• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Klimateknologi

Design & udviklingProduktionTop07. 12. 2022 | Rolf Sylvester-Hvid

Robotbaseret remanufacturing gør affald til en ressource

Design & udviklingProduktionTop07. 12. 2022 By Rolf Sylvester-Hvid

Verden er for alvor begyndt at genoverveje sin tilgang til råvareforbrug. Konklusionen er klar: Vi skal genbruge mere, hvis kloden skal skubbes i en bæredygtig retning.

Fremstilling af nye produkter med gamle dele kan være en af nøglerne til grøn omstillingssucces i produktionsvirksomheder. Teknologisk Institut giver her et overblik over begrebet remanufacturing.

I produktionsverdenen er begrebet remanufacturing derfor begyndt at være på dagsordenen til flere og flere tavlemøder. Helt konkret handler det om, at virksomheder tilbagekøber gamle produkter, som virksomheden så skiller ad og bruger til at bygge den nyeste generation af produktet.

For at gøre det mere effektivt, skalerbart og økonomisk rentabelt er vi dog nødt til at automatisere så mange af remanufacturing-processerne som muligt.

Det mener Mikkel Labori, som er konsulent ved Teknologisk Institut. Han vil i artiklen her kaste lys på den voksende, grønne produktionstrend – og pege på hvilke robotteknologier, der er afgørende for dens gennembrud.

Seks (knapt så lette) trin

Men før vi zoomer ind på teknologierne, giver det god mening at skabe et lidt grundigere overblik over, hvad remanufacturing mere præcist er og indebærer.

– Et remanufactured eller genfremstillet produkt skal tænkes som et helt nyt produkt produceret fra genbrugte dele, påpeger Mikkel Labori.

Det endelige produkt er af samme kvalitet som et nyt produkt. Det skal altså ikke forstås som et brugt, refurbished eller repareret produkt.

Groft sagt kan man inddele remanufacturing i seks processer:

1. Indhentning

2. Identifikation

3. Demontering

4. Reparation og udskiftning (når det er nødvendigt)

5. Genmontering

6. Kvalitetssikring og test

Fem (robot)teknologier, der kan bane vej for effektiv remanufacturing

Men hvordan kan robotteknologi så spille en rolle i at gøre ovenstående seks processer mere effektive, skalerbare og økonomisk rentable?

Mikkel Labori fra Teknologisk Institut peger herunder på fem områder:

Avancerede kameraer og sensorer:

Når de gamle produkter, der skal bruges til at lave nye produkter, er blevet indhentet, ligger de oftest ustruktureret i kasser. Det er robotter traditionelt ikke så gode til at håndtere. Men der er faktisk sket en stor udvikling på dette område i de seneste år.

Se eksempelvis, hvordan det med 3D-bin picking er lykkedes at kunne automatisere en næsten umulig automationsproces hos bremseklodsfabrikken SBS Friction i Svendborg.

Adaptiv reparation og adskillelse:

Nogle af de operationer, vi på Teknologisk Institut aktivt arbejder på at gøre nemmere at automatisere, er blandt andet adaptiv reparation og afmontering.

Det er noget, som nogle af de store virksomheder også eksperimenterer med i disse år. Se herunder Nike’s prototype.

Og her er Apples prototype, som viser, at selv en virkelig svær adskillelsesproces med limede produkter, batterier og små skruer effektivt kan automatiseres.

Kollaborative robotter:

Flere af processerne i remanufacturing kan gøres nemmere at automatisere, hvis man tænker dem ind i en kollaborativ arbejdsstation, hvor et menneske kan løse nogle af de mere avancerede opgaver og en cobot kan løse det mere repetitive.

Selvom de såkaldte cobots bliver mere og mere brugervenlige, er ovenstående dog nemmere sagt end gjort.

Der er stadig en del faktorer, man skal være opmærksom på, inden man investerer i en cobot. Det giver vi dig et hurtigt overblik over i videoen herunder eller i artiklen her.

