Hvorfor har ”industriens mest attraktive branche” udviklet sig til at blive til et old boys-netværk? Unge mennesker burde kaste sig ind i elektronikbranchen, som er blandt verdens største branchesegmenter med mest indflydelse på samfundet. Og vi skal i branchen kunne give erfaringerne videre til den næste generation. Det er af afgørende betydning ikke kun for elektronikken, men for hele samfundet
Artiklen har været bragt i Aktuel Elektronik nr. 11 – 2024 og kan læses herunder uden illustrationer
(læs originaludgaven her)
Af Christian Girbo-Sørensen, Repcomp og Professionel Elektronik
Som samfund har vi igennem årene mange gange brugt udtrykket ”det grå guld” om folk, der er lidt oppe i årene. Folk med erfaring og købekraft. I medarbejdermæssig forstand er købekraften ikke så vigtig, men de mange års erfaring er guld værd for virksomhederne. For et årtier langt arbejdsliv gør os i stand til at gennemskue problemstillinger med udgangspunkt i erfaringer og viden og ikke kun teorier. Vi ved, hvordan vi udfører vores arbejde effektivt, korrekt og fornuftigt.
Den danske elektronikbranche har mange af den type medarbejdere. Folk, der har arbejdet i årtier, og som er gode til deres job. Denne mængde af erfaring og oparbejdede personlige relationer imellem folk på tværs af leverandører, kunder og konkurrenter er en styrke for danske virksomheder. Men … medaljen har en bagside.
Tilbage i starten af september var vi i Professionel Elektronik-regi på udstilling i Odense på E-24, og vi havde da også en udmærket messe, hvor vi havde lejlighed til at tale med nogle potentielle nye medlemmer. Men når vi går rundt på en messe som E-24 og taler sammen om vores erfaringer med kunder og branchens rekrutteringsudfordringer, så er der noget, der går igen. Vores kunder og kolleger bliver mere og mere grå- og tyndhårede. Bevares, ikke noget ondt om det. Vi ser det også, når vi kigger os selv i spejlet. Men det er lidt bekymrende, når man midt i 40’erne er en af de yngste i branchen. Og når man kombinerer en stigende gennemsnitsalder med rekrutteringsproblemer af kvalificerede medarbejdere, så er der et uvejr under opsejling. For om en støt faldende mængde år begynder en ikke ubetydelig del af branchens erfarne ansatte at gå på pension, og med sig tager de en livstid af viden, erfaringer og relationer, samt deres arbejdskraft. Og som tingene er lige nu, så bliver de folk svære at erstatte. Kan virksomhederne ikke det, bliver de nødt til enten at lukke, importere medarbejdere udefra eller selv flytte ud.
Brancheforening skal give viden videre
Professionel Elektronik (PE) vil gerne blive det forum, som kan medvirke til at få erfaringer og viden delt imellem medlemmerne. Vi vil gerne være med til at hjælpe elektronikbranchen med at kunne finde den næste generation af medarbejdere. For det danske samfund har brug for elektronikbranchen, uanset om man er klar over det eller ej. Selv om mobile apps, AI og andet software kan bruges til meget, så er det intet værd uden den hardware, de skal køre på. Hvad er Android/IOS og Windows værd uden en computer, en skærm, et tastatur og en strømforsyning? Vindmøllen får ikke meget strøm ud i elnettet uden elektronik, og hvad med de ”kolde hænder” der skal redde vores sundhedssektor?
Den menneskelige evne til at håndtere de problemstillinger, vi står med i fremtiden, er uundværligt bundet tæt sammen med elektronikbranchen, og behovet for flere er stort. Desværre synes interessen for hardware at mangle iblandt de unge. Det er en problemstilling, vi som branche skal forsøge at løse i fællesskab. Ikke i morgen eller i dag, men i går. Og det starter helt nede i folkeskolen. Så hjælp PE med at hjælpe jer selv.
Målt i omsætning er elektronik- og komponentbrancherne blandt de allerstørste markedssegmenter, og det er en vækst, som kun kan holdes i gang, hvis vi får næste generation sat i spil. Det kan blandt andet ske ved at puste nyt og mere liv i brancheforeningerne, da det er i alle virksomheders interesse, at der bliver tiltrukket nye, dygtige folk.
Billedtekst:
Når Electronica-messen i anledning af sit 60-års jubilæum på sin website bringer et interview med den danske elektronikpionér, Erling Nielsen, der har deltaget i samtlige 60 år på messen, så bliver ”det grå guld” pludselig meget tydeligt. Behovet for at give et helt livs brancheerfaring videre står også klart. Da elektronikken i Danmark omsætter for mere end landbrug og fiskeri tilsammen, er det en samfundsopgave at få de unge ind i branchen – ikke mindst inden for hardware-udvikling.