
IT-Branchen viser igen flotte omsætnings- og eksporttal. Især sammenlignet med resten af det danske erhvervsliv, har it-branchen fart på.
Den samlede omsætning for 1. kvartal for it-branchen i Danmark endte på 84,7 mia. kr., hvilket er 6,1 mia. kr. mere end 1. kvartal 2024 – svarende til en stigning på 7,8%. Især underbranchen Informationstjenester har oplevet rekordvækst. Her steg omsætningen i 1. kvartal med 48,3%, mens eksporten steg med hele 84,2%.
– Det er særligt indenfor Informationstjenester, der inkluderer cloud, databehandlingsløsninger og webhosting, at de danske it-virksomheder oplever en kraftig vækst lige nu. Det hænger sammen med den usikre geopolitiske situation og den øgede fokus på digital suverænitet både i EU og Danmark. Virksomhederne søger i høj grad mod danske produkter, siger Natasha Friis Saxberg, CEO i IT-Branchen.
Flot stigning i eksporten
Eksporten for it-branchen endte i 1. kvartal 2025 på 30,1 mia. kr. – en stigning på 3,1 mia. kr. i forhold til året før, svarende til en vækst på hele 11,6%.
– It-branchen er på mange måder blevet en spydspids, når det kommer til dansk eksport. Vores it-løsninger har et godt ry – både fordi vi leverer i høj kvalitet, men også fordi vi tager databeskyttelse ekstremt seriøst. Så vi bliver set som et solidt bud, når udenlandske virksomheder skal investere i deres fremtidige it-løsninger, fortæller Natasha Friis Saxberg.
En branche der løber fra resten af erhvervslivet
Til sammenligning steg omsætningen for det samlede danske erhvervsliv blot med 3,5% og eksporten med 4,5% i samme periode. Altså væsentlig mindre end de væksttal, som it-branchen kunne fremvise. Trods de lavere omsætnings- og eksporttal for dansk erhvervsliv, hvis man sammenligner med it-branchens, så står de danske virksomheder stærkt i Europa.
Det viser EU-Kommissionens netop offentliggjorte forårsprognose, som peger på moderat økonomisk vækst i Europa, men med Danmark som en markant positiv undtagelse. EU samlet forventes kun at vokse ca. 1% i 2025, mens Danmark står til en BNP-vækst på hele 3,6%, særligt drevet af eksport og energiproduktion, i 2025 efter et tilsvarende stærkt 2024.
Danmark har formået at fastholde høj vækst trods geopolitiske spændinger og handelsturbulens, som ellers har dæmpet tempoet i resten af Europa. Det høje vækstniveau i Danmark ventes at aftage noget efter 2025, i takt med at de ekstraordinære bidrag fra f.eks. medicinalboom og energisektoren normaliseres.
Økonomisk medvind og faldende inflation ventes at løfte investeringerne i både private og offentlige it-projekter, herunder inden for sundhed, transport og grøn omstilling. It-branchen står dermed over for gode afsætningsmuligheder pga. stigende efterspørgsel på løsninger til datahåndtering, automatisering og cybersikkerhed – især fra vækstsektorer som life science og avanceret industri.
– Danmark står med et stort it-eksportpotentiale pga. digitaliseringen på tværs af Europa, den amerikanske handelspolitik og øget krav om datasuverænitet. Desværre er det ikke givet, at vi kan indfri potentialet. Manglen på kvalificeret arbejdskraft og det medfølgende lønpres risikerer at begrænse vækstpotentialet, hvilket er en problemstilling, vi skal have løst, slutter Natasha Friis Saxberg.