Selvlærende robotter:

Ved brug af teknikker fra kunstig intelligens til at analysere eksempelvis kræfterne i en samleproces kan robotter selv lære at effektivisere processen – eller at se, om der er sket en fejl.

Det bliver i dag anvendt i samleprocesser, men samme teknologi ville også kunne anvendes i adskillelsesprocesser.

Kunstig intelligens kan i samspil med kamerateknologi også gøre robotter bedre og bedre til at genkende produkter og materialer. Se eksempelvis herunder, hvordan deep learning er sat i spil til at opdage metaldåser blandt plastflasker hos Dansk Retursystem.

Automatiseret kvalitetskontrol:

For at sikre, at det genproducerede produkt er af samme kvalitet som et almindeligt produkt, skal det kvalitetstjekkes. Dele af det tjek kan automatiseres, hvilket også blot vil føre til øget ensartethed.

Du kan her se og læse om virksomheden MEC, som med automatisk kvalitetskontrol er på vej til færre fejl, mindre spild og bedre produktivitet.

Remanufacturing i tal

Kun 1,9 procent af den totale værdi af produktionen i EU stammede i 2015 fra remanufacturing, viser et europæisk markedsstudie.

Det estimerede marked for remanufacturing er på 90 milliarder euros i 2030, viser samme studie.

EU-kommissionen henviser til en konkret case, som viser, at genfremstilling af bilkomponenter giver omkring 88 procent materialebesparelser sammenlignet med at bruge et nyt produkt med et tilhørende 53 procent fald i udledning af CO2-ækvivalenter og 56 procent lavere energibehov.

Nøjagtigt hvor meget af ens energiforbrug, råvareforbrug og CO2-ækvivalente udledning, der kan bespares gennem remanufacturing, afhænger af produktet og produktkæden. For at blive klogere kan man udføre en livscyklusanalyse.

Kontakt:
Mikkel Labori Olsen, konsulent robotteknologi, mail: miol@teknologisk.dk

Skrevet i: Design & udvikling, Produktion, Top

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Printproducent optaget som medlem i forsvarsforeningen SOFF

Branchenyt25. 01. 2023

Confidee annoncerer deres optagelse som nyt medlem til den svenske sikkerheds- og forsvarsindustriforening, SOFF. - Vi mener, at kommunikation og gennemsigtighed med hensyn til forsyningskædesikkerhed er den bedste praksis for at sikre overholdelse i denne stærkt regulerede industri", siger

Ny afdeling med fokus på grøn omstilling

Branchenyt25. 01. 2023

David Collard, 46 år, er blevet ansat som afdelingschef for den tekniske servicepartner CBRE Integos landsdækkende forretningsområde Energi infrastruktur, og han får ansættelsessted i Aarhus. Afdelingens fokusområde er at bidrage til omstillingen fra fossil energi til bæredygtig energiformer.

Første nordiske topmøde om Metaverse

Events25. 01. 2023

Facebook er for længst hoppet med på metaverse og sender et klar signal med det nylige navneskifte, men hvor står danske virksomheder i dag i forhold til den 3D virtuelle verden? Hvordan vil det påvirke vores arbejdsliv, og hvordan bliver det at være forbruger? Dette er blot nogle af de spørgsmål,

Startskud for Naturfagsmarathon skal gøre danske børn interesserede i teknik

Events25. 01. 2023

Klimasikring, energi og isolering har de seneste uger stået på skoleskemaet side om side med upcycling, naturen omkring os og plastik i verdenshavene. Nu viser eleverne – med start i går i Viborg kommune - endelig deres opfindelser frem for hinanden og dommerne til konkurrencen i Naturfagsmaraton.

Koncern ser fortsat store fordele ved at have lokal fabrik i Danmark

AktueltProduktion25. 01. 2023

På det tætpakkede fabriksgulv i den næsten 20.000 kvadratmeter store fabrik i Benløse lige uden for Ringsted har Schneider Electric siden år 2000 udviklet og produceret el-installationsmateriel til store dele af den danske elbranche. Blandt andet produceres der årligt mere end 10 millioner

Millioninvestering får batteriproducent tilbage til Danmark

PowerProduktionTop25. 01. 2023

Xolta bliver nu et selvstændigt, dansk selskab og kan sætte turbo på væksten, efter at den danske, purpose-drevne fond, Ebbefos Holding køber Xolta ud af Lithium Balance. Batterierne fra Xolta er en central brik i den grønne omstilling. 25 medarbejdere følger med over i det nye selskab, hvor Lars

Rekordomsætning for dansk IT-branche igen i 3. kvartal 2022

AktueltBranchenyt25. 01. 2023

Der er netop kommet helt nye tal for it-branchens omsætning, eksport og medarbejderantal for 3. kvartal. Og endnu engang bliver der slået rekorder. I 3. kvartal 2022 omsatte danske it- og televirksomheder for 80,2 mia. kr., hvilket er en forbedring på 13,4% i forhold til samme kvartal året før, hvor

Højfrekvenskonnektorer: SMA, RPSMA, kabler og tilhørende adapters

Komponenter & konnektorer23. 01. 2023

Würth Elektronik udvider sin portefølje af koaksiale konnektorer og udbygger dermed sin i forvejen omfattende Coax Connector Portfolio. SMA-konnektorerne er specifikt designet til frekvenser op til 18GHz ved impedanser på 50Ω. Takket være deres koblinger med gevindlåse er SMA-serien velegnet til

4-kanals dæmper til KNX-datasikkerhedsfunktion

Power23. 01. 2023

KAA-4R4V-S til MEAN WELLs KNX-system er en forbedring af den tidligere KAA-4R4V. Power Technic forhandler KAA-4R4V-S der supporterer KNX-datasikkerhedsfunktion. Dermed beskyttes KAA-4R4V-S mod manipulation. Enheden kan konfigureres med ETS software. Det kompakte design måler 72mm og kan

Stor fremgang for Kuka Nordic følges op med kurser i Kuka-Sim softwaren

Produktion23. 01. 2023

Det går godt for Kuka Nordic, og for at leve op til strategien om at bringe viden om robotter ud til alle – Robots for the People – starter de nu op med månedlige kurser i Kuka.Sim-softwaren. – Kuka.Sim er et produkt, der gør livet væsentligt nemmere for en systemintegrator, siger Micael

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Percepio AB

    Percepio to support new PX5 RTOS with Tracealyzer tool

  • Beckhoff Automation ApS

    Pixel-præcis LED strip og matrix kontrol

  • Power Technic ApS

    Buffermodul med elektrolyt kondensator i stedet for batteri

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Adds Over 55 New Manufacturers in 2022 to its Industry-Leading Line Card

  • InnoFour

    Wiring and Harness design

  • Power Technic ApS

    NMP, modulær strømforsyning i 650 & 1200W

  • InnoFour

    Professional tooling allowing PI analysis

  • Phoenix Contact A/S

    Massetilpasning i elektronikhuse – huse og tilslutningssystemer til building automation

  • Phoenix Contact A/S

    Elektronik i eksplosive miljøer – ECS-Ex huse sørger for sikkerheden

  • Power Technic ApS

    Indendørs LED-strømforsyninger  

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Printproducent optaget som medlem i forsvarsforeningen SOFF

    25.01.2023

  • Ny afdeling med fokus på grøn omstilling

    25.01.2023

  • Første nordiske topmøde om Metaverse

    25.01.2023

  • Startskud for Naturfagsmarathon skal gøre danske børn interesserede i teknik

    25.01.2023

  • Koncern ser fortsat store fordele ved at have lokal fabrik i Danmark

    25.01.2023

  • Millioninvestering får batteriproducent tilbage til Danmark

    25.01.2023

  • Rekordomsætning for dansk IT-branche igen i 3. kvartal 2022

    25.01.2023

  • Højfrekvenskonnektorer: SMA, RPSMA, kabler og tilhørende adapters

    23.01.2023

  • 4-kanals dæmper til KNX-datasikkerhedsfunktion

    23.01.2023

  • Stor fremgang for Kuka Nordic følges op med kurser i Kuka-Sim softwaren

    23.01.2023

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik