• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Artikler fra Aktuel Elektronik

ProduktionTop19. 10. 2022 | Rolf Sylvester-Hvid

Danmark er ude af “top-10” trods meget stort antal robotinstallationer

ProduktionTop19. 10. 2022 By Rolf Sylvester-Hvid

Der blev installeret flere robotter i Danmark i 2021 end i 2020. Men selvom tallet er steget, daler Danmark ned ad listen i forhold til konkurrerende lande, når det gælder udnyttelse af robotter. Erhvervspolitisk chef fra Dansk Metal kalder det bekymrende og siger, at danskerne netop nu har brug for robotterne.

Danmark kan ikke følge med, når det kommer til antallet af installerede robotter og dermed også udnyttelse af robotteknologien. Mange andre lande køber og udnytter robotterne i langt højere grad.

Det viser den seneste robotstatistik for installerede robotter på verdensplan, der netop er blevet offentliggjort af den internationale robotforening, International Federation of Robotics (IFR).

Der blev i alt installeret 790 industrirobotter i Danmark i 2021. Det er en stigning på 14 procent i forhold til sidste år, hvor der kun blev installeret 690. Dét i sig selv er en god udvikling – mere positiv end den var i 2020. Men desværre vokser de danske tal ikke lige så hurtigt, som resten af verdens gør:

– Væksten i antal installerede robotter i Danmark halter efter resten af verden. Faktisk er det kun andre lande i Norden, som over de seneste fem år vækster lige så lidt, som Danmark gør, fortæller sekretariatsleder i Dansk Robot Netværk, Søren Peter Johansen.

– Og faktisk er det mere sigende at kigge nærmere på væksten i antal installerede robotter de seneste fem år end udelukkende at kigge på det seneste år. Det er netop her, at vi kan se nærmere på trenden og udviklingen inden for robotteknologi, og hvor godt de forskellige lande og regioner udnytter robotterne, fortsætter han.

Den seneste robotstatistik fra IFR viser, at Danmark sakker bagud i forhold til mange andre regioner og lande – og det gælder også de lande, som vi ellers sammenligner os med. Væksten i antallet af installerede robotter er altså betydelig højere hos andre nordiske lande samt Japan og Kina.

– Tallene viser, at virksomheder i andre lande tilsyneladende prioritere automatisering højere, end danske virksomheder gør. Der må altså være nogle barrierer ude i de danske virksomheder, der gør, at de ikke i lige så høj grad prioriterer og investerer i robotteknologi. En af disse barrierer er med stor sandsynlighed mangel på de rette kompetencer, hvilket er vigtigt at prioritere, når man vil automatisere. Derfor skal vi i fremtiden have et større fokus på uddannelse og kompetenceløft både på skolerne og i virksomhederne, forklarer Søren Peter Johansen.

Og det er Emil Drevsfeldt Nielsen, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Metal, enig i:

– Det er dybt bekymrende, at danske industrivirksomheder fortsat investerer mindre i robotter end virksomheder i andre lande.  Danske virksomheder – i særlig grad de små og mellemstore – har i høj grad brug for flere robotter for at imødegå den massive mangel på faglært arbejdskraft, som industrien fortsat efterspørger og dermed for at kunne fastholde deres konkurrenceevne, siger han.

Fra Andreas Holbak Espersen, der er digitaliseringspolitisk chef ved Dansk Industri, som er en interesseorganisation for mange danske produktionsvirksomheder, lyder det:

– Det er godt at se, at dansk industri igen investerer mere i robotter og automatisering efter COVID-19-opbremsningen. På den anden side er det bekymrende, at investeringstempoet målt over en årrække har været mindre end i andre lande. Det er et faktum, der kan presse Danmark på konkurrenceevnen, hvis virksomhederne ikke får sat automatiseringstempoet op.

Danmark er ude af top ti

Når væksten i antallet af installerede industrirobotter endnu ikke er lige så prangende som i andre lande, så har det indflydelse på robottætheden, som er antallet af robotter per 10.000 industriarbejder.

I 2021 var robottætheden i Danmark 234.

I 2014 lå Danmark på en femte plads i robottæthed i hele verden. Nu – syv år senere – er Danmark på en 12. plads.

Hvis man tager de seneste fem år og bruger dem til at kigge i krystalkuglen, så ser fremtiden ikke bedre ud for Danmark, når det kommer til hjælp fra robotterne. Den lave vækst i Danmark i forhold til den højere vækst i andre lande gør, at Danmark sakker endnu længere bagud på ranglisten over robottæthed.

Men ifølge formanden for Dansk Robot Netværk, Kim Reeslev, så vender det nu, og antallet af installerede industrirobotter vil stige mere i fremtiden.

– Det er dejligt at se, at der er blevet installeret flere robotter i 2021 på trods af COVID-19, men vi skal investere endnu mere for at følge med de andre lande i verden. Der har været en positiv stemning blandt de danske virksomheder i år, og min fornemmelse for markedet er, at der bliver investeret i flere robotter i 2022, end der blev i 2021, , siger han.

De nyeste statistikker fra IFR, som Dansk Robot Netværk hvert år er med til at offentliggøre, er baseret på tal indberettet af robotproducenter, importører samt IFRs partnere i de enkelte lande – deriblandt DIRA.

– Kvaliteten af statistikkerne er naturligvis afhængig af troværdige tal fra alle aktører, som DIRA værdsætter og er med til at sikre. Ved beregning af robottætheden anvender IFR tal for antal industribeskæftigede fra OECD hhv. EuroStat, der anvender forskellige metoder. Derfor kan der være en usikkerhed, når robottætheden fra forskellige regioner sammenlignes – men det er ikke gældende, hvis man sammenligner udviklingen af robottætheden for de enkelte lande, fortæller DIRAs sekretariatsleder.

Robotterne spreder sig længere end til industrien

Det er ikke kun industrien, der får glæde af robotterne. Den store stigning i anvendelse af robotter i industrien ude i verden ser ud til at smitte af på servicesektoren.

Antallet af installerede servicerobotter i verden er nemlig steget med hele 37 procent. Der er især tale om en stigning i mængden af servicerobotter til brancher med mad, logi, drikke – altså hoteller, restauranter, turisme og meget andet.

– Det vidner om, at robotterne siver ud i hele samfundet. Hidtil har det været industrien, der har drevet salget af robotter. Men nu ser det ud til, at mange andre kommer med. Tallene er for det globale marked, men jeg er ikke i tvivl om, at vi også vil begynde at se robotter mange andre steder i det danske samfund og ikke kun i industrien, fortæller Søren Peter Johansen.

Skrevet i: Produktion, Top

Seneste nyt fra redaktionen

2,5kW Totempole PFC-case beviser let brug og robusthed af ICeGaN ved højere effekter

Design & udviklingPower11. 05. 2025

Cambridge GaN Devices (CGD), en fabløs clean-tech halvledervirksomhed, der udvikler flere energieffektive GaN-baserede effektkomponenter for grønnere elektronik, som gør bæredygtig elektronik lettere af designe og implementere, fortæller nu, at Inventchip, en førende producent af

Danisense lancerer ”Online Calibration Portal” for at tilbyde varemærkeagnostisk kalibreringsservices af strømtransducere

PowerTest & mål11. 05. 2025

Som modsvar på feedback fra kunder og brugere af strømtransducere med de udfordringer, der ligger i blandt andet den administrative kompleksitet, lange lead-times og høje omkostninger ved kalibrering, tilbyder Danisense, førende inden for højpræcise strømsensor-/transducere til krævende

Topforskere får million-støtte fra Villum Fonden

AktueltDesign & udvikling11. 05. 2025

Villum Fonden har netop uddelt i alt 317 millioner kroner til 11 fremragende forskere på danske universiteter. Forskerne har alle markeret sig internationalt med banebrydende forskning og visionære ideer, og nu får de mulighed for at forfølge deres forskning med et solidt og langsigtet økonomisk

International Drone Show sætter fokus på forsvar, energi og luftmobilitet

EventsTop11. 05. 2025

International Drone Show, Nordeuropas største event for UAS og C-UAS, vender tilbage til HCA Airport i Odense d. 18.-19. juni. I år er der særligt fokus på droneteknologi inden for forsvar, energi, integreret luftrum og avanceret luftmobilitet. Når International Drone Show løber af stablen i

Danmark foran på det digitale område – offentlige apps overhaler sociale medier

AktueltWireless & data11. 05. 2025

Danmark er blandt de mest digitaliserede lande i Europa, og nu giver vi også naboerne i Sverige og Holland baghjul, når det kommer til brugen af offentlige digitale apps. Det viser Nordeuropas største studie om vores digitale liv – Mobile App Trends Report 2025 – hvor den dansk-svensk-hollandske

Laura A. Smoliar udnævnt til administrerende direktør for Quantum Denmark

Branchenyt10. 05. 2025

Laura A. Smoliar udnævnt til administrerende direktør for Quantum Denmark, hvilket styrker Danmarks position inden for kvanteteknologi. Quantum Denmark er en central søjle i den danske nationale strategi for kvanteteknologi og blev etableret gennem en fælles ansøgning fra NATO DIANA-Q-partnerne på

Ny profil skal styrke TP-Links B2B-sats inden for videoovervågning

Branchenyt10. 05. 2025

TP-Link, der er en førende udbyder af netværksenheder, netværkstilbehør og smart home-produkter, udvider nu tilstedeværelsen i Norden, hvor Rickard Hohenthal tiltræder som Business Development Manager Nordics. Fremadrettet får Rickard Hohenthal ansvar for at opbygge og udrulle TP-Links B2B-brand

AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania i Messecenter Herning

Events09. 05. 2025

Årets Technomania tapper ind i den usikre verdenssituation, hvor Danmark og Europa i højere grad skal udvikle egne teknologiske løsninger, og hvor beskyttelsen af vores kritiske infrastruktur står højt på den politiske dagsorden. - Danmark har et stort vækstlag af dygtige virksomheder og

Mouser Electronics New Product Insider: Over 8.000 nye komponenter tilføjet i 1. del af 2025

BranchenytKomponenter & konnektorer09. 05. 2025

I 1. kvartal af 2025 lancerede Mouser mere end 8.000 nye partnumre til levering direkte fra lager. Blandt de produkter, som Mouser introducerede fra januar og gennem marts 2025, finder man: For at se flere New Product Insider highlights, besøg: https://info.mouser.com/new_products/.For flere

Gate-driver optokobler øger sikkerhed ved switching af SiC MOSFETs

Komponenter & konnektorerPower09. 05. 2025

Toshiba Electronics Europe GmbH lancerer en gate-driver optokobler, der egner sig til at styre siliciumcarbid (SiC) MOSFETs i industrielt udstyr som industrielle invertere, UPS’er (uninterruptible power supplies) og solcellepanel (PV) invertere, der alle kan opleve hårde termiske miljøer. TLP5814H

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Power Technic ApS

    MFM Medico, MPM Medico og IRM Industrial fra MEAN WELL

  • Eltrex Denmark ApS

    Ny Mean Well serie af kompakte DIN-skinne strømforsyninger

  • Avnet Silica

    ROBOTIC SEMINAR 21+22 of May 2025 Online

  • Mouser Electronics

    The Latest News from Mouser Electronics

  • Power Technic ApS

    Fem kanals udgangs LED-dæmper

  • InnoFour

    Sigma Connectivity creates world’s most compact EX, 5G smart devices using Siemens EDA Xpedition

  • RODAN Technologies A/S

    RODAN Technologies tildeles Experians RKI Diplom for Højeste Kreditvurdering i Danmark

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Shipping Wide Selection of Smart, Connected and Secure Embedded Control Solutions from Microchip Technology

  • Mouser Electronics

    Mouser Delivers Expert Perspectives on Robotics, AI and ML in New eBook from Analog Devices and Samtec

  • Power Technic ApS

    CSP 3000W Strømforsyning til UV udstyr

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • 2,5kW Totempole PFC-case beviser let brug og robusthed af ICeGaN ved højere effekter

    11.05.2025

  • Danisense lancerer ”Online Calibration Portal” for at tilbyde varemærkeagnostisk kalibreringsservices af strømtransducere

    11.05.2025

  • Topforskere får million-støtte fra Villum Fonden

    11.05.2025

  • International Drone Show sætter fokus på forsvar, energi og luftmobilitet

    11.05.2025

  • Danmark foran på det digitale område – offentlige apps overhaler sociale medier

    11.05.2025

  • Laura A. Smoliar udnævnt til administrerende direktør for Quantum Denmark

    10.05.2025

  • Ny profil skal styrke TP-Links B2B-sats inden for videoovervågning

    10.05.2025

  • AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania i Messecenter Herning

    09.05.2025

  • Mouser Electronics New Product Insider: Over 8.000 nye komponenter tilføjet i 1. del af 2025

    09.05.2025

  • Gate-driver optokobler øger sikkerhed ved switching af SiC MOSFETs

    09.05.2025

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik