• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Artikler fra Aktuel Elektronik

AktueltWireless & data16. 05. 2022 | Rolf Sylvester-Hvid

KU-forskere: Kvantebits gør hacking umulig

AktueltWireless & data16. 05. 2022 By Rolf Sylvester-Hvid

En ny form for sikkerheds-ID kan snart se dagens lys og hjælpe os med at beskytte vores informationer mod hackere og cyberkriminelle. Det er nemlig lykkedes kvantematematikere fra Københavns Universitet at knække en matematisk gåde, så en persons geografiske position kan bruges som et personligt ID, der er sikker selv mod de mest avancerede cyberangreb.

I tusinder af år har mennesket brugt koder og kryptering til at beskytte information mod at falde i de forkerte hænder. I dag bruger vi særligt kryptering til at beskytte vores digitale færden mod hackere og cyberkriminelle, som indtager falske identiteter og udnytter internettet og vores stigende antal digitale devices til at stjæle fra os.

Derfor er der løbende brug for nye sikkerhedsforanstaltninger, som afslører hackeren, der fx udgiver sig for at være vores bank eller andre institutioner, vi stoler på. Og her har forskere fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet netop gjort et stort fremskridt.

– Inden for kryptografi er der altid en kamp mellem dem, der vil beskytte informationen og dem, der vil bryde den. Når man gerne vil beskytte sine informationer, finder man hele tiden på nye typer af sikkerhedsnøgler, som ikke kan hackes, men efter noget tid finder hackeren alligevel en måde at gøre det på, og sådan fortsætter det. Indtil man får et stort forspring, og det har vi fået nu, siger professor Matthias Christandl.

I snart tyve år har forskere verden over nemlig forsøgt at løse gåden om, hvordan man med sikkerhed kan bestemme en persons geografiske position og bruge den viden som et sikkert ID. Noget der hidtil ikke har været muligt med normale metoder såsom GPS-sporing.

– I dag findes der ikke nogle klassiske måder med brug af fx internet eller radiosignaler, hvor du med hundrede procents sikkerhed kan bestemme, hvor en anden person befinder sig geografisk. De metoder der allerede findes, er ikke ubrydelige, og hackere kan udgive sig for at være en person, du stoler på, selvom de måske sidder i et andet land. Men kvantefysikken giver os nu nogle helt andre muligheder, siger Matthias Christandl.

For ved hjælp af kvantefysikkens love har forskerne udviklet opskriften til en ny sikkerhedsgodkendelse, som ved at bestemme en persons geografiske position kan garantere dig, at det er den rigtige person, du kommunikerer med. Metoden kaldes positionsbaseret kvantekryptering og kan fx bruges til at sikre, at det faktisk er en ansat fra banken, du taler med, når de ringer og beder dig lave ændringer på dine konti.

– Man kan spørge, hvorfor stoler du på den ansatte bag skranken i banken? Fordi vedkommende befinder sig i en bank, og derfor har du tillid til vedkommende. Og det er hele princippet bag positionsbaseret kryptografi, hvor man bruger den fysiske position til at identificere sig, forklarer postdoc Andreas Bluhm.

Forskernes opskrift på at sikre sig en persons position kræver den information som indeholdes i en såkaldt kvantebit (qubit) efterfulgt af klassiske bits, bestående af tallene 1 og 0, som vi kender dem fra almindelige computere.

Begge typer bits er nemlig nødvendige for, at man kan sende en besked, der er umulig for kriminelle at aflæse, hacke eller manipulere, og som kan bekræfte om en person befinder sig bag skranken i din bank eller et helt andet sted.

Kvantebit’en fungerer som en slags lås på beskeden, fordi kvantefysikken rummer Heisenbergs usikkerhedsrelation, som gør, at kvanteinformationen bliver forstyrret og umulige at afkode, hvis man forsøger at måle den. Det skyldes også det såkaldte “no cloning principle”, som gør kvanteinformationer umulige at opsnappe og kopiere i smug. I hvert fald et godt stykke tid ud i fremtiden.

– Før der eksisterer en fuldt udbygget kvantecomputer, og hackere får adgang til sådan en, er vores metode fuldstændig sikker og umulig at hacke, siger Andreas Bluhm.

Forskerne understreger, at den nye metode er særlig brugbar, fordi man kun skal bruge en enkelt kvantebit for at verificere positionen. Modsat mange andre kvanteknologier, som fortsat kræver mere udvikling, kan man derfor allerede i dag starte med at bruge den nye opfindelse. Der findes nemlig egnede kvantekilder, der kan afsende en kvantebit af lys.

– Styrken ved vores teknik er, at man ret let kan implementere den. I dag kan vi allerede sende enkelte kvantebits og det er alt, hvad det kræver for at kunne bruge teknikken, siger Matthias Christandl.

Sikkerheds ID’et kræver dog en kommerciel videreudvikling fra fx en virksomhed, før den kan tages i brug. Men kvantefundamentet er på plads. Det nye forskningsresultat er her og nu særligt anvendeligt i sammenhænge, hvor kommunikationen mellem to parter skal være ekstremt sikker. Det kan fx være betalinger over internettet eller overførsler af personfølsomme data.

– Sikker kommunikation er et nøgleelement i vores hverdag. Hver gang vi kommunikerer med offentlige myndigheder, med vores bank eller med andre der håndterer vores personfølsomme informationer, har vi brug for at vide, at den person vi kommunikerer med virkelig er den rigtige og ikke en kriminel, siger Andreas Bluhm.

I 2020 lykkedes det svindlere at franarre en bank i De Forenede Arabiske Emirater 224 millioner kroner ved hjælp af såkaldt deep-voice teknologi. I et telefonopkald imiterede svindlerne bankdirektørens stemme, som fortalte en ansat i banken, at de var ved at opkøbe en virksomhed og beordrede medarbejderen til at overføre pengene til virksomhedens advokat. Men advokaten var også en af svindlerne og pengene forsvandt gennem adskillige nye konti. Et svindelnummer, som kunne være undgået, hvis den ansatte i banken kunne verificere, at det faktisk var direktøren, der gav ordren i telefonen.

Artiklen “A single-qubit position verification protocol that is secure against multi-qubit attacks” er netop udgivet i Nature Physics. Artiklen er skrevet i samarbejde med forskeren Florian Speelman fra University of Amsterdam.

Kontakt: Matthias Christandl, professor, Københavns Universitet, mail: christandl@math.ku.dk

Skrevet i: Aktuelt, Wireless & data

Seneste nyt fra redaktionen

Dioder og LED-displays fra Lumex; enkelt-komponenter og optoelektroniske moduler

Design & udviklingKomponenter & konnektorerProduktion03. 07. 2025

Optoelektroniske komponenter, især LED-dioder, er integrerede elementer i forbruger- og professionelle enheder til brug for bl.a. baggrundsbelysning, signalering og belysning. Lumex er en af ​​de førende amerikanske leverandører. Lumex har været på markedet i over 100 år og specialiserer sig i

Continentals eksperimentalbil genkender brugeren og kan forudse brugsmønstre

AktueltDesign & udvikling30. 06. 2025

Øget sikkerhed, komfort og intuitiv adgang er fokus i Continentals ”Intelligent Vehicle Experience Car”, der ved hjælp fra biometri og kunstig intelligens ændrer samspillet mellem maskine og menneske. Flere bilproducenter tester lige nu en række løsninger fra konceptbilen til brug i almindelige

God digital aftale, men regeringen holder foden på bremsen

AktueltBranchenytWireless & data30. 06. 2025

Regeringen har sammen med næsten alle Folketingets partier indgået en ny politisk aftale for digital infrastruktur, som Fiberalliancen betegner som bestået – men ikke uden mangler. Til trods for at ambitionerne i den nye politiske aftale er blevet forhandlet op af en række af partierne bag

Så blev det sommer igen…

BranchenytTop30. 06. 2025

Nu har vi både de lyse nætter - og måske også lyse udsigter for verden i al almindeling. Forhåbentlig også for vores hjemlige elektronikindustri. Dagens nyhedsbrev er det sidste før sommerferien. Hvor vi får nogle måneder side kiggede ind i en fremtid med meget kritiske niveauer af ufred flere

Toshiba lancerer nyt produkt i serien af dobbelte DC-børstemotorapplikationer til automotiv brug

Komponenter & konnektorer30. 06. 2025

Toshiba Electronics Europe GmbH sampler nu sin TB9M001FTG, det andet produkt i virksomhedens innovative Smart Motor Control Driver (SmartMCD) serie. Den dybt integrerede komponent er specifikt designet til at give effektiv og præcis styring af DC-børstemotorer i automotive applikationer inklusive

Automotivt kvalificerede 1.200V SiC MOSFETs i D2PAK-7 kapsling fra Nexperia

Komponenter & konnektorerPower30. 06. 2025

Nexperia lancerer en serie af højeffektive og robuste automotivt kvalificerede siliciumkarbid (SiC) MOSFETs med RDS(on) værdier på 30mΩ, 40mΩ og 60mΩ. Disse komponenter (NSF030120D7A0-Q, NSF040120D7A1-Q, NSF060120D7A0-Q), har branchens førende figures-of-merit (FoM) og blev tidligere udbudt i

Danske Scurid vandt titlen som Europas bedste robot-startup under Automatica 2025

Events30. 06. 2025

Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen "Europe's Best Robotics Startup" ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Seks lovende startups fra hele Europa indtog scenen for at

IDA advarer: Gratis internet på ferien kan blive dyrt

Wireless & data30. 06. 2025

Ud over solcreme og badetøj er computere, tablets og smartphones med øverst på pakkelisten, når mange danskere skal på sommerferie, og internetadgang rangerer efterhånden på linje med havudsigt og swimmingpool, når der skal vælges destination. - Der er ikke umiddelbart noget i vejen med, at man

Interaktiv eBook fra Mouser og TDK udforsker udfordringerne i industriel automation

Design & udvikling27. 06. 2025

Mouser Electronics, Inc. annoncerer en ny interaktiv eBook i samarbejde med TDK, én af verdens største producenter af elektroniske komponenter. Bogen udforsker de udfordringer, der i den effektivitet, sikkerhed og bæredygtighed, som avancerede automations applikationer kræver. Modern Industrial

2-kanals automotive high-speed digitale isolatorer fra Toshiba

Komponenter & konnektorer27. 06. 2025

Toshiba Electronics Europe GmbH (“Toshiba”) udvider sit program af isolationskomponenter med fire AEC-Q100 kvalificerede, 2-kanals, high-speed digitale isolatorer. De nye DCM32xx00-serier supporterer stabil drift med en høj common-mode transientimmunitet (CMTI) på 100kV/µs (typ.) ved

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Power Technic ApS

    NPP1200 kompakt 1200W oplader og strømforsyning i ét

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Empowers the Future of Smart Homes with Online Resource Hub

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics and Ampleon Enter Global Distribution Agreement to Deliver RF Power Solutions

  • Power Technic ApS

    3200W strømforsyning der yder op til 37W/inch3

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Honoured for Distribution Excellence by Leading Manufacturers of Electronic Components

  • ODU Denmark

    ODU præsenterer nyt push-lock medicostik

  • ODU Denmark

    Medicoteknik med maksimal sikkerhed og signalintegritet

  • ODU Denmark

    Berøringssikre LAMTAC® FLEX højstrømsmoduler

  • Beckhoff Automation ApS

    Energibesparende produktion

  • Power Technic ApS

    Robust 150W konverter med indgangsspænding på 250-1500VDC

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dioder og LED-displays fra Lumex; enkelt-komponenter og optoelektroniske moduler

    03.07.2025

  • Continentals eksperimentalbil genkender brugeren og kan forudse brugsmønstre

    30.06.2025

  • God digital aftale, men regeringen holder foden på bremsen

    30.06.2025

  • Så blev det sommer igen…

    30.06.2025

  • Toshiba lancerer nyt produkt i serien af dobbelte DC-børstemotorapplikationer til automotiv brug

    30.06.2025

  • Automotivt kvalificerede 1.200V SiC MOSFETs i D2PAK-7 kapsling fra Nexperia

    30.06.2025

  • Danske Scurid vandt titlen som Europas bedste robot-startup under Automatica 2025

    30.06.2025

  • IDA advarer: Gratis internet på ferien kan blive dyrt

    30.06.2025

  • Interaktiv eBook fra Mouser og TDK udforsker udfordringerne i industriel automation

    27.06.2025

  • 2-kanals automotive high-speed digitale isolatorer fra Toshiba

    27.06.2025

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik