GPV, Europas næststørste EMS-koncern, fortsætter sin vækstrejse og leverede en rekordhøj omsætning på 1.156 mio. kr. i 3. kvartal. Med den positive udvikling hæver GPV endnu engang forventningerne til 2022. Sammenlægningen mellem GPV og schweiziske Enics blev endeligt gennemført den 3. oktober 2022, og fra 4. kvartal 2022 konsolideres Enics i GPV’s regnskab. De to virksomheder fortsætter under navnet og brandet GPV.
Delårsrapporten for 3. kvartal indeholder kun tal for GPV, og omsætningen er nu steget for tredje kvartal i træk. Specifikt for 3. kvartal leverede GPV en omsætning på 1,2 mia. kr., som er koncernens største omsætning nogensinde for et enkelt kvartal. Omsætningen er steget med 45% i forhold til samme periode sidste år, og den markante forbedring skyldes ikke mindst øget efterspørgsel fra en lang række kunder samt stigende priser på materialer. I årets tre første kvartaler leverede GPV en omsætning på 3,3 mia. kr. mod 2,3 mia. kr. i samme periode af 2021.
– Det har været tilfredsstillende at se den positive udvikling i årets løb. Først og fremmest glæder vi os over den stigende efterspørgsel fra mange af vores kunder, som også har været hovedårsagen til den stigende omsætning. En del af forbedringen skyldes desuden markant stigende priser på komponenter og materialer. Samtidig er vi dog lykkedes med at styrke samarbejdet med eksisterende kunder samt at tiltrække nye, siger GPV’s administrerende direktør Bo Lybæk.
Resultatet af primær drift (EBITDA) blev i 3. kvartal 2022 på 96 mio. kr. mod 102 mio. kr. i 3. kvartal 2021. Selvom de stigende omkostninger til materialer, fragt og energi havde en negativ påvirkning, er resultatet dog bedre end forventet. Den øgede omsætning, god omkostningsstyring og en høj kapacitetsudnyttelse på alle virksomhedens fabrikker er baggrunden for det positive resultat. GPV har i nimånedersperioden realiseret et resultat (EBITDA) på 284 mio. kr. mod 254 mio. kr. i samme periode af 2021.
Branchen oplever fortsat udfordringer i form af knaphed på komponenter og andre materialer, men GPV har lanceret en række tiltag med henblik på at mindske virkningen samt at sikre leverancerne til kunderne:
– Selvom der er tegn på, at der er en bedring på vej, er branchen stadig udfordret af de manglende materialeforsyninger, hvilket medfører, at ordrer ændres eller aflyses med kort varsel. Som følge af den kraftigt stigende ordrebeholdning og tilsagn fra kunderne har vi valgt at øge lagerbeholdningerne og dermed bindingen i arbejdskapital markant, hvilket under normale omstændigheder ville blive betragtet som et skridt i den forkerte retning. Vores hensigt har dog været at sikre leverancerne til vores kunder bedst muligt, forklarer Bo Lybæk.
Sammenlægningen med Enics vil få positiv indvirkning på GPV’s omsætning og resultat for året som helhed. Transaktionen blev endeligt gennemført den 3. oktober 2022, og de to selskaber indgår nu i GPV Group A/S med hovedkvarter i Vejle. Det danske industrikonglomerat Schouw & Co. har aktiemajoriteten (80%), mens det familieejede finske investeringsselskab Ahlström Capital Group er minoritetsaktionær (20%). Det nye GPV fortsætter under Bo Lybæks ledelse og vil have ca. 7.500 medarbejdere.
– Vi er kommet godt fra start med integrationen af de to selskaber og arbejder nu efter en 12-måneders plan med særlige fokusområder i hvert kvartal. I løbet af de seneste par uger har jeg besøgt de fleste af Enics’ fabrikker og undervejs fornemmede jeg en meget optimistisk stemning overalt i organisationen. På grund af coronarestriktionerne i Kina kommer jeg først til at besøge de to kinesiske fabrikker på et senere tidspunkt.
Vi tror på, at sammenlægningen bliver en stor succes, og vi ser frem til at præsentere det nye GPV for vores kunder på elektronikmessen Electronica i München den 15.-18. november 2022,” fortæller Bo Lybæk.
GPV øger forventningen til omsætningen for 2022 til 5,2-5,6 mio. kr. fra det tidligere interval på 3,9-4,1 mia. kr., som blev udmeldt før sammenlægningen. EBITDA for 2022 forventes i intervallet 360-410 mio. kr. mod det tidligere udmeldte 330-360 mio. kr.
GPV har i de senere år investeret betydeligt i automatisering og kapacitetsudvidelser på koncernens fabrikker, og det vil ikke ændre sig i de kommende år.
– Vores ordrebøger er fyldte, og vi arbejder løbende på at efterkomme den store efterspørgsel ved at udvide apaciteten, hvor det er nødvendigt. Vi er i øjeblikket i gang med at bygge to nye fabrikker, i henholdsvis Thailand og Sri Lanka, og er ved at udvide den eksisterende elektronikfabrik i Thailand. Projekterne skrider planmæssigt fremad, og vi forventer at sætte den første af fabrikkerne i drift i 2. kvartal 2023, siger Bo Lybæk og fortsætter:
– Vi følger udviklingen i verdensøkonomien meget tæt, og indtil videre kan vi se meget små tegn på aftagende efterspørgsel. Vi er klar til at reagere, hvis markedet ændrer sig, men indtil videre har vi fortsat fokus på vores evne til bedst muligt at levere de produkter, som vores kunder har brug for, og dermed drage fuld nytte af vores lagerbeholdninger. Vi har tillid til, at vores styrkede position og kombinerede serviceudbud efter sammenlægningen vil være til gavn for vores kunder og gøre os til en endnu mere attraktiv samarbejdspartner.
Det nye GPV er Europas næststørste EMS-virksomhed med 19 fabrikker i 13 lande i Europa, Asien og Mellemamerika.