• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Klimateknologi

AktueltWireless & data16. 05. 2022 | Rolf Sylvester-Hvid

KU-forskere: Kvantebits gør hacking umulig

AktueltWireless & data16. 05. 2022 By Rolf Sylvester-Hvid

En ny form for sikkerheds-ID kan snart se dagens lys og hjælpe os med at beskytte vores informationer mod hackere og cyberkriminelle. Det er nemlig lykkedes kvantematematikere fra Københavns Universitet at knække en matematisk gåde, så en persons geografiske position kan bruges som et personligt ID, der er sikker selv mod de mest avancerede cyberangreb.

I tusinder af år har mennesket brugt koder og kryptering til at beskytte information mod at falde i de forkerte hænder. I dag bruger vi særligt kryptering til at beskytte vores digitale færden mod hackere og cyberkriminelle, som indtager falske identiteter og udnytter internettet og vores stigende antal digitale devices til at stjæle fra os.

Derfor er der løbende brug for nye sikkerhedsforanstaltninger, som afslører hackeren, der fx udgiver sig for at være vores bank eller andre institutioner, vi stoler på. Og her har forskere fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet netop gjort et stort fremskridt.

– Inden for kryptografi er der altid en kamp mellem dem, der vil beskytte informationen og dem, der vil bryde den. Når man gerne vil beskytte sine informationer, finder man hele tiden på nye typer af sikkerhedsnøgler, som ikke kan hackes, men efter noget tid finder hackeren alligevel en måde at gøre det på, og sådan fortsætter det. Indtil man får et stort forspring, og det har vi fået nu, siger professor Matthias Christandl.

I snart tyve år har forskere verden over nemlig forsøgt at løse gåden om, hvordan man med sikkerhed kan bestemme en persons geografiske position og bruge den viden som et sikkert ID. Noget der hidtil ikke har været muligt med normale metoder såsom GPS-sporing.

– I dag findes der ikke nogle klassiske måder med brug af fx internet eller radiosignaler, hvor du med hundrede procents sikkerhed kan bestemme, hvor en anden person befinder sig geografisk. De metoder der allerede findes, er ikke ubrydelige, og hackere kan udgive sig for at være en person, du stoler på, selvom de måske sidder i et andet land. Men kvantefysikken giver os nu nogle helt andre muligheder, siger Matthias Christandl.

For ved hjælp af kvantefysikkens love har forskerne udviklet opskriften til en ny sikkerhedsgodkendelse, som ved at bestemme en persons geografiske position kan garantere dig, at det er den rigtige person, du kommunikerer med. Metoden kaldes positionsbaseret kvantekryptering og kan fx bruges til at sikre, at det faktisk er en ansat fra banken, du taler med, når de ringer og beder dig lave ændringer på dine konti.

– Man kan spørge, hvorfor stoler du på den ansatte bag skranken i banken? Fordi vedkommende befinder sig i en bank, og derfor har du tillid til vedkommende. Og det er hele princippet bag positionsbaseret kryptografi, hvor man bruger den fysiske position til at identificere sig, forklarer postdoc Andreas Bluhm.

Forskernes opskrift på at sikre sig en persons position kræver den information som indeholdes i en såkaldt kvantebit (qubit) efterfulgt af klassiske bits, bestående af tallene 1 og 0, som vi kender dem fra almindelige computere.

Begge typer bits er nemlig nødvendige for, at man kan sende en besked, der er umulig for kriminelle at aflæse, hacke eller manipulere, og som kan bekræfte om en person befinder sig bag skranken i din bank eller et helt andet sted.

Kvantebit’en fungerer som en slags lås på beskeden, fordi kvantefysikken rummer Heisenbergs usikkerhedsrelation, som gør, at kvanteinformationen bliver forstyrret og umulige at afkode, hvis man forsøger at måle den. Det skyldes også det såkaldte “no cloning principle”, som gør kvanteinformationer umulige at opsnappe og kopiere i smug. I hvert fald et godt stykke tid ud i fremtiden.

– Før der eksisterer en fuldt udbygget kvantecomputer, og hackere får adgang til sådan en, er vores metode fuldstændig sikker og umulig at hacke, siger Andreas Bluhm.

Forskerne understreger, at den nye metode er særlig brugbar, fordi man kun skal bruge en enkelt kvantebit for at verificere positionen. Modsat mange andre kvanteknologier, som fortsat kræver mere udvikling, kan man derfor allerede i dag starte med at bruge den nye opfindelse. Der findes nemlig egnede kvantekilder, der kan afsende en kvantebit af lys.

– Styrken ved vores teknik er, at man ret let kan implementere den. I dag kan vi allerede sende enkelte kvantebits og det er alt, hvad det kræver for at kunne bruge teknikken, siger Matthias Christandl.

Sikkerheds ID’et kræver dog en kommerciel videreudvikling fra fx en virksomhed, før den kan tages i brug. Men kvantefundamentet er på plads. Det nye forskningsresultat er her og nu særligt anvendeligt i sammenhænge, hvor kommunikationen mellem to parter skal være ekstremt sikker. Det kan fx være betalinger over internettet eller overførsler af personfølsomme data.

– Sikker kommunikation er et nøgleelement i vores hverdag. Hver gang vi kommunikerer med offentlige myndigheder, med vores bank eller med andre der håndterer vores personfølsomme informationer, har vi brug for at vide, at den person vi kommunikerer med virkelig er den rigtige og ikke en kriminel, siger Andreas Bluhm.

I 2020 lykkedes det svindlere at franarre en bank i De Forenede Arabiske Emirater 224 millioner kroner ved hjælp af såkaldt deep-voice teknologi. I et telefonopkald imiterede svindlerne bankdirektørens stemme, som fortalte en ansat i banken, at de var ved at opkøbe en virksomhed og beordrede medarbejderen til at overføre pengene til virksomhedens advokat. Men advokaten var også en af svindlerne og pengene forsvandt gennem adskillige nye konti. Et svindelnummer, som kunne være undgået, hvis den ansatte i banken kunne verificere, at det faktisk var direktøren, der gav ordren i telefonen.

Artiklen “A single-qubit position verification protocol that is secure against multi-qubit attacks” er netop udgivet i Nature Physics. Artiklen er skrevet i samarbejde med forskeren Florian Speelman fra University of Amsterdam.

Kontakt: Matthias Christandl, professor, Københavns Universitet, mail: christandl@math.ku.dk

Skrevet i: Aktuelt, Wireless & data

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Vibration Resistant Pin-in-Hole Connectors Offer Benefits of Reflow Soldering Process

International newsKomponenter & konnektorer29. 06. 2022

Harwin has announced another new addition to its Datamate family of 2mm-pitch high-reliability (Hi-Rel) connectors. The Datamate pin-in-hole reflow (PIHR) products have been engineered to give designers a reliable solution that is highly suited to automated assembly.  Part of the company’s

TMR-based current sensing devices delivers world best class accuracy and fast-response

International newsKomponenter & konnektorer29. 06. 2022

Murata announces the MRD series of open-loop current sensors for industrial systems. Each integrates high-performance tunnel magneto-resistive (TMR) elements - enabling precision measurement with regard to both DC and AC currents up to 40A, as well as maintaining stable characteristics across an

Styr PC’en med tankerne

Design & udvikling29. 06. 2022

En ny software er i stand til at redigere billeder med elektriske signaler fra brugerens hjerne som det eneste input. Det åbner for en helt ny form for kunstig intelligens. - Vi kan få en computer til at redigere billeder alene baseret på personers tanker. Computeren har ikke fået nogen

Dansk IoT-virksomhed skal digitalisere Kalundborgs nye uddannelses- og forskningscenter

IoT & embedded29. 06. 2022

Det bliver IoT-virksomheden, Inniti, der får æren af at levere den digitale rygrad til Kalundborgs nye uddannelses- og forskningscenter, Helix Lab, som blev indviet i begyndelsen af året. Centrets proces- og analyselaboratorier bliver således udstyret med Innitis egenudviklede IoT-platform, der

Maskin- og tavlebyggere sparer tid med Eatons push-in-teknologi

Komponenter & konnektorer29. 06. 2022

Maskin- og tavlebyggere løber ofte panden mod muren, når det kommer til at skaffe kvalificeret arbejdskraft og reducere omkostninger i forbindelse med tidskrævende byggeprojekter. Men den del er blevet væsentlig lettere med Eatons push-in-teknologi. Teknologien giver nemlig helt op til 50

