumcarbid (SiC) MOSFETs i industrielt udstyr som industrielle invertere, UPS’er (uninterruptible power supplies) og solcellepanel (PV) invertere, der alle kan opleve hårde termiske miljøer. TLP5814H

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Avnet Silica

    ROBOTIC SEMINAR 21+22 of May 2025 Online

  • Mouser Electronics

    The Latest News from Mouser Electronics

  • Power Technic ApS

    Fem kanals udgangs LED-dæmper

  • InnoFour

    Sigma Connectivity creates world’s most compact EX, 5G smart devices using Siemens EDA Xpedition

  • RODAN Technologies A/S

    RODAN Technologies tildeles Experians RKI Diplom for Højeste Kreditvurdering i Danmark

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Shipping Wide Selection of Smart, Connected and Secure Embedded Control Solutions from Microchip Technology

  • Mouser Electronics

    Mouser Delivers Expert Perspectives on Robotics, AI and ML in New eBook from Analog Devices and Samtec

  • Power Technic ApS

    CSP 3000W Strømforsyning til UV udstyr

  • InnoFour

    Customer story: Improved product quality using HyperLynx PI

  • Mouser Electronics

    Mouser Explores Smart Tech in Farming with Agriculture Resource Hub

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • 2,5kW Totempole PFC-case beviser let brug og robusthed af ICeGaN ved højere effekter

    11.05.2025

  • Danisense lancerer ”Online Calibration Portal” for at tilbyde varemærkeagnostisk kalibreringsservices af strømtransducere

    11.05.2025

  • Topforskere får million-støtte fra Villum Fonden

    11.05.2025

  • International Drone Show sætter fokus på forsvar, energi og luftmobilitet

    11.05.2025

  • Danmark foran på det digitale område – offentlige apps overhaler sociale medier

    11.05.2025

  • Laura A. Smoliar udnævnt til administrerende direktør for Quantum Denmark

    10.05.2025

  • Ny profil skal styrke TP-Links B2B-sats inden for videoovervågning

    10.05.2025

  • AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania i Messecenter Herning

    09.05.2025

  • Mouser Electronics New Product Insider: Over 8.000 nye komponenter tilføjet i 1. del af 2025

    09.05.2025

  • Gate-driver optokobler øger sikkerhed ved switching af SiC MOSFETs

    09.05.2025

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik