Normalt ville vi ikke røre entreprenørmaskiner på elektronikfokus.dk, men modsat private elbiler, der hverken klima- eller samfundsmæssigt er nogen særlig god idé, så giver entreprenørmaskinerne faktisk god mening. Dels er maskinernes rækkevidde normalt meget begrænset, så de vil konstant være tæt på et ladestik, og så kræver tunge maskiner ikke lette batterier, så man undgår litium som det elektropositive metal i batteriets celler. I stedet kunne det langt mindre miljøskadelige – men tungere – natrium være en oplagt mulighed.
I et samarbejde går offentlige og private aktører derfor nu sammen om at finde nye løsninger, så de store maskiner i fremtiden drives af fx el i stedet for diesel. Det sker i en skaleringsproces – en ny metode indført af Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI).
Her går flere offentlige organisationer sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for private virksomheder at udvikle nye løsninger.
Københavns Kommune, Metroselskabet og Aalborg Kommune har taget initiativet til skaleringsprocessen sammen med CO-PI – og inviterer andre offentlige bygge- og anlægsaktører med. Københavns Kommune har et mål om at blive klimaneutral i 2025 og det kræver reduktion af CO2-udledningen fra kommunens bygge- og anlægsprojekter.
Metroselskabet & Hovedstadens Letbane er som central leverandør af kollektiv transport også en af landets største offentlige bygherrer. Derfor har selskabet også stort fokus på at reducere klimabelastningen ved anlæg af nye metrolinjer.
Metroen transporterer hver uge mere end to millioner rejsende på tværs af byen ved hjælp af el. Derimod medfører anlæg af Metro et væsentligt klimaaftryk. Derfor giver det rigtig god mening for Metroselskabet at indgå i et stærkt samarbejde om at reducere klimabelastningen fra netop denne fase.
Aalborg Kommune har som målsætning om at blive en klimaneutral kommune. I den plan ligger der også et mål om at reducere udledning fra fossile brændsler fra kommunens byggepladser.
Ved at gå flere sammen i en skaleringsproces skaber offentlige organisationer en større samlet efterspørgsel, og derved kan private virksomheder hurtigere se en forretning i at udvikle de nye løsninger, der er behov for. På den måde bliver den offentlige indkøbsmuskel en motor for innovation – og det er der store muligheder i, for den offentlige sektor køber ind for 380 mia. kr. årligt.