• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Artikler fra Aktuel Elektronik

Design & udviklingWireless & data13. 12. 2024 | Rolf Sylvester-Hvid

Talegenkendelse på telefonen kan snart klares uden internet

Design & udviklingWireless & data13. 12. 2024 By Rolf Sylvester-Hvid

I dag har mere end hver fjerde gjort talegenkendelse til en del af hverdagen. Ny algoritme, fra forsker ved Købehavns Universitet og internationale kollegaer, gør det for første gang muligt at tale med ”Siri” og andre digitale assistenter uden internetforbindelse. Med opfindelsen vil talegenkendelse kunne bruges hvor-som-helst, men også når sikkerheden er højeste prioritet.

Ny patenteret algoritme gør talegenkendelse muligt, selv hvor kragerne vender – og på flyet hjem igen. Foto: Getty

Engang var det science fiction, at tale med en computer. I dag er det hverdag for mange at sige ”hej Siri”, ”Alexa” eller noget tredje til sit smartphone eller digitale assistent i hjemmet. Alligevel kan talegenkendelse få en endnu større rolle i fremtiden.

Hvor globale undersøgelser har vist, at hvor hver fjerde allerede bruger teknologierne jævnligt, så vil antallet af enheder, der har talegenkendelse, overstige antallet af mennesker på planeten i 2025, hvis forudsigelserne holder stik. Og teknologien udvikler sig stadig.

Indtil nu har funktionen været begrænset til enheder tilsluttet internettet. Det skyldes, at den algoritme, der normalt styrer processen, kræver en stor midlertidig hukommelse (RAM). Derfor har datacentrenes store servere holdt hånden under teknologien via internettet. Man kan selv teste det ved at sætte sin smartphone på ”flyfunktion” og konstatere, at ingen er hjemme, når man taler til den. Men det kan ændre sig nu.

Med en ny algoritme, opfundet af Professor Panagiotis Karras fra Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, og udviklet i samarbejde med sprogforsker Nassos Katsamanis fra Athena Research Center i Grækenland og forskere fra Aalto Universitet, Finland, og KTH i Sverige, kan selv mindre computere som smartphones nu blive udstyret med software, der er i stand til at afkode vores tale uden det store behov for hukommelse – uden behov for internetadgang.

Koden, der fornyligt blev præsenteret i en videnskabelig artikel, benytter sig af et smart trick for at undgå det: Den glemmer det, den ikke skal bruge nu og her.

– Talegenkendelse fungerer grundlæggende ved, at de små lyde, som vi danner ord og sætninger med, kaldet fonemer, bliver matchet med et bibliotek af tilsvarende lyde. Der beregnes sandsynligheder for et match og for de efterfølgende kombinationer, som danner vores ord og sætninger. De mest sandsynlige sekvenser beregnes på den måde, og softwaren oversætter således lydene til tekst, ”forklarer Panagiotis Karras.

Men med de nuværende algoritmer kræver processen mere og mere hukommelse, jo længere det talte er, fordi alle alternative kombinationer skal holdes åbne, til den sidste lyd er blevet analyseret. Det er det, den nye algoritme gør op med.

– Den algoritme, Panos udtænkte, og som vi har udviklet, kan noget helt nyt. I modsætning til den kode, der har været den gyldne standard siden talegenkendelens tidligste dage, gemmer den kun en brøkdel af arbejdet, der fungerer som en slags ”koordinater”. Med dem kan den genskabe hele sekvensen, den har fortolket, og resultatet er talegenkendelse, der ikke kræver nær samme RAM, forklarer medudvikler og medforfatter til forskningen, Nassos Katsamanis.

Fra simple ”keywords” til lange sætninger

Den manøvre kan lyde enkel, men involverer unik kode, som ikke før er set, og som forskerne bag har søgt patent på. Algoritmen er den i stand til at mindske den afgørende hukommelse, uden at det går ud over kvaliteten af talegenkendelsen. Den kræver smule mere tid og regnekraft end tidligere processer, men det er ubetydeligt sammenlignet med de muskler, moderne enheder har, forsikrer forskerne.

Og så er den altså i stand til at gøre det uden internetforbindelse, hvilket gør talegenkendelse – og på sigt også oversættelse af hele sprog, håber forskerne – muligt hvor-som-helst, selv i Amazonas dybeste jungle.

Når den nuværende software må opbevare disse alternative sekvenser og biblioteker af potentielle lydtolkninger, så er det egentligt relativt uproblematisk, når opgaven er enkelte ord og ganske korte sætninger. Men jo længere sætninger, der er tale om, desto mere kompleks bliver de potentielle kombinationer, og dermed stiger behovet for RAM.

– I dag er det muligt for visse små devices, at genkende og handle ud fra nogle få ord uden at være på nettet. Smart home-systemer kan forstå enkelte ”keywords” som ”tænd” og ”sluk”. Det kalder man for small-vocabulary speech recognition. Med vores algoritme vil de kunne genkende lange instruktioner – i princippet hele sprog, uden internetforbindelse. Det kaldes large-vocabulary speech recognition, siger Panagiotis Karras.

Bedre inklusion, sikkerhed og energibesparelse

Opfindelsen fører, ifølge forskerne, mange muligheder med sig. Den har fordele, som er både praktiske, sikkerhedsmæssige og samfundsmæssige. Og så er der et stort energibesparende potentiale.

Mange ville kunne få glæde af, at man fortsat vil kunne få hjælp til fx oversættelse af fremmede sprog på rejser, også uden for internettets rækkevidde, og den mulighed håber forskerne på sigt at realisere. Men samfundspotentialet for den sproglige tilgængelighed nu og på sigt er langt større end det.

– Denne algoritme kan være med til at udbrede sprogteknologi og gavne demokratisering ved at gøre information mere tilgængelig. At gøre oversættelsesværktøjer og taleassistenter tilgængelige, uanset om man befinder langt fra internettet, betyder, at flere vil kunne deltage i samfundet. Det giver blandt andet mennesker uden skriftsprog eller med fysiske handicap nye muligheder for at forstå og påvirke samfundets beslutninger, siger Nassos Katsamanis

Et andet aspekt af opfindelsen er sikkerheden i forbindelse med talegenkendelse. Er sikkerheden ens højeste prioritet, kan den nye algoritme løse et vigtigt problem: Internet-opkoblinger kan hackes. Den nye algoritme øger sikkerheden ved at fjerne behovet for at være tilsluttet internettet.

Samtidigt er energiforbruget i de store datacentre, som understøtter den nuværende teknologi, måske usynlig for den enkelte forbruger, men yderst relevant at reducere i en tid med klimaforandringer. Her kan den hurtigt voksende talegenkendelses-teknologi spare stort ved at undgå det store behov for midlertidig hukommelse.

– Det er vigtigt at reducere energiforbruget for at mindske afhængigheden af fossile brændstoffer, da der fortsat er datacentre, som er drevet af sådanne energikilder,” lyder det afsluttende fra Panagiotis Karras

Bag studiet

Følgende forskere har medvirket til projektet:
Martino Ciaperoni
Athanasios (Nassos) Katsamanis
Aristides Gionis
Panagiotis Karras

Kontakt:
Panagiotis Karras, Datalogisk Institut, Københavns Universitet, mail: paka@di.ku.dk

Skrevet i: Design & udvikling, Wireless & data

Seneste nyt fra redaktionen

Mindeord for Ole Kragelund

Ikke kategoriseret01. 07. 2025

Vi har i formiddag, den 1. juli modtaget disse ord fra EuroTechnic: Det er med dyb sorg og stor respekt, at vi mindes vores kollega og ven, Ole Kragelund. Ole sov stille ind torsdag 26. juni 2025 efter kort tids sygdom. Ved hans side var hans familie. Dette var hans største ønske. Ole var

Continentals eksperimentalbil genkender brugeren og kan forudse brugsmønstre

AktueltDesign & udvikling30. 06. 2025

Øget sikkerhed, komfort og intuitiv adgang er fokus i Continentals ”Intelligent Vehicle Experience Car”, der ved hjælp fra biometri og kunstig intelligens ændrer samspillet mellem maskine og menneske. Flere bilproducenter tester lige nu en række løsninger fra konceptbilen til brug i almindelige

God digital aftale, men regeringen holder foden på bremsen

AktueltBranchenytWireless & data30. 06. 2025

Regeringen har sammen med næsten alle Folketingets partier indgået en ny politisk aftale for digital infrastruktur, som Fiberalliancen betegner som bestået – men ikke uden mangler. Til trods for at ambitionerne i den nye politiske aftale er blevet forhandlet op af en række af partierne bag

Så blev det sommer igen…

BranchenytTop30. 06. 2025

Nu har vi både de lyse nætter - og måske også lyse udsigter for verden i al almindeling. Forhåbentlig også for vores hjemlige elektronikindustri. Dagens nyhedsbrev er det sidste før sommerferien. Hvor vi får nogle måneder side kiggede ind i en fremtid med meget kritiske niveauer af ufred flere

Toshiba lancerer nyt produkt i serien af dobbelte DC-børstemotorapplikationer til automotiv brug

Komponenter & konnektorer30. 06. 2025

Toshiba Electronics Europe GmbH sampler nu sin TB9M001FTG, det andet produkt i virksomhedens innovative Smart Motor Control Driver (SmartMCD) serie. Den dybt integrerede komponent er specifikt designet til at give effektiv og præcis styring af DC-børstemotorer i automotive applikationer inklusive

Automotivt kvalificerede 1.200V SiC MOSFETs i D2PAK-7 kapsling fra Nexperia

Komponenter & konnektorerPower30. 06. 2025

Nexperia lancerer en serie af højeffektive og robuste automotivt kvalificerede siliciumkarbid (SiC) MOSFETs med RDS(on) værdier på 30mΩ, 40mΩ og 60mΩ. Disse komponenter (NSF030120D7A0-Q, NSF040120D7A1-Q, NSF060120D7A0-Q), har branchens førende figures-of-merit (FoM) og blev tidligere udbudt i

Danske Scurid vandt titlen som Europas bedste robot-startup under Automatica 2025

Events30. 06. 2025

Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen "Europe's Best Robotics Startup" ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Seks lovende startups fra hele Europa indtog scenen for at

IDA advarer: Gratis internet på ferien kan blive dyrt

Wireless & data30. 06. 2025

Ud over solcreme og badetøj er computere, tablets og smartphones med øverst på pakkelisten, når mange danskere skal på sommerferie, og internetadgang rangerer efterhånden på linje med havudsigt og swimmingpool, når der skal vælges destination. - Der er ikke umiddelbart noget i vejen med, at man

Interaktiv eBook fra Mouser og TDK udforsker udfordringerne i industriel automation

Design & udvikling27. 06. 2025

Mouser Electronics, Inc. annoncerer en ny interaktiv eBook i samarbejde med TDK, én af verdens største producenter af elektroniske komponenter. Bogen udforsker de udfordringer, der i den effektivitet, sikkerhed og bæredygtighed, som avancerede automations applikationer kræver. Modern Industrial

2-kanals automotive high-speed digitale isolatorer fra Toshiba

Komponenter & konnektorer27. 06. 2025

Toshiba Electronics Europe GmbH (“Toshiba”) udvider sit program af isolationskomponenter med fire AEC-Q100 kvalificerede, 2-kanals, high-speed digitale isolatorer. De nye DCM32xx00-serier supporterer stabil drift med en høj common-mode transientimmunitet (CMTI) på 100kV/µs (typ.) ved

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Honoured for Distribution Excellence by Leading Manufacturers of Electronic Components

  • ODU Denmark

    ODU præsenterer nyt push-lock medicostik

  • ODU Denmark

    Medicoteknik med maksimal sikkerhed og signalintegritet

  • ODU Denmark

    Berøringssikre LAMTAC® FLEX højstrømsmoduler

  • Beckhoff Automation ApS

    Energibesparende produktion

  • Power Technic ApS

    Robust 150W konverter med indgangsspænding på 250-1500VDC

  • InnoFour

    AI Powered Meeting Notes Analysis

  • GOmeasure ApS

    Ny medarbejder til GOmeasure

  • Phoenix Contact A/S

    CCS megawatt ladekabler op til 1.000 kW – High Power Charging genopfundet

  • Phoenix Contact A/S

    CCS inlets med konfektionerede kabelsæt: den installationsparate løsning til elektriske køretøjer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Continentals eksperimentalbil genkender brugeren og kan forudse brugsmønstre

    30.06.2025

  • God digital aftale, men regeringen holder foden på bremsen

    30.06.2025

  • Så blev det sommer igen…

    30.06.2025

  • Toshiba lancerer nyt produkt i serien af dobbelte DC-børstemotorapplikationer til automotiv brug

    30.06.2025

  • Automotivt kvalificerede 1.200V SiC MOSFETs i D2PAK-7 kapsling fra Nexperia

    30.06.2025

  • Danske Scurid vandt titlen som Europas bedste robot-startup under Automatica 2025

    30.06.2025

  • IDA advarer: Gratis internet på ferien kan blive dyrt

    30.06.2025

  • Interaktiv eBook fra Mouser og TDK udforsker udfordringerne i industriel automation

    27.06.2025

  • 2-kanals automotive high-speed digitale isolatorer fra Toshiba

    27.06.2025

  • Powell Electronics leverer Amphenols Tri-Start MIL-DTL-38999 Serie III til hårde miljøer

    27.06.2025

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik