• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Artikler fra Aktuel Elektronik

Artikler fra Aktuel Elektronik17. 09. 2024 | Pia Nielsen

Dansk deep space-satellit klar til at forsvare Jorden

Artikler fra Aktuel Elektronik17. 09. 2024 By Pia Nielsen

”Juventas”, Danmarks første satellit udviklet til deep space-opsendelse, skal opsendes i oktober. Den forskningsmæssige mission til planetarisk forsvar handler blandt andet om avanceret radarsounding af – og til sidst også landing på – asteroiden Dimorphos, der bevæger sig mellem Mars og Jupiter

Artiklen har været bragt i Aktuel Elektronik nr. 9 – 2024 og kan læses herunder uden illustrationer
(læs originaludgaven her)

Af Rolf Sylvester-Hvid

Mange husker nok katastrofefilmen, ”Armageddon”, fra 1998 med Bruce Willis, Liv Tyler, Ben Affleck og en længere perlerække af andre filmstjerner. Bekymringen for menneskehedens mulige undergang på grund af risikoen for et kæmpe asteroidenedslag er reel nok og har eksisteret i århundreder. Og i virkeligheden er NASA, ESA og andre space-aktører også allerede i dag i gang med forberedelserne til engang at skulle – og ikke mindst teknisk faktisk at kunne – afvise en asteroide med katastrofekurs mod Jorden, lidt lig katastrofefilmens plot. Og den nordjyske satellitvirksomhed Gomspace er med helt i frontlinjen på en aktuel ESA-ledet mission med dette hovedformål.
Helt konkret sendes den avancerede og nyudviklede Juventas, som den første danskproducerede satellit, allerede i oktober ud i deep space som et vigtigt selvstændigt frontlinjeinstrument i planetforsvarsoptimeringen. Det sker som part i den storstilede ESA-ledede Hera-rumekspedition, hvor Gomspaces nanosatellit på meget kort afstand skal observere og til sidst helst også lande på mini-asteroiden Dimorphos, der kredser om den lidt større Didymos-asteroide – mellem Mars og Jupiter. Observationerne begynder først i 2026 efter to års rumrejse mod målet.
Den færdigudviklede Gomspace-satellit bliver sendt fra Aalborg til ESA’s ESTEC (European Space Research and Technology Centre) nær Noordwijk i Holland. Her skal Juventas sampakkes med det øvrige Hera-fartøj og udstyr og flyves videre til NASA’s Cape Canaveral Space Force Station i Florida for sidste klargøring. Endelig opsendelse med Falcon 9 SpaceX-raket mod asteroiderne vil – efter planen – finde sted derfra den 7. oktober. Forinden indgår en Gomspace-stab på tre teknikere fra Aalborg og afdelingen i Luxembourg i den vigtige afsluttende tekniske tilslutningsfase og fintuning i Florida. En større gruppe Gomspace-folk er som VIP’er desuden inviteret til at overvære selve opsendelsen i Florida.

To forskningsmæssige formål
Hera-projektet har overordnet to hovedformål, nemlig: Ved nærstudie af mini-asteroiden at skaffe et endnu bedre indblik i universets første udvikling – asteroider opfattes som nogle af solsystemets første byggesten, samt at gøre nogle af de første konkrete erfaringer med forsøg på afbøjning af en asteroides bevægelsesretning i miniskala under kontrollerede forhold som opfølgning på NASA’s indledende Dart-mission mod de samme asteroider med henblik på planetarisk forsvar.
I filmen Armageddon lykkes det heldigvis til sidst via atombombesprængning at slå asteroiden væk fra sin oprindelige katastrofekurs mod Jorden. Skal vi være forberedt, hvis eller når virkeligheden en gang skaber en lignende situation, så bør vi øve os og udvikle afprøvede teknologier, hvilket Hera- og Dart-missionerne og ESA-NASA-samarbejdet er eksemplet på. Med jævne mellemrum rammes Jorden af små og lidt større rumobjekter – spørgsmålet er, hvornår Jorden rammes af noget, der er så stort, så det truer menneskeheden.
– Det er i den kontekst, Gomspaces risikovillige Cubesats-satellit Juventas skal bidrage væsentligt til forskningsprojektet ved Dimorphos, der kredser om den lidt større Didymos. De to asteroider udgør vel at mærke ikke tilnærmelsesvis nogen Armageddon-lignende risiko mod Jorden, hverken hvad angår størrelse eller retning. Men de er ideelle at øve sig på, understreger Jan H. Persson, Gomspaces projektleder på Juventas. Hans stab har allerede arbejdet fire år på den konkrete opgave.
Gomspaces avancerede nyudviklede 6U Cubesats-minisatellit fylder fysisk ikke meget mere end en skotøjsæske, men den kan ikke desto mindre blive det stykke Hera-teknologi, der bevæger sig tættest på asteroiden – inden for få hundrede meter. Juventas’ opgave er samtidig planlagt og indrettet til – efter først tre måneders intense nærstudier med avancerede radarer – som afslutning på missionen at blive styret mod vellykket landing på asteroiden.
– Gomspaces satellit vil udføre den første interne radar-sounding af en asteroide, der gerne skal afsløre den indre struktur af Dimorphos. Når Juventas først lander, vil den desuden de sidste tre dage, før den løber tør for strøm, måle asteroidens tyngdefelt, og hvordan tyngdefeltet skifter under hver orbit rundt om Didymos, fortsætter Jan H. Persson. Hera-moderfartøjet medbringer desuden endnu en avanceret minisatellit udviklet i Italien, kaldet Milani. Dens opgave er på ligeledes kort afstand at udføre detaljerede spektrale målinger af Dimorphos’ overflade og støvet, der svæver omkring Dimorphos.

