• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Artikler fra Aktuel Elektronik

AktueltProduktion02. 10. 2024 | Rolf Sylvester-Hvid

Fra nyproduceret til genfremstillet: AI og robotter skal forlænge produkters levetid

AktueltProduktion02. 10. 2024 By Rolf Sylvester-Hvid

Et nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet.

Med avanceret robotteknologi og kunstig intelligens skal Teknologisk Institut sammen med en række europæiske partnere udvikle metoder og teknologier til genanvendelse af for eksempel cykler, køleskabe og robotter frem for, at de skal kasseres.

Målet med EU-projektet, RENEÉ, er at fremme en mere fleksibel og cirkulær tilgang til genfremstilling af produkter – også kendt som remanufacturing.

– Der er uden tvivl brug for, at vi styrker vores arbejde med at genfremstille produkter, hvis vi skal opretholde den levestandard, vi har i dag. Der har været en tendens til, at man hele tiden producerer nyt, og den tankegang skal vi bevæge os væk fra, siger konsulent Mikkel Labori Olsen, Teknologisk Institut. 

– Har man for eksempel en gearkasse, der skal skiftes, så vil det i mange tilfælde både være billigere og bestemt også mere bæredygtigt at genfremstille gearkassen, så den bliver så god som ny. I stedet for at anskaffe sig en helt ny gearkasse. Og i det arbejde er der stor hjælp at hente – og generelt et stort potentiale – i kunstig intelligens og avanceret robotteknologi, tilføjer han.

Selve projektet består af i alt 16 partnere fra 9 europæiske nationer, der alle bidrager med hver deres ekspertise.

– Projektet handler i bund og grund om at skabe en mere cirkulær tilgang til produktion. Her ser vi nærmere på, hvordan vi ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi kan forlænge produkters levetid – så vi ikke smider ud, men genfremstiller gamle og brugte produkter, så de bliver så gode som nye eller bedre, fortæller Mikkel Labori Olsen.

I projektet er Teknologisk Instituts primære fokus på selve robotterne. Instituttet er ansvarlige for robotprocesserne, der skal hjælpe med at skalere de cirkulære processer op. Her vil der blandt andet blive set nærmere på, hvilke konkrete ting robotter kan være med til at reparere, samt hvordan robotteknologi overordnet set kan sikre god og effektiv genfremstilling af produkter.

Det foregår blandt andet ved at arbejde med fire, konkrete anvendelseseksempler: Genfremstilling af robotter, motorer, cykler og køleskabe.

– Ved hjælp af de fire anvendelseseksempler, som er tilknyttet projektet, vil vi dykke ned i, på hvilke områder og hvordan avanceret robotteknologi kan hjælpe til at sikre en mere cirkulær genfremstilling af produkter. Målet er, at vi i sidste ende står med konkret viden og erfaring, der kan bruges til at skalere disse automatiserede, cirkulære processer op, fortæller François Picard, som er en af specialisterne fra Teknologisk Institut, som skal arbejde med projektet.

Som en del af projektet tænker man fællesskabet ind. Man finder altså lighederne i de fire virksomhedscases, og undersøger og udvikler ud fra det.

– Det kan også betyde, at vi forhåbentlig kan bruge al den nye viden, erfaringer og teknologier i andre virksomheder og lande, så vi kan nå bredere ud, slår François Picard fast.

– Målet er, at vi i sidste ende står med konkret viden og erfaring, der kan bruges til at skalere disse automatiserede, cirkulære processer op, siger François Picard, seniorspecialist fra Teknologisk Institut

Uddannelsesplatform til operatører

Projektet i sin helhed sigter mod at implementere menneskecentrerede produktionssystemer, der er afhængige af avanceret robotteknologi og kunstig intelligens. Det sker først og fremmest for at imødekomme genfremstilling af forskellige produkter i forskellig stand.

Men det menneskecentrede er også en stor del af projektet, som samtidig med det udbredte fokus på automatisering også har til formål at fremskynde opkvalificering af den menneskelige arbejdsstyrke.

Derfor vil man i forbindelse med projektet oprette og implementere en uddannelsesplatform og et sæt operatørstøtteteknologier, der sikrer, at menneskerne, som fremover skal omgive sig med de automatiserede løsninger, har de nødvendige evner – men også har konkret viden om, hvorfor det er vigtigt, at man genfremstiller produkter og arbejder ud fra en cirkulær forretningsmodel.

– Ét er, at vi kan dykke ned i, hvordan man effektiviserer en arbejdsgang ved hjælp af automatiserede løsninger. Noget andet er, at robotløsningerne fremover skal arbejde tæt sammen med menneskeligt personale. Derfor er det vigtigt, at eksempelvis operatører får den viden og oplæring, der er brug for, fortæller Mikkel Labori Olsen.

Der er i alt 16 partnere på projektet, som dækker over alt fra slutbrugere og teknologiudbydere til forskningsinstitutter og universiteter.

Projektet ledes af Laboratory for Manufacturing Systems and Automation i Grækenland. Derudover deltager partnerne TECNALIA Research & Innovation, CEA, Istituto Italiano di Tecnologia, Eindhoven University of Technology, INESC, TEC, Teaching Factory Competence Center, Comau Netcompany-Intrasoft, EIT Manufacturing, STAM S.r.l., Emotors, Campetella Robotic Center, Decathlon Italia, Arçelik Global og Teknologisk Institut.

Skrevet i: Aktuelt, Produktion

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren

Design & udvikling07. 05. 2025

Sensorer og digital twins kan optimere måden, vi vedligeholder luftfartøjer på, så færre ressourcer går til spilde. Teknologisk Institut samarbejder med internationale partnere på at skabe sikrere fly og droner med længere levetid i EU-projektet Avatar. – Mens det tidligere har været nødvendigt

B511-1C evaluerings-board fra Panasonic Industry til hurtig test og prototyping

IoT & embedded07. 05. 2025

Panasonic Industry lancerer nu sit nye B511-1C evaluerings-board (ENW89861AXKF). Det indeholder et PAN B511-1C (ENW89861A3KF) modul, der er baseret på Nordic Semiconductors nRF54L15 single-chip controller. Evaluerings-boardet rummer en pin-header i et Arduino UNO footprint, der kan konfigureres

Kompakt strømforsyningsserie med enkelt udgang til generel brug

Power07. 05. 2025

TDK Corporation introducerer TDK-Lambda GUS350-serien af ​​kompakte strømforsyninger med en enkelt udgang (single-ended) til generel brug. Modellerne leverer nominelt 350W med 12V, 24V, 36V eller 48V på udgangen. GUS350 er konvektionskølet og fås med justeringsfunktion for udgangsspænding,

NeoMesh præcis som man har brug for det

IoT & embedded07. 05. 2025

Kunder har nu det bredest tænkelige udbud af løsninger, når de vil bruge den bidirektionale, trådsløse mesh-netværks protokol-stack, NeoMesh, fra NeoCortec -kendetegnet ved sit ultralave forbrug. NeoMesh tilbydes nu på fire forskellige måder: NeoMesh på NCxxxx-moduler fra NeoCortecNeoMesh på LoRa

Globalt halvledersalg steg 18,8% i 1. kvartal 2025 – og nu kommer Europa med (måned til måned)

ProduktionTop07. 05. 2025

Brancheorganisationen, Semiconductor Industry Association (SIA), annoncerer, at det globale halvledersalg var på 167,7 milliarder dollars for første kvartal af 2025, hvilket er en stigning på 18,8% sammenlignet med første kvartal af 2024, men 2,8% mindre end fjerde kvartal af 2024. Det globale salg

Nye topledere for Universal Robots og Mobile Industrial Robots

AktueltBranchenyt07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i dets virksomheder Universal Robots og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag

Danisense udstiller på PCIM 2025 i Nürnberg, 6. – 8. maj

AktueltEventsPowerTest & mål05. 05. 2025

Danisense udstiller på dette års PCIM 2025 i Nürnberg, 6.- til 8. maj i hal 7, stand 108. På udstillingen vikl Danisense afsløre ny innovation inden for kalibreringsservice. Desuden vil det nyligt introducerede Transducer Electronic Datasheet (TEDS) for Danisenses program af strømtransducere

Powell Electronics lagerfører de populære cirkulære Buccaneer-effektkonnektorer fra Bulgin

Komponenter & konnektorerPower05. 05. 2025

Powell Electronics, der er leverandør af konnektorer og meget mere til hi-rel applikationer inden for forsvars- aerospace- og industrielektronik, lagerfører nu flere populære miljømæssigt forseglede cirkulære effektkonnektorserier fra Bulgins Buccaneer-program. Standard-programmet af Buccaneer

Zebicon klar til Control 2025 med skarpt fokus på 3D-scanning og teknisk opmåling

EventsTest & mål05. 05. 2025

Zebicon, en af Danmarks førende eksperter i 3D scanning og industriel måleteknik, besøger Control 2025, som afholdes i Stuttgart fra den 6. til 9. maj 2025. Virksomhedens CEO Jeppe Hebsgaard Laursen og CTO Kasper Fedde Krogh vil være til stede for at mødes med både eksisterende og potentielle

Kodas årsberetning: Solidt resultat i en tid med mange udfordringer

BranchenytWireless & data05. 05. 2025

2024 har været et år, der både har været præget af betydelige fremskridt og væsentlige udfordringer i musikbranchen – både herhjemme og i udlandet. Det afspejler sig i Kodas omsætning, som landede på knap 1,4 milliarder kroner, hvilket betyder, at mere end 1,2 milliarder kroner vil blive fordelt

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • RODAN Technologies A/S

    RODAN Technologies tildeles Experians RKI Diplom for Højeste Kreditvurdering i Danmark

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Shipping Wide Selection of Smart, Connected and Secure Embedded Control Solutions from Microchip Technology

  • Mouser Electronics

    Mouser Delivers Expert Perspectives on Robotics, AI and ML in New eBook from Analog Devices and Samtec

  • Power Technic ApS

    CSP 3000W Strømforsyning til UV udstyr

  • Avnet Silica

    ROBOTIC SEMINAR 21+22 of May 2025 Online

  • InnoFour

    Customer story: Improved product quality using HyperLynx PI

  • Mouser Electronics

    Mouser Explores Smart Tech in Farming with Agriculture Resource Hub

  • Beckhoff Automation ApS

    AX1000 – economy servodrev til lav og middel effektområdet

  • ACTEC A/S

    Driftssikkerhed starter i designfasen – ses vi på Robotbrag?

  • Power Technic ApS

    7500W HVDC strømforsyning med enkeltudgang og 2 kølesystemer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren

    07.05.2025

  • B511-1C evaluerings-board fra Panasonic Industry til hurtig test og prototyping

    07.05.2025

  • Kompakt strømforsyningsserie med enkelt udgang til generel brug

    07.05.2025

  • NeoMesh præcis som man har brug for det

    07.05.2025

  • Globalt halvledersalg steg 18,8% i 1. kvartal 2025 – og nu kommer Europa med (måned til måned)

    07.05.2025

  • Nye topledere for Universal Robots og Mobile Industrial Robots

    07.05.2025

  • Danisense udstiller på PCIM 2025 i Nürnberg, 6. – 8. maj

    05.05.2025

  • Powell Electronics lagerfører de populære cirkulære Buccaneer-effektkonnektorer fra Bulgin

    05.05.2025

  • Zebicon klar til Control 2025 med skarpt fokus på 3D-scanning og teknisk opmåling

    05.05.2025

  • Kodas årsberetning: Solidt resultat i en tid med mange udfordringer

    05.05.2025

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik