Tyverisikret cykelparkering

Det er ikke hver dag, at en 82-årig henvender sig til Prevas for at få hjælp til at realisere en elektronik-idé. Men det var lige netop det Erling Nielsen gjorde – og så handlede ideen oven i købet om en Cloud-løsning.

Erling Nielsen er ikke helt uerfaren med elektronik. Han har arbejdet i og med elektronikindustrien i Danmark gennem seks årtier. Hans projekt er at etablere sikre cykelstandere på centrale steder i byerne. Standere, hvor man med ro i sindet kan spænde sin dyre cykel fast. Cykelstanderne bliver forsynet med solide kæder, som effektivt kan beskytte kundernes cykler. Låsene til de 10 millimeter tykke kæder skal låses op med en App på kundens mobiltelefon.

– Du bruger App’en til at se, hvor der er en ledig cykelsøjle. Du går hen til søjlen, hvor låsen bliver låst op. Så stikker du kæden gennem stellet og hjulet og ind i låsen. Vi bruger en kraftig 10 millimeter galvaniseret stålkæde. Det vil nærmest være umuligt for nogen at stjæle cyklen, fortæller Erling Nielsen.

Cyklisten, som måske har betalt 10.000 eller 25.000 kroner for en specialcykel, kan dermed føle sig tryg, når hun eller han efterlader sin cykel i byen.

– Cylock tilbyder noget, der unikt. Der er mange, der har haft ideer om digitale cykellåse, der sidder på cyklen. Det har vist sig at være ret upraktisk. Cylock tilbyder en stander, som holder fast på cyklen. Det er en ny tanke, siger Henrik Thomsen, projektsalgschef hos Prevas. Han har været involveret i opgaven fra Prevas’ side.

Løsningen med standere, hvor cyklerne skal spændes fast, er også en fordel for udbyderen, som typisk vil være en kommune eller et trafikselskab. Systemet vil have styr på, hvem der har parkeret cykler, og dermed vil der ikke ske en ophobning af gamle, udslidte og måske stjålne cykler.

Dækker hele kæden
Prevas har færdigudviklet softwaren i standerne, softwaren i serverne, der udgør kernen i systemet og App’en, som skal anvendes af cyklisterne, når de skal parkere deres cykler.

– Det spændende for os er, at vi får lov at arbejde helt fra standeren, op i skyen, og tilbage igen til cyklisternes App. Det er ikke bare et system, som fungerer mellem mobiltelefoner og op i skyen. Vi er også ude og udvikle softwaren til den stander, hvor cyklerne står parkeret. Vi dækker hele vejen. Det er der, vi har en styrke, siger Henrik Thomsen.

– Systemet stiller nogle høje krav til datasikkerhed. Der skal jo ikke lige pludselig stå nogen, der kan låse din cykel op og køre med den, siger Henrik Thomsen.

– På længere sigt skal der også indbygges en betalingsordning, så ejeren af anlægget får en indtægt. Det kræver også en sikker betalingsløsning. Så selv om det kan lyde simpelt, så er der mange krav til datasikkerhed, siger Henrik Thomsen.

For Erling Nielsen var det nærliggende at vælge Prevas til opgaven.

– Jeg har kendt Prevas længe og har set firmaet løse tilsvarende opgaver ganske glimrende. De har et stort eksisterende kundegrundlag, som gør, at man fatter tillid til, at de også løser de næste opgaver, siger han.

Trailere og kanoer
Erling Nielsen har flere ideer til at Cylock-systemet kan bruges til andet end cykler. Det kunne være til låsning af biltrailere. Det kunne også være til bådudlejning for eksempel på Gudenåen.

– I en kanoudlejning vil man have brug for at have overblik over, hvor en kano befinder sig, hvor lang tid den har været brugt og hvem, der har brugt den, siger Erling Nielsen.

– Vores første prioritet er at få sat gang i cykelprojektet. Så kan de andre ting komme siden. Folk er også velkomne til at henvende sig, hvis de har andre ideer til, hvad sådan et låsesystem kan bruges til.

Erling Nielsen har to partnere med Cylock-projektet. Det er Horsodan Elektronik i Horsens og softwareudvikler Mik Achton-Boel.

Udsætter pensionen
Erling Nielsen kunne egentlig gå på pension i en alder af 72 år i 2008, hvor han solgte firmaet Instruments. Men han har ikke kunne lade være med at starte nye projekter, selv i en alder af 82 år. Turen går ofte ud i værkstedet, hvor han udvikler og konstruerer sine produkter.

– Jeg befinder mig helt godt, og det her er ikke det eneste projekt, som jeg er i gang med, griner han.

Erling Nielsen har været med i dansk elektronikindustri siden 1950’erne. Han har blandt andet været med til at bygge fjernsyn hos Arena-fabrikken i Horsens.

Han ser væsentlig forskel på, hvordan elektronik blev konstrueret dengang og hvad det har udviklet sig til.

– I dag er det sådan, fordi elektronik er blevet så kompliceret, at alle aktører i et udviklingsprojekt er små brikker i et større mønster. Man kommer ikke uden om at have en række eksperter på mange områder. Det var anderledes, da vi lavede fjernsyn på Arena-fabrikken. Selv om et farvefjernsyn er en indviklet sag, så havde vi ingeniører kendskab til alle kroge i et fjernsyn. Det var interessant, at man vidste noget om hele produktet. I dag er det en hel anden verden, siger han.

Om Prevas
Prevas’ spidskompetencer indenfor projektledelse, software-, hardware- og mekanikudvikling, gør os til den perfekte udviklingspartner for firmaer, der ønsker at udnytte fremskridtene indenfor teknologi og digitalisering – for start-ups, såvel som større virksomheder. Vores konsulenters passion er at løse vores kunders tekniske udfordringer og gøre deres produkt- og maskinideer til virkelighed. Prevas blev grundlagt i 1985 og er den primære leverandør og udviklingspartner for førende virksomheder inden for brancher som f.eks. biovidenskab, telekommunikation, bilindustrien, forsvarsindustrien, energisektoren og maskinindustrien. Vi har kontorer i Sverige, Danmark, Norge og Indien. Besøg http://www.prevas.dk