Vigtig teknologisk anerkendelse
Fra Gomspaces ledelses side ser CEO Carsten Drachmann også med spænding og stor interesse frem mod den endelige opsendelse fra Florida den 7. oktober og dermed selve missionen, der jo så først kulminerer, når blandt andet Gomspaces Juventas-satellit teknisk skal vækkes til live og udføre sin avancerede tre måneder lange mission efter knap 200 millioner kilometers rumrejse med Hera mod Dimorphos og Didymos i 2026.
– Ud over det vanvittigt spændende og perspektivrige mål med ESA’s Hera-projekt og Gomspace-satellittens meget avancerede og betydningsfulde delopgave er det også første gang, at en danskproduceret satellit sendes helt ud i deep space for at bidrage til så avanceret en mission. For Gomspace ligger der derfor forretningsmæssigt samtidig en betydningsfuld, dyb anerkendelse i den tekniske tillid, ESA viser med ønsket om præcis et Gomspace-udviklet bidrag, konstaterer Carsten Drachmann.
– Årsagen er jo, at Gomspace på én gang har udviklet en teknisk så avanceret modulopbygget nanosatellit og over årene også har kunnet dokumentere dens driftssikkerhed. På grund af sin beskedne størrelse er Juventas også så relativt billig, at man økonomisk tør sætte den ind i en så risikobetonet mission helt tæt på Dimorphos og Didymos, hvor der også roterer andre fragmenter med risiko for fatal beskadigelse. På den måde kan det øvrige og mere kostbare Hera-fartøj operere og iagttage fra lidt mere risikofri afstand, fortsætter han.
Hera fungerer blandt andet i den forbindelse som kommunikationsmellemstation mellem Juventas og fjernstyringscockpittet hos ESOC i Darmstadt, Tyskland, hvor ESA har oprettet mission control center.
Kontrakten om Juventas-satellit-udviklingen med European Space Agency (ESA) blev indgået i 2019 og har krævet 80 mandeår hos Gomspace at opfylde. Satellitten er navngivet ”Juventas” efter den romerske gud for evig ungdom. Børsnoterede Gomspace er etableret i 2007 og er i dag Danmarks største satellitproducent med 165 medarbejdere i hovedsædet i Aalborg og afdelingerne i Uppsala, Luxembourg, Toulouse og Washington DC. Gomspace forsyner kunder i flere end 60 lande.
Læs mere om Gomspace Juventas-engagementet i den ESA-ledede Hera-mission: https://GomSpace.com/juventas.aspx.

Billedtekster:
1: CEO Carsten Drachmann (med vest) og projektleder Jan H. Persson – i cleanroom’et bagved ses nanosatellitten Juventas, der snart sendes mod asteroiden Dimorphos, som bevæger sig mellem Mars og Jupiter. (Foto: Gomspace).

2: Cleanroom-nærbilleder af Juventas med en af de teknikere, der stadig arbejder med den sidste klargøring af satellitten før opsendelsen. I alt er brugt 80 mandeår på udviklingen.

3: Rendering af Juventas som Gomspace-satellitten vil tage sig ud i deep space ved Dimorphos og Didymos i 2026.

Skrevet i: Artikler fra Aktuel Elektronik Tags: aerospace, design, forskning, forsvar

Seneste nyt fra redaktionen

Dioder og LED-displays fra Lumex; enkelt-komponenter og optoelektroniske moduler

Design & udviklingKomponenter & konnektorerProduktion03. 07. 2025

Optoelektroniske komponenter, især LED-dioder, er integrerede elementer i forbruger- og professionelle enheder til brug for bl.a. baggrundsbelysning, signalering og belysning. Lumex er en af ​​de førende amerikanske leverandører. Lumex har været på markedet i over 100 år og specialiserer sig i

Continentals eksperimentalbil genkender brugeren og kan forudse brugsmønstre

AktueltDesign & udvikling30. 06. 2025

Øget sikkerhed, komfort og intuitiv adgang er fokus i Continentals ”Intelligent Vehicle Experience Car”, der ved hjælp fra biometri og kunstig intelligens ændrer samspillet mellem maskine og menneske. Flere bilