Næsten 8.000 unge havde sat kryds ud for en af DTU’s ingeniøruddannelser i deres ansøgning i år, en stigning på otte procent. Men trods populariteten, så optager DTU færre studerende end sidste år. 2.206 personer har fået studieplads mod 2.283 i 2023 på grund af den politiske aftale om ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’. Aftalen betyder, at DTU er pålagt at reduceret antallet af studiepladser fra 2023 til 2024, og fortsat skal reducere frem mod 2030.
– Vi har fuldt hus på stort set alle uddannelser og det er jo fantastisk. Men desværre betyder det også, at vi må afvise mange kvalificerede studerende på grund af den dimensionering, vi er blevet pålagt politisk og det gør ondt, når vi ved, at erhvervslivet i høj grad efterspørger vores studerende bl.a. i den grønne omstilling, life science og digitaliseringen af vores samfund, siger dekan for uddannelser og studiemiljø, Lars D. Christoffersen.
Blot fire uddannelser har ledige pladser
DTU har i år tilbudt studieplads til i alt 1.424 nye civilingeniørstuderende mod 1.447 sidste år. Det er stort set fuldt optag, idet kun den digitale uddannelse i teknisk videnskab har ledige studiepladser. At optaget på civilingeniørbacheloren er på niveau med sidste år skyldes især udvidelsen af studiepladser til General Engineering, der er DTU’s største uddannelsesretning med hele 250 studiepladser.
På diplomingeniøruddannelserne har DTU i år tilbudt studieplads til i alt 782 nye bachelorstuderende mod 836 sidste år.
I alt er der kun fire uddannelser ud af DTU’s 40 studieretninger, der ikke har fuldt optag, nemlig de to uddannelser der udbydes i Sisimiut i Grønland (Arktisk byggeri og infrastruktur samt Fiskeriteknologi), den digitale uddannelse i teknisk videnskab, samt den nye uddannelse Maritim teknik, der udbydes for første gang. DTU håber dog på at kunne tiltrække flere kvalificerede ansøgere i anden runde af optaget.