ATV og Industriens Fond har udviklet en baseline for industriens grønne omstilling. I baselinen fokuseres der på de fem effektindikatorer; ressource-, vand- og energiforbrug, CO2-udledning og affaldsgenerering. Baselinen giver dermed et indblik i, hvor langt industrien er i omstillingen, så vi bedre kan sætte de strategiske sigtelinjer for, hvor vi skal hen.
Danmark skal være et foregangsland for den bæredygtige produktion. Bæredygtig omstilling er en mulighed for at styrke industriens konkurrenceevne og kan blive en katalysator for fremtidens vækst og beskæftigelse. Men hvordan får vi omsat disse store ambitioner til handling? For den bæredygtige omstilling er kompleks, og der er derfor behov for at gøre begrebet operationelt og konkret, så flere virksomheder griber mulighederne.
Ambitionen med denne baseline er at konkretisere begrebet bæredygtig produktion og skabe et fælles sprog. Kun på den måde kan vi meningsfuldt tale om både muligheder og udfordringer i en virkelighedsnær kontekst, som virksomhederne kan relatere til deres egen hverdag.
Vi har brug for præcist at kunne udpege udfordringerne, men også redegøre for de store potentialer, der er ved at omlægge produktion til at blive bæredygtig. Der er nemlig store potentialer for både den enkelte virksomhed og for Danmark.
Derfor har ATV og Industriens Fond udviklet denne baseline for industriens grønne omstilling. I baselinen fokuseres der på fem effektindikatorer (ressource-, vand- og energiforbrug, CO2-udledning og affaldsgenerering). Baselinen giver dermed et indblik i, hvor langt industrien er i omstillingen, så vi bedre kan sætte de strategiske sigtelinjer for, hvor vi skal hen.
Samlet set viser baselinen, at industrien er blevet mere produktiv på alle fem indikatorer, men den viser også, at produktiviteten er større inden for nogle indikatorer (f.eks. CO2-udledning) end andre (f.eks. vandforbrug), og at der over årene er store udsving. Industrien er lykkedes med en relativ afkobling og har produceret mere, uden at forbruget er fulgt tilsvarende med. Denne udvikling er positiv, både for virksomhedernes konkurrenceevne og for den bæredygtige udvikling. Men den øgede produktivitet har imidlertid ikke været stor nok til, at der er opnået en absolut afkobling, da f.eks. ressourceforbrug og affaldsgenerering fortsat er steget i perioden.
Baselinen viser, at der fremover er behov for en øget indsats på flere fronter:
- Behov for data og fælles standarder: Den bæredygtige omstilling skal være datadrevet. Dette kræver, at flere virksomheder får opbygget en tilstrækkelig datakapacitet, så de kan levere og anvende komplekse data. De mange forskellige aktører i værdikæden skal indgå i datasamarbejder, der vil bidrage til nye indsigter og konkret handling for øget bæredygtighed.
- Nye samarbejdsformer i værdikæden: Værdikæden er et afgørende værktøj for at kunne lykkes med den bæredygtige omstilling. Værdikæden skal bruges aktivt og skal ses som et centralt rum for både indflydelse, udvikling og samarbejde i alle led.
- Fra reduktions- til innovationsagenda: Vi kan ikke udelukkende reducere og optimere os til en bæredygtig omstilling af industrien. Der er behov for, at vi tænker nyt og ud af boksen, hvis vi skal lykkes med at afkoble industriens økonomiske vækst fra væksten i de fem indikatorer, som baselinen måler på.