Brancheorganisationen IPC bifalder bestemt EU-parlamentets milliardstøtte til halvlederfremstilling i Europa, men rejser endnu en gang spørgsmålet om tilsvarende støtte til printkort, kabinetter og elektronikproduktion. Uden dette vil EU’s andel fortsætte med at skrumpe, og vi bliver i Europa nødt til at stole på import. Uden støtten bliver vi dybt afhængige af outsourcing af elektronikmontagen og dermed følsomme over for især kinesiske geopolitiske forhold. Helt galt er det for printproduktionen i Europa:
Det er ingen hemmelighed, at fremstillingen af printplader næsten helt har forladt Europa til lavprislande i Asien, frem for alt Kina. Det er gået så vidt, at Europa kun tegnede sig for 2,9 procent i dag, et tal, der forventes at falde til 1,7 procent i 2035. Lige så slemt står det til med avancerede kapslinger af halvlederne, hvor Europa kun stod for 1,9 procent sidste år, hvilket forventes at falde til 1,4 procent i 2035.
Tendensen er mindre kritisk, men lidt den samme for elektronikfremstilling på trods af tendensen om, at flere og flere virksomheder flytter produktionen hjem. Sidste år tegnede Europa sig for 16,7 procent, hvilket forudsiges at falde til 15 procent i 2035.
Den særlige tendens handler ikke om, at produktionen flytter, men flere investeringer i andre dele af verden, hvilket får vores andel til at skrumpe.
I betragtning af at EU sigter mod at fordoble markedsandelen for halvledere fra 10 procent til 20 procent for at mindske afhængigheden af omverdenen, mener IPC, at det tilsvarende også er nødvendigt for indkapsling, print og elektronikproduktion for at gøre virkelighed ud af ambitionerne om at gøre Europa uafhængig af resten af verden i forbindelse med elektronikfremstilling.
Rapporten har vi set på Elektroniktidningens nyhedsbrev, http://www.etnnews.etn.se