Print Production A/S omstrukturerer

Produktion29. 06. 2022

Af flere årsager, men primært på grund af vigende interesse for dansk produktion blandt vore kunder, har vi besluttet at stoppe vores danske produktion med virkning fra 15. juli 2022, forlyder det i en pressemeddelelse fra Print Production A/S. Øvrige medvirkende årsager er de kraftigt øgede

Stor efterspørgsel imødekommes: Virksomhedsprogram videreføres med 350 millioner

AktueltBranchenyt29. 06. 2022

Sidste sommer igangsatte Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Virksomhedsprogrammet med REACT-EU-midler for blandt andet at hjælpe virksomheder med grøn og digital omstilling. Nu videreføres programmet med 350 mio. kr. og et helt nyt spor til gavn for virksomheder over hele landet. Siden

Ørsted og DSV tester fragtdroner ved Anholt Havmøllepark

AktueltDesign & udvikling29. 06. 2022

Ørsted har et ambitiøst mål om at blive CO2-neutral i 2025 og afsøger hele tiden nye muligheder for at sikre en høj oppetid i driften af vindmølleparkerne og reducere CO2-udledningen fra servicelogistikken. DSV søger kontinuerligt at innovere og optimere sine logistikservices, og de to ledende

En meget mærkelig sommerpause

BranchenytTop29. 06. 2022

Efter utallige år med en forventning om business-as-usual efter sommerferien sidder vi på redaktionen med følelsen af, at vi ikke aner, hvad vi kommer tilbage til, når vi er retur 1. august. Rusland overgreb på Ukraine virker fastlåst for tiden, energipriserne er på visse steder femdoblet i 1H af

Danfoss to apply for Guinness World Record after E-ferry Ellen sails more than 90 kilometers on single battery charge

International newsPower27. 06. 2022

The islands of Ærø and Als in Southern Denmark are connected by Ellen, the longest ranging fully electric ferry in the world. Ellen set a new world record on June 9 just outside the windows in Sønderborg, Denmark, where leaders from industry, government, and civil society joined the International

Tilmeld Nyhedsbrev

Arkiv over seneste nyhedsbreve
 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Eaton

    Eaton ansætter Service Sales Manager med fokus på kritisk infrastruktur

  • Mouser Electronics

    The Latest News from Mouser Electronics

  • Power Technic ApS

    NPB, 450-1200W Batterilader serie til både bly-syre og Li-Io

  • Wireless Logic Nordic

    Få netværksvarslinger

  • E-22 / Odense Congress Center

    Elektronikudvikling er med til at fastholde vigtig viden i Danmark

  • InnoFour

    What’s new in Simcenter FLOEFD 2205?

  • Eaton

    Maskin- og tavlebyggere sparer tid med Eatons push-in-teknologi

  • Wireless Logic Nordic

    Connected routerløsning

  • Nordcad Systems A/S

    Få nyeste viden og tilmeld dig vores OrCAD/Allegro kursus

  • Wise Choice Consulting ApS

    Få styr på designkrav og IPC standarder

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vibration Resistant Pin-in-Hole Connectors Offer Benefits of Reflow Soldering Process

    29.06.2022

  • TMR-based current sensing devices delivers world best class accuracy and fast-response

    29.06.2022

  • Styr PC’en med tankerne

    29.06.2022

  • Dansk IoT-virksomhed skal digitalisere Kalundborgs nye uddannelses- og forskningscenter

    29.06.2022

  • Maskin- og tavlebyggere sparer tid med Eatons push-in-teknologi

    29.06.2022

  • Print Production A/S omstrukturerer

    29.06.2022

  • Stor efterspørgsel imødekommes: Virksomhedsprogram videreføres med 350 millioner

    29.06.2022

  • Ørsted og DSV tester fragtdroner ved Anholt Havmøllepark

    29.06.2022

  • En meget mærkelig sommerpause

    29.06.2022

  • Danfoss to apply for Guinness World Record after E-ferry Ellen sails more than 90 kilometers on single battery charge

    27.06.2022

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR