Hvad er et M2M SIM-kort?

M2M (maskine-til-maskine) henviser til teknologien der gør det muligt for enheder, at kommunikere og udveksle informationer uden menneskelig styring. Et M2M SIM-kort er en chip indeni en M2M enhed, som gør det muligt for enheden at skabe forbindelse til det mobilenetværk, samt andre enheder.

Læs mere om M2M SIM-kort teknologi og hvordan forskellige SIM-kort typer opfylder en bred vifte af IoT behov.

Hvad er M2M?

M2M beskriver kommunikation mellem fysiske enheder. I næsten alle M2M scenarier, er enhederne udstyret med sensorer – dvs. enheder kan opsamle input fra deres fysiske miljø. Den opsamlede information giver dermed enheden mulighed for, at reagere på omgivelserne og kommunikerer denne information til andre enheder.

Eksempler kan være prædiktiv vedligeholdelse, hvor sensorer på industrielt udstyr identificere og rapportere fejl. Afhængigt af enheden eller tilknyttet software, kan en handling, såsom planlægning af reparation eller bestilling af erstatningskomponenter, udføres.

Tracking er et andet eksempel. Med en kombination af GPS og miljø sensorer, kan M2M benyttes til at monitorer både den præcise lokation og fysiske tilstand af enheder på farten.

Nogle af de største fordele ved brug af M2M er blandt andet at kunne måle og øge produktiviteten, reducere ineffektivitet, samt at modtage meldinger om potentielle risici og problemer.

IoT vs M2M SIM-kort: hvad er forskellen?

M2M refererer til den direkte kommunikation mellem enheder. For virksomheder involverer dette normalt sensorudstyrede maskiner, der indsamler data for at overvåge specifikke faktorer (f.eks. placering, temperatur eller produktionsoutput).

IoT (Internet of Things) viderebygger på M2M’s principper. Dog er IoT ikke længere basis punkt-til-punkt kommunikation mellem enheder, men skabelsen af et helt netværk af enheder, der alle kommunikere med hinanden. En IoT løsning gør det muligt at samle data på tværs af enheder (big data), analysere det og finde ud af hvordan effektiviteten kan øges.

Med det sagt, vil ‘IoT SIM’ og ‘M2M SIM’ ofte bliver brugt om det samme. Der vil uanset hvad være behov for en løsning der forbinder enhederne.

 

SIM-kort vs M2M SIM-kort

M2M SIM-kort kan nemt forveksles med SIM-kort til mobiler, da disse ligner hinanden. Begge gør det muligt for enheder og forbinde til mobilnetværket. Forskellen skal findes i de tilknyttede muligheder.

Profilen på et mobiltelefon SIM-kort gør det muligt for enheden at benytte internet, opkald og SMS. En M2M enhed har oftest ikke brug for opkald funktionen, med få undtagelser. Det er ikke unormalt at se SMS funktionen benyttet i M2M branchen, men primære service ved M2M SIM-kort er data. Dette er normalt en del af en styret management løsning, som sørger for sikre og lukkede løsninger, modsat en offentlig internet adgang givet af mobil SIM-kort.

Et eksempel på en administreret service er datadeling. Dette muliggør deling af data på tværs af flere M2M enheder. Bruger en enhed en stor mængde data, men en anden enhed ikke bruger alt dens data, kan disse tage fra den samme data pulje og dermed løber det ikke løbsk for den enkelte enhed. Dette kan hjælpe med at kontrollere dataforbrug på tværs af enheder.

M2M SIM form factors

Forskellige typer M2M SIM-kort
Der findes flere forskellige formfaktorer med hensyn til SIM-kort (form og størrelse).

Der findes ikke nogle prædefineret regler, men udgifter og plads de vigtigste overvejelser ved valg af SIM-kortets form. Eksempelvis benyttes Standard (2FF) oftest i større og faste enheder såsom ladestandere, salgsautomater og digitale skilte. Micro (3FF) er oftest brugt i flytbart udstyr (f. eks. trackers til køretøjer), mens nano (4FF) tit ses indarbejdet i de helt små enheder.

M2M eSIM

I stigende grad er eSIM (MFF2 eller bare kaldet chip SIM) også et foretrukket valg til M2M løsninger. I modsætning til traditionelle SIM-kort er den indlejrede formfaktor MFF2 mere velegnet til industrielle forhold, såsom høje vibrationer eller/og temperaturer og bygget til at holde længere. Dette gør dem til et passende valg til IoT-applikationer.

eSIM giver mulighed for at skifte SIM-kort profiler uden fysisk, at skulle ind i selve enheden. Dette gør det derfor nemmere at skifte profilen eksempelvis hvis enheden skifter land.

Fordele ved M2M SIM-kort

Nemmere enheds styring

En M2M SIM-kort løsning giver mulighed for, at holde et konstant overblik over din enheds aktive SIM-kort via en administrationsplatform. Med den rigtige løsning er det muligt at overvåge dataforbrug, enhedsaktivitet og placering samt aktivere og deaktivere SIM-kort eksternt. Alt dette gør det meget nemmere at administrere M2M-projekter.

Pålidelighed

De fleste almindelige mobiltelefon SIM-kort har kun forbindelse til et enkelt hjemmenetværk. Selvom de giver mulighed for roaming (for enheder på farten), bliver de altid “styret”, så telefonen hele tiden forsøger at oprette forbindelse til hjemmenetværket. Hvis du vælger “ustyrede” multi-netværk M2M SIM-kort, bliver det muligt for enheder at oprette forbindelse automatisk til de stærkeste netværk og forblive på disse. Det giver større fleksibilitet i forhold til dine tilslutningsmuligheder. Det hjælper også med at sikre, at der altid er en backup-mulighed på plads for sikker dataoverførsel.

Omkostninger
Med M2M SIM-kort kan der normalt deles data på tværs af enheder. Dette hjælper med at eliminere risikoen for overforbrug på ét område, mens en anden data forbliver ubrugt. Det sikrer, at betaling kun sker for brugt data.