På den kommende Hannover Messe mellem 17. og 21. april vil rundt regnet 500 virksomheder præsentere deres løsninger til brintproduktion, -transport, -lagring og -anvendelse. Mulighederne for alle disse virksomheder er enorme, da EU-kommissionen i 2030 vil installere elektrolyseanlæg med en kapacitet på mindst 40GW til produktion af 10 millioner tons ”grøn” brint årligt under indfasning af processen

Brintøkonomien er blevet global, og det har ført til et utal af nye, innovative virksomheder i hele verden. Teknologien har også udløst et boom i det sydlige Harzen i Tyskland. Udstilleren, Maximator Hydrogen, der fremstiller brinttankstationer er vokset i løbet af sin fem år lange levetid og omsætter nu i omegnen af 50 millioner euro. Virksomheden er nu ved at bygge et nyt produktionsområde, og virksomhedens ordre-backlog overstiger 100 millioner euros.
Stadigt flere europæiske små og mellemstore virksomheder (SMV’er) profiterer af brintøkonomien og udvikler hele tiden nye løsninger til brintfremstilling, -infrastruktur, -transport, -lagring og -tankning. Over 300 udstillere vil vise deres løsninger på specialudstillingen Hydrogen + Fuel Cells EUROPE under HANNOVER MESSE side om side med store, anerkendte virksomheder som Bosch, Iberdrola, Schaeffler, Siemens, Linde og Emerson.
Brintindustrien tænker internationalt og vil primært være at finde i Hal 13, hor beslutningstagere fra hele verden vil diskutere nye teknologier og applikationer inden for hydrogen og brændselsceller på et udstillingsareal på rundt regnet 8.000 kvadratmeter. Ud over udstillere fra Tyskland og Europa vil der også være deltagelse fra Kina, Japan, Sydkorea, USA og Canada.
Norge er en vigtig handelspartner for Tyskland, og Norge vil også være stærkt repræsenteret på HANNOVER MESSE. Equinor og tyske RWE har netop indgået en aftale om at producere hydrogen i Norway med eksport via en pipeline til Tyskland, og konvertering af gasfyrede kraftværker til hydrogen og fælles offshore-vindfarme er også på tegnebordet. Statkraft og Tysklands HH2E præsenterer aftaler indgået med norske NEL om køb af elektrolyseanlæg til brintfabrikker i flere europæiske lande. NEL er et af de 14 norske firmaer på messen. Her vil ingeniørerne fremvise deres nyeste generation af elektrolyseanlæg.
Europa fremstiller og forbruger allerede omtrent 80 millioner tons hydrogen årligt, og tendensen er klart stigende. Udfordringen ligger i det “grønne” i nutidens og fremtidens brug af hydrogen. I 2030 vil EU-kommissionen udskifte ”grå hydrogen” med grøn hydrogen, så man ikke længere anvender fossile energiressourcer. Ambitionerne er høje, og det vil kræve mange flere elektrolyseanlæg at nå målet, selv om der kun syv til deadline.
Ifølge Fraunhofer Instituttet kommer den mest effektivt brintproduktionsteknologi fra Belgien, hvor ZIRFON separatorer i alkalisk elektrolyse (AEL) bruges af producenterne af elektrolyseanlæg og ejere af hydrogenfremstillingsprojekter overalt på kloden på grund af både holdbarhed og høj produktivitet.
Det er dog ikke kun Europa, der satser på hydrogen. Mange investerer også i Kina. Refire har allerede implementeret over 4.000 trucks med brændselsceller. I løbet af HANNOVER MESSEs første udstillingsdag vil Audrey Ma, vicedirektør hos Refire, diskutere “Heavy-duty trucks – er hydrogen fremtiden?” med repræsentanter fra den europæiske industri, herunder Jens Fleckenstein fra Daimler Truck og Yves Dumoulin fra FORVIA Group.
Hydrogen + Fuel Cells EUROPE organiserer to fora i forlængelse af udstillingen som eksempelvis Offentligt Forum og Teknisk Forum.
Mere information er til rådighed på: https://www.hannovermesse.de/en/expo/topics/hydrogen-fuel-cells/hydrogen-fuel-cells-europe/
Adgangsbilletter til Hannover Messe 2023
Gå ind på Hannover Messe 2023’s danske landing-page, https://messehuset.dk/hannover-messe-2023/ og kontakt os for billetter til fagmessen.
Jan Strauss
Strauss & Partnere
info@HF-denmark.com