– Endelig kan vi ses igen på en stor og bred fagmesse uden skelen til, hvad man må og ikke må i social sammenhæng – med fingrene krydsede for, at verden må slippe for flere ulykker. Verden er blevet til en olympiade for løsninger, der skal afhjælpe de tekniske og miljømæssige problemer, vi står over for, og messer er nu den bedste måde at vise industrien, hvad der findes på markedet. ”Making the Difference” er slogan for messen, der understreger, at hverken enkeltpersoner eller virksomheder alene finder løsningerne på verdens udfordringer. Det er noget, vi er nødt til at gøre sammen, indleder Jochen Köckler, bestyrelsesformand for Deutsche Messe, der afholder industrimessen i Hannover i dagene 17. – 21. april i år, hvor Indonesien i øvrigt er partnerland.

Messen vil med klimaneutralitet som et bærende mål sætte fokus på verdens store udfordringer i form af klimaændringer, energimangel og usikre supply-chains. Ét er dog fælles: Der er behov for innovative, high-tech løsninger. Hannover Messe 2023 bliver vært for forventet 4.000 udstillere fra hele verden. Når man ser på forhåndstilmeldingerne til årets Hannover Messe, så står det klart, at ikke mindst tysk industri under covid-19 pandemien har opnået et tigerspring fremad, så man i høj grad kan tale om “genfødsel” snarere en “udvikling” af såvel messen som industrien syd for grænsen.
Industrimessen i Hannover er i år paraply for i alt syv udstillinger: Automation, Motion & Drives, Digital Ecosystems, Energy Solutions, Engineered Parts & Solutions, Future Hub, Compressed Air & Vacuum samt Global Business & Markets. Udstillerne viser løsninger inden for CO2-neutral produktion, Industri 4.0, AI, IT-sikkerhed, logistik 4.0, cirkulær økonomi samt brint og brændselsceller. Og netop brint er virkelig et varmt emne på messen. Den tyske sværindustri har virkelig fået øjnene op for mulighederne i Power-to-X og brint, som på sigt kan gøre Tyskland uafhængig af (russisk) gas. Messeledelsen forventer, at op mod 500 udstillere vil koncentrere sig om brint, så den danske energisektor kan med stor fordel besøge messen i dagene 17. til 21. april i Hannover.
Mange af de tyske virksomheder har erkendt, at de nok har været lidt for konservative i deres produktudvikling og kommercielle implementering af produkterne på verdensmarkedet – om end Festo i kraft af det ovenstående projekt nok i høj er et eksempel på det modsatte. Men Tyskland er ovenpå pandemien ved at slippe fortidens former og leflen for titler. Erkendelsen er, at unge mennesker bringer nye ideer i spil, og det kan ”disrupte” den vanetænkning , som har præget mange tyske virksomheder. Men Tyskland har kigget ud over grænserne og erkendt, at den korteste vej fra grundforskningens tanker til konkrete produkter ligger i de studerendes og yngre ingeniørers tanker.