• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Artikler fra Aktuel Elektronik

AktueltDesign & udviklingTest & mål27. 11. 2024 | Rolf Sylvester-Hvid

Dronebåret dansk måleudstyr vinder international pris og hjælper regnskovene

AktueltDesign & udviklingTest & mål27. 11. 2024 By Rolf Sylvester-Hvid

Forskere på Aarhus Universitet vinder pris ved en af verdens største videnskabskonkurrencer. Sammen har de opfundet et apparat til at måle biodiversiteten i toppen af trækronerne i regnskoven.

Opfindelsen filmer, lytter til og måler liv i toppen af træerne i Amazonas. Apparatet flyves ind med drone og placeres i trækronerne. I løbet af konkurrencen hjalp den nye teknologi forskerne med at identificere 40 nye arter

I sidste uge var en række af verdens førende forskere i biodiversitet samlet i Rio de Janeiro. Her mødtes de i spænding for at overvære prisoverrækkelsen i konkurrencen XPRIZE Rainforest – en af verdens største videnskabskonkurrencer.

Et af de forskerhold, der var i spil til priserne, havde flere dygtige forskere fra Aarhus Universitet med om bord.

Ingeniørdocent Claus Melvad fra Institut for Mekanik og Produktion og professor Toke Thomas Høye fra Institut for Ecoscience var, sammen med deres respektive forskningsgrupper, med til at opfinde den teknologi, som løb med en af priserne.

De har udviklet en slags paraply, der kan flyves ind i Amazonas med drone og sættes af i kronen af de høje træer. Heroppe filmer, lytter og måler apparatet alle de dyr, der er i nærheden.

Særligt i trækronerne lever der masser af uopdagede arter, men forskerne har travlt, hvis de skal nå at kortlægge dem. Regnskoven forsvinder nemlig i disse år med faretruende hast. Desuden er trækronerne et temmelig utilgængeligt for de forskere, der udforsker regnskoven.

– Trækronerne er en blind vinkel for os biodiversitetsforskere. Det er svært for os at klatre derop, så vi ved faktisk meget lidt om, hvad der lever oppe i bladhænget. Derfor har vi udviklet denne løsning, siger Toke Thomas Høye.

Opfindelsen har da også allerede vist sit værd. I løbet af konkurrencen har forskerne opdaget 40 nye arter af insekter – alene i de trækroner, apparatet har siddet i.

Med prisen følger knap 1 million kroner, som gruppen kan bruge til at fortsætte projektet – og der er da også allerede stor interesse for opfindelsen, fortæller Toke Thomas Høye.

– Vi er i dialog med folk i både Centralafrika og Columbia, som er meget interesserede. Begge steder har de store områder med regnskov, og der kan vores teknologi muligvis gøre en stor forskel, siger han.

Om XPRIZE

XPRIZE uddeles af en almennyttig organisation, der forsøger at skubbe til den teknologiske udvikling gennem konkurrencer.

Folkene bag konkurrencen identificerer typisk et globalt problem, som de vil løse ved at løfte teknologien på området. Tidligere har det været problemer som vandmangel eller sparsom viden om havbunden, der har været i konkurrence.

Prisen går til de projekter, der har været bedst til at udvikle nye løsninger til at kortlægge og overvåge biodiversiteten i klodens regnskove.

Konkurrencen XPRIZE Rainforest startede i 2020 og deltagerne har været igennem flere runder: prækvalifikation, kvalifikation, semifinale og finale. Semifinalen foregik i regnskoven i Singapore, mens finalen foregik i Brasiliens regnskove.

Samarbejde på tværs af fagligheder

Projektet, som de danske forskere har deltaget i, hedder ETH BiodivX og bliver ledet af forskere fra Schweiz. Det var da også de schweiziske forskere, der for snart fem år siden prikkede Toke Thomas Høye på skulderen for at få hans hjælp.

– De spurgte mig, om jeg ville deltage i projektet og konkurrencen på grund af min erfaring med billedgenkendelse af arter og fortolkning af biodiversitetsdata. Det lød spændende, så jeg kontaktede Claus Melvad, som jeg ved er superdygtig til at bygge og udvikle nye teknologier.

– Selvom vi er fra to forskellige institutter, har vores forskningsgrupper kørt parløb gennem projektet her, og det har været enormt givende. Faktisk vil jeg sige, at det er noget af det, vi er dygtige til her på Aarhus Universitet. At arbejde sammen på tværs.

Claus Melvads hold byggede både en rover, der kørte rundt i regnskoven i Singapore og samlede prøver ind samt platformen til trækronerne. Sidstnævnte var bestemt ikke en nem opgave.

– Apparatet måtte ikke være for tungt, for det skulle kunne flyves ind med drone og sættes forsigtigt i trækronerne. Heller ikke for let, for så ville det blæse væk. Vi designede det derfor til at skulle slås ud som en net-paraply med en stang ned i kronen, siger Claus Melvad og fortsætter:

– På den måde sad det stabilt i grenene og indsamlede prøver uden at rykke sig for meget. Og det var muligt for dronen at samle det op igen og flyve det tilbage til lejren.

Fredag den 15. november blev priserne uddelt i Rio de Janeiro. Danskernes hold modtog en pris på 250.000 dollars. De fik ikke førstepræmien, men blev anerkendt med en særlig pris for deres vigtige teknologi.

Kontakt: Claus Melvad, Institut for Mekanik og Produktion på Aarhus Universitet, mail: cme@mpe.au.dk

Skrevet i: Aktuelt, Design & udvikling, Test & mål

Seneste nyt fra redaktionen

AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania i Messecenter Herning

Events09. 05. 2025

Årets Technomania tapper ind i den usikre verdenssituation, hvor Danmark og Europa i højere grad skal udvikle egne teknologiske løsninger, og hvor beskyttelsen af vores kritiske infrastruktur står højt på den politiske dagsorden. - Danmark har et stort vækstlag af dygtige virksomheder og

Mouser Electronics New Product Insider: Over 8.000 nye komponenter tilføjet i 1. del af 2025

BranchenytKomponenter & konnektorer09. 05. 2025

I 1. kvartal af 2025 lancerede Mouser mere end 8.000 nye partnumre til levering direkte fra lager. Blandt de produkter, som Mouser introducerede fra januar og gennem marts 2025, finder man: For at se flere New Product Insider highlights, besøg: https://info.mouser.com/new_products/.For flere

Gate-driver optokobler øger sikkerhed ved switching af SiC MOSFETs

Komponenter & konnektorerPower09. 05. 2025

Toshiba Electronics Europe GmbH lancerer en gate-driver optokobler, der egner sig til at styre siliciumcarbid (SiC) MOSFETs i industrielt udstyr som industrielle invertere, UPS’er (uninterruptible power supplies) og solcellepanel (PV) invertere, der alle kan opleve hårde termiske miljøer. TLP5814H

Telenor henter ny erhvervsdirektør med stærk it- og ledelsesbaggrund

Branchenyt09. 05. 2025

Telenor Danmark har ansat Rasmus Rimhoff som ny direktør for Telenor Erhverv. Rimhoff tiltræder den 6. maj og får ansvar for at styrke Telenors position på det danske erhvervsmarked. Rasmus Rimhoff kommer fra en stilling som Senior Vice President for Software, Cloud & Service i Atea A/S, hvor

Den tyske forbundsregering godkender økonomisk støtte til Infineons nye Dresden-fab

AktueltDesign & udviklingProduktion09. 05. 2025

Infineon Technologies AG har modtaget den endelige godkendelse til finansieringen af ​​sin nye fabrik i Dresden (Smart Power Fab) fra det tyske forbundsministerium for økonomi. Infineon udvider anlægget for at imødekomme kundernes efterspørgsel efter f.eks. vedvarende energi, effektive datacentre og

Terma og Lockheed Martin underskriver ”Memorandum of Understanding”

AktueltDesign & udviklingProduktion09. 05. 2025

Terma og Lockheed Martin har yderligere styrket deres langvarige samarbejde ved at underskrive et Memorandum of Understanding (MoU) under en ceremoni afholdt på Termas kontor i Søborg. Memorandummet, underskrevet af Termas administrerende direktør Henriette Hallberg Thygesen og Lockheed Martin

I dag åbner Danmarks nye AI-forskningscenter

Design & udviklingTop09. 05. 2025

”Det Nationale Center for AI i Samfundet” – CAISA – vil samle nogle af landets førende AI-forskere for at kortlægge, hvordan vi i et demokrati som Danmark bedst udvikler og håndterer kunstig intelligens. Københavns Universitet får sammen med Aalborg Universitet en ledende rolle i centeret, som også

Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren

Design & udvikling07. 05. 2025

Sensorer og digital twins kan optimere måden, vi vedligeholder luftfartøjer på, så færre ressourcer går til spilde. Teknologisk Institut samarbejder med internationale partnere på at skabe sikrere fly og droner med længere levetid i EU-projektet Avatar. – Mens det tidligere har været nødvendigt

B511-1C evaluerings-board fra Panasonic Industry til hurtig test og prototyping

IoT & embedded07. 05. 2025

Panasonic Industry lancerer nu sit nye B511-1C evaluerings-board (ENW89861AXKF). Det indeholder et PAN B511-1C (ENW89861A3KF) modul, der er baseret på Nordic Semiconductors nRF54L15 single-chip controller. Evaluerings-boardet rummer en pin-header i et Arduino UNO footprint, der kan konfigureres

Kompakt strømforsyningsserie med enkelt udgang til generel brug

Power07. 05. 2025

TDK Corporation introducerer TDK-Lambda GUS350-serien af ​​kompakte strømforsyninger med en enkelt udgang (single-ended) til generel brug. Modellerne leverer nominelt 350W med 12V, 24V, 36V eller 48V på udgangen. GUS350 er konvektionskølet og fås med justeringsfunktion for udgangsspænding,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Avnet Silica

    ROBOTIC SEMINAR 21+22 of May 2025 Online

  • Mouser Electronics

    The Latest News from Mouser Electronics

  • Power Technic ApS

    Fem kanals udgangs LED-dæmper

  • InnoFour

    Sigma Connectivity creates world’s most compact EX, 5G smart devices using Siemens EDA Xpedition

  • RODAN Technologies A/S

    RODAN Technologies tildeles Experians RKI Diplom for Højeste Kreditvurdering i Danmark

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Shipping Wide Selection of Smart, Connected and Secure Embedded Control Solutions from Microchip Technology

  • Mouser Electronics

    Mouser Delivers Expert Perspectives on Robotics, AI and ML in New eBook from Analog Devices and Samtec

  • Power Technic ApS

    CSP 3000W Strømforsyning til UV udstyr

  • InnoFour

    Customer story: Improved product quality using HyperLynx PI

  • Mouser Electronics

    Mouser Explores Smart Tech in Farming with Agriculture Resource Hub

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • AI og kritisk infrastruktur i fokus på Technomania i Messecenter Herning

    09.05.2025

  • Mouser Electronics New Product Insider: Over 8.000 nye komponenter tilføjet i 1. del af 2025

    09.05.2025

  • Gate-driver optokobler øger sikkerhed ved switching af SiC MOSFETs

    09.05.2025

  • Telenor henter ny erhvervsdirektør med stærk it- og ledelsesbaggrund

    09.05.2025

  • Den tyske forbundsregering godkender økonomisk støtte til Infineons nye Dresden-fab

    09.05.2025

  • Terma og Lockheed Martin underskriver ”Memorandum of Understanding”

    09.05.2025

  • I dag åbner Danmarks nye AI-forskningscenter

    09.05.2025

  • Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren

    07.05.2025

  • B511-1C evaluerings-board fra Panasonic Industry til hurtig test og prototyping

    07.05.2025

  • Kompakt strømforsyningsserie med enkelt udgang til generel brug

    07.05.2025

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik