Medico-stik baner vej for IEC 60601-1 godkendelse

Konnektorer til medicinsk udstyr skal overholde visse krav. Ud over de praktiske applikationsspecifikke egenskaber som antal poler, autoklavérbarhed, IP-beskyttelse og nominelle strømme pr. pin skal der tages forholdsregler for at beskytte patienten (MOPP – Means of Patient Protection) og operatøren (MOOP – Means of Operator Protection). Sikkerheden er defineret i IEC 60601-1 med henblik på at minimere risici for elektriske stød. Da elektrisk udstyr til medicinsk brug er forbundet til en strømforsyning og kan komme direkte i kontakt med patienten, kan selv de mindste lækstrømme være livstruende for svækkede patienter – ikke mindst, da selv minimale strømme kan skade hjerte og indre organer. Heller ikke sundhedspersonalet, der betjener udstyret, må udsættes for fare for læk- eller krybestrømme. Kravene for patientbeskyttelse er dog højere end for brugerbeskyttelse. Så snart elektriske instrumenter kommer i kontakt med eller anvendes tæt på patienten, kræves den højeste grad af beskyttelse (2 MOPP).

IEC 60601-1 kræver, at producenter af medicinske apparater og systemer sikrer en generelt sikker og pålidelig funktion. Kravene kan løses ved at vælge specielle elektriske komponenter og bygge dem ind i apparatets strømforsyning, styring eller signalgenerator. Alternativt kan standarden implementeres via konnektoren, idet konnektordesignet tager højde for de større isolations- og krybeafstande. Den rent mekaniske løsning med en plug-in forbindelse giver fordele, i og med at isolations- og krybeafstandene sikres gennem konnektordesignet. På den måde letter overholdelse af IEC 60601-1 processen med at få godkendt medicoteknisk udstyr og hjælper producenten til en hurtigere lancering på markedet.

ODU’s konnektorer anvendes i elektrisk medicinsk udstyr til at overføre signaler, høj strøm, højspænding, RF/coax, medicinske gasser og væsker, data og fiberoptik . ODU tilbyder IEC 60601-1-godkendte cirkulære konnektorer, som fås i enten plasthuse (ODU MEDI-SNAP®) eller robuste metalhuse (ODU MINI-SNAP®). ODU MINI-SNAP®, og som er velegnede til applikationer med høje mekaniske belastninger eller krav om udvidet elektrisk beskyttelse. For plastkonnektorerne, ODU MEDI-SNAP®, er fordelene blandt andet lav vægt, berøringsbeskyttelse og et væld af mulige farvekombinationer. Tildeling af farver muliggør en sikker og intuitiv brug, så stikket ikke anvendes forkert. Konnektorer fra ODU fås med valgfri kabelkonfektionering, eksempelvis med silikoneoverstøbt kabel/konnektor for en komplet forbindelsesløsning.

Årtiers erfaring i medicoindustrien kombineret med den nyeste teknologi gør, at ODU kan udvikle forbindelsesteknik til perfektion. Det gælder konnektorer og konfektionering til diagnostik, terapi, kirurgi eller patientovervågning. ODU konnektorer står for fejlbeskyttelse og pålidelighed i den daglige medicinske brug. Konnektorer, kabler og konnektorhuse er overordentligt modstandsdygtige over for høje temperaturer og kemiske substanser – og det garanterer pålidelig tæthed, inklusive overholdelse af høje beskyttelsesklasser.

Kontakt ODU Denmark for flere oplysninger.