• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Klimateknologi

AktueltDesign & udvikling01. 12. 2022 | Rolf Sylvester-Hvid

Fremtidens landbrug skal drives af AI, droner og robotter

AktueltDesign & udvikling01. 12. 2022 By Rolf Sylvester-Hvid

Langt ude i rummet svæver en satellit med kameraet rettet mod en mark hundredvis af kilometer under den. Tættere på landoverfladen flyver en drone rundt og overvåger den samme landbrugsjord. Og helt nede blandt afgrøderne kører robotter igennem hektar efter hektar og holder øje med ukrudt, afgrødernes vækststadie og eventuelle sygdomme, ligesom sensorer på de almindelige landbrugsmaskiner gør det. 

Det har været virkelighed på Gyldensteen Gods i løbet af de sidste fem år.  Godset, der kan spores tilbage til 1400-tallet og ligger lidt uden for Bogense på Nordfyn, har været vært for forskningsprojektet Square Meter Farm (SqM-Farm), et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og firmaerne AgroIntelli, FieldSense og Conpleks. Målet har været at dokumentere effekten af et såkaldt datadrevet landbrug, altså et landbrug, hvor landmanden får hjælp til at træffe beslutninger, blandt andet om brug af gødning og sprøjtemidler, fra data indsamlet af satellitter, droner og robotter.  

– I løbet af de sidste 25 år har man talt meget om præcisionslandbrug, hvor man ved hjælp af digitale værktøjer bruger lige præcis den mængde hjælpestoffer, afgrøderne har brug for, og ikke mere end det. Spørgsmålet er, hvor præcis man kan være. Grundideen med det her projekt har været, at nu er teknologien ved at være så moden, at man kan begynde at forholde sig specifikt til hver eneste kvadratmeter på marken, fortæller Ole Green, stfiter af AgroIntelli og projektleder på SqM-Farm.

Der er mange gode grunde til at lade teknologiske løsninger hjælpe med at vurdere, hvor, hvor meget, og hvordan der skal arbejdes ude på markerne. Og der bliver kun flere og flere af dem i fremtiden. 

Først og fremmest er det godt for miljøet. Hvis man kun sprøjter eller gøder, hvor der er behov for det, og hvor der er plantemasse, som faktisk kan optage næringsstofferne, i stedet for at fordele stofferne jævnt over hele marken, vil der være langt mindre udvaskning af kvælstof. Det er et område, hvor der rent lovgivningsmæssigt bliver stillet større og større krav til landbruget. 

Ved hjælp af intelligent computersoftware kan man i øvrigt også optimere logistikken i driften, så man i sidste ende skal køre færre kilometer med sine maskiner, hvilket ikke alene sparer tid, men også brændstof.

Og det leder videre til det økonomiske aspekt. For også for landmandens tegnebog kan de teknologiske løsninger være en god ide, fortæller Frants Bernstorff-Gyldensteen, som ejer Gyldensteen Gods. 

– Det er en stor omkostning, når man sprøjter og gøder, så jo mere præcist, vi kan behandle jorden, desto bedre økonomi er der i det. Derfor er det er kun et spørgsmål om tid, før det bliver mere udbredt, siger godsejeren.

Desuden vil fødevareproducenter kunne få et større udbytte, når man eksempelvis kan opdage svampe og sygdomme på afgrøderne tidligt og sætte målrettet ind over for dem, inden de spreder sig til resten af marken. 

Endelig er tendensen, at landbrug kun bliver større og større og derfor sværere at overskue for den driftsleder, der har ansvaret. Også her kan robotter, droner og satellitter blive uundværlige i en nær fremtid.

– Hvis man sidder som driftsleder på flere hundreder hektarer kommer du ikke ud alle steder hver eneste uge. Så den demografiske udvikling i landbruget understøtter også, at der skal mere teknologi som denne her ind i branchen, som Ole Green formulerer det. 

Værdifulde data

Men skal man kunne træffe beslutninger på kvadratmeterniveau, er man også nødt til at have data på kvadratmeterniveau. Det er her, Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet har spillet en væsentlig rolle i SqM-Farm. 

