Opstarten af franske Siquance er inspireret af CEA/CNRS og blev lanceret den 29. november 2022. Siquance ledes af medstifter Maud Vinet (tidl. CEA-Leti forsker i Grenoble) og sigter på at udvikle og kommercialisere en kvantecomputer ved hjælp af avanceret mikroelektronik samt europæisk halvlederekspertise. Den nye start-up’er håber på at kunne blive et ledende avant-garde foretagende i Frankrig og Europa inden for kvantecomputerteknologien.
Grenoble-baserede Siquance er fabløs og vil udvikle en kvantecomputer baseret på samme teknologiske byggeblokke som standard silicium integrerede kredse. For at muliggøre denne revolution var det nødvendigt at anvende en såkaldt disruptiv teknologiløsning for at omdanne en klassisk transistor, så den kan håndtere kvantebit (qubit, kvantum ækvivalenten til klassiske digitale bit). Ved at samle flere qubit kan man danne en ny type regnemaskine, der kan løse et utal af avancerede problemer, som ikke er mulig med klassiske computere.
Konstruktionen af denne kvantecomputerløsning baseret på eksisterende halvlederteknologi giver den hurtigste vej til industrialisering i stor skala, hævder Siquance. Og firmaet organiserer nu sine processer til de eksisterende fabrikationskapaciteter specielt dem, der er tilgængelige hos franske og europæiske halvlederfabrikanter.
Med kvantecomputerteknologien kan man løse komplekse ligninger, der ligger ud over, hvad klassiske computere kan klare. Det giver helt nye muligheder for sektorer som sundhed, konstruktion, meteorologi, finans etc. Ligesom denne banebrydende teknologi også giver Europa en god mulighed for at matche USA og Asien mht. digital teknologi.
Siquance bygger på 15 års udviklingsarbejde hos forskningsinstitutterne CEA og CNRS (National Centre for Scientific Research, Frankrig), hvor firmaets tre stiftere har samarbejdet gennem de seneste seks år. Siquance understøttes stærkt af de to nævnte institutter, som begge har investeret kapital og delt deres ekspertise, R&D kapaciteter, intellektuel ejendom og teknologiske midler med Siquance. Firmaet drager også fordel af support fra de to organisationers ecosystemer, som dækker alle områder inden for quantumteknologien, lige fra fundamental forskning og udvikling til industrialisering.
Et fælles R&D program med CEA og CNRS vil understøtte den forskning og udvikling, som Siquance måtte have behov for. Dette initiativ vil skabe samarbejde mellem offentlig forskning og forretningsverdenen samt sætte begge institutter i stand til at forlænge deres support af Siquance. Ligeledes vil firmaet også kunne drage fordel af en strategisk bestyrelseskomité, som vil være behjælpelig med at forberede vejen til industrialiseringen.