En fremsynet dansk robotforsker, Niels Jul Jacobsen, fik for 4 år en lysende klar produktidé, da han sad i flyet på vej hjem fra en robotkonference i Boston. Få år efter var ideen omsat til et innovativt produkt, der klarer interne logistikopgaver.
Det fortæller stifter og CTO i Mobile Industrial Robots (MiR), Niels Jul Jacobsen, der har forsket i og udviklet robotteknologi og -software siden 1989.
I to år testede MiR en mobil robot på meget forskellige danske arbejdspladser, fik nyttig brugerrespons og forfinede løbende teknologien og funktionaliteterne. Niels Jul Jacobsen iagttog også, at vi for længst har vænnet os til at omgås robotter.
I 2014 var MiR-robotten klar som gennemtestet produkt, og det tiltrak både private investorer og en erfaren direktør fra robotindustrien, Thomas Vist, der har spillet en stor rolle i succesen Universal Robots, også udsprunget af robotforskning i Odense, Danmarks ”robotic valley”.
MiR har nu forhandlere i Danmark, Tyskland og Norge og oplever stor interesse for potentialet i MiR100 fra en bred vifte af brugere. Markedspotentialet er kolossalt, da intern transport sker på stort set alle typer arbejdspladser, hver gang varer, post, materialer, prøver og meget andet skal videre fra én afdeling til en anden.
MiRs fokusområder er i første omgang på industrien og hospitalssektoren, som vurderes til at være mest modne til mobile robotter. Segmenter som supermarkeder, detailhandel og servicesektoren ventes også på sigt blive store aftagere af mobile robotter.
MIR forventer i 2017 at have minimum en omsætning på 45 millioner kroner og en medarbejderstab på minimum 35 personer.