Én af dem, der har hjulpet med at indsamle oplysninger om afgrøderne på Gyldensteen Gods, er SDU-droneforsker Henrik Skov Midtiby. Og han kan se et kæmpestort potentiale i at bruge blandt andet droner i landbruget. 

– I projektet har vi bevist, at man kan hive data ind, som landmanden har brug for, og som han kan bruge til at optimere driften, siger Henrik Skov Midtiby. 

Blandt andet har forskeren fløjet droner over godsets græskarmarker, taget billeder af dem og ladet computersoftware tælle, hvor mange græskar der ligger derude. Det har været en stor hjælp for landbruget, som derved har vidst, præcist hvor mange græskar det kunne love væk til supermarkederne op til Halloween. 

– Vi har gjort os mange gode erfaringer og praktisk erfaring i løbet af projektet, særligt i forhold til hvordan man helt konkret skal flyve dronerne over markerne for at få brugbar information. For eksempel hvor mange billeder af marken dronen skal tage, og hvor stort et overlap der skal være, siger Henrik Skov Midtiby. 

Den rigtige vej for landbruget

Den langsigtede vision er, at robotter, droner og satellitter helt automatisk indsamler og behandler data, så landmanden får alt den viden, han har brug for, blot ved et klik på telefonen. Helt der er vi dog ikke endnu, men allerede nu er resultaterne lovende.

– Hvor stor en effekt løsningerne har, afhænger meget af, hvilken afgrøde der er tale om, så vi kan ikke præsentere ét tal for, hvor meget man kan effektivisere. Men vi har tydeligt vist, hvordan man kan gødningsoptimere og opnå et større udbytte med den samme mængde input. Det er især på kornafgrøder og græs til kvægfoder, at vi har set meget positive resultater. Vi har også opdaget ukrudt, som landmanden slet ikke vidste var der, og som man derfor kunne sætte aktivt ind over for. Der er ingen tvivl om, at det er den rigtige vej at gå for landbruget. Indsamlingen af data bliver simpelthen en nødvendighed for fremtidens landbrug. Men det tager at tid at udvikle, slutter Ole Green.

Kontakt:
Ole Green, projektleder på SqM-Farm, mail: olg@agrointelli.com

Skrevet i: Aktuelt, Design & udvikling

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Printproducent optaget som medlem i forsvarsforeningen SOFF

Branchenyt25. 01. 2023

Confidee annoncerer deres optagelse som nyt medlem til den svenske sikkerheds- og forsvarsindustriforening, SOFF. - Vi mener, at kommunikation og gennemsigtighed med hensyn til forsyningskædesikkerhed er den bedste praksis for at sikre overholdelse i denne stærkt regulerede industri", siger

Ny afdeling med fokus på grøn omstilling

Branchenyt25. 01. 2023

David Collard, 46 år, er blevet ansat som afdelingschef for den tekniske servicepartner CBRE Integos landsdækkende forretningsområde Energi infrastruktur, og han får ansættelsessted i Aarhus. Afdelingens fokusområde er at bidrage til omstillingen fra fossil energi til bæredygtig energiformer.

Første nordiske topmøde om Metaverse

Events25. 01. 2023

Facebook er for længst hoppet med på metaverse og sender et klar signal med det nylige navneskifte, men hvor står danske virksomheder i dag i forhold til den 3D virtuelle verden? Hvordan vil det påvirke vores arbejdsliv, og hvordan bliver det at være forbruger? Dette er blot nogle af de spørgsmål,

Startskud for Naturfagsmarathon skal gøre danske børn interesserede i teknik

Events25. 01. 2023

Klimasikring, energi og isolering har de seneste uger stået på skoleskemaet side om side med upcycling, naturen omkring os og plastik i verdenshavene. Nu viser eleverne – med start i går i Viborg kommune - endelig deres opfindelser frem for hinanden og dommerne til konkurrencen i Naturfagsmaraton.

Koncern ser fortsat store fordele ved at have lokal fabrik i Danmark

AktueltProduktion25. 01. 2023

På det tætpakkede fabriksgulv i den næsten 20.000 kvadratmeter store fabrik i Benløse lige uden for Ringsted har Schneider Electric siden år 2000 udviklet og produceret el-installationsmateriel til store dele af den danske elbranche. Blandt andet produceres der årligt mere end 10 millioner

Millioninvestering får batteriproducent tilbage til Danmark

PowerProduktionTop25. 01. 2023

Xolta bliver nu et selvstændigt, dansk selskab og kan sætte turbo på væksten, efter at den danske, purpose-drevne fond, Ebbefos Holding køber Xolta ud af Lithium Balance. Batterierne fra Xolta er en central brik i den grønne omstilling. 25 medarbejdere følger med over i det nye selskab, hvor Lars

Rekordomsætning for dansk IT-branche igen i 3. kvartal 2022

AktueltBranchenyt25. 01. 2023

Der er netop kommet helt nye tal for it-branchens omsætning, eksport og medarbejderantal for 3. kvartal. Og endnu engang bliver der slået rekorder. I 3. kvartal 2022 omsatte danske it- og televirksomheder for 80,2 mia. kr., hvilket er en forbedring på 13,4% i forhold til samme kvartal året før, hvor

Højfrekvenskonnektorer: SMA, RPSMA, kabler og tilhørende adapters

Komponenter & konnektorer23. 01. 2023

Würth Elektronik udvider sin portefølje af koaksiale konnektorer og udbygger dermed sin i forvejen omfattende Coax Connector Portfolio. SMA-konnektorerne er specifikt designet til frekvenser op til 18GHz ved impedanser på 50Ω. Takket være deres koblinger med gevindlåse er SMA-serien velegnet til

4-kanals dæmper til KNX-datasikkerhedsfunktion

Power23. 01. 2023

KAA-4R4V-S til MEAN WELLs KNX-system er en forbedring af den tidligere KAA-4R4V. Power Technic forhandler KAA-4R4V-S der supporterer KNX-datasikkerhedsfunktion. Dermed beskyttes KAA-4R4V-S mod manipulation. Enheden kan konfigureres med ETS software. Det kompakte design måler 72mm og kan

Stor fremgang for Kuka Nordic følges op med kurser i Kuka-Sim softwaren

Produktion23. 01. 2023

Det går godt for Kuka Nordic, og for at leve op til strategien om at bringe viden om robotter ud til alle – Robots for the People – starter de nu op med månedlige kurser i Kuka.Sim-softwaren. – Kuka.Sim er et produkt, der gør livet væsentligt nemmere for en systemintegrator, siger Micael

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Percepio AB

    Percepio to support new PX5 RTOS with Tracealyzer tool

  • Beckhoff Automation ApS

    Pixel-præcis LED strip og matrix kontrol

  • Power Technic ApS

    Buffermodul med elektrolyt kondensator i stedet for batteri

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Adds Over 55 New Manufacturers in 2022 to its Industry-Leading Line Card

  • InnoFour

    Wiring and Harness design

  • Power Technic ApS

    NMP, modulær strømforsyning i 650 & 1200W

  • InnoFour

    Professional tooling allowing PI analysis

  • Phoenix Contact A/S

    Massetilpasning i elektronikhuse – huse og tilslutningssystemer til building automation

  • Phoenix Contact A/S

    Elektronik i eksplosive miljøer – ECS-Ex huse sørger for sikkerheden

  • Power Technic ApS

    Indendørs LED-strømforsyninger  

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Printproducent optaget som medlem i forsvarsforeningen SOFF

    25.01.2023

  • Ny afdeling med fokus på grøn omstilling

    25.01.2023

  • Første nordiske topmøde om Metaverse

    25.01.2023

  • Startskud for Naturfagsmarathon skal gøre danske børn interesserede i teknik

    25.01.2023

  • Koncern ser fortsat store fordele ved at have lokal fabrik i Danmark

    25.01.2023

  • Millioninvestering får batteriproducent tilbage til Danmark

    25.01.2023

  • Rekordomsætning for dansk IT-branche igen i 3. kvartal 2022

    25.01.2023

  • Højfrekvenskonnektorer: SMA, RPSMA, kabler og tilhørende adapters

    23.01.2023

  • 4-kanals dæmper til KNX-datasikkerhedsfunktion

    23.01.2023

  • Stor fremgang for Kuka Nordic følges op med kurser i Kuka-Sim softwaren

    23.01.2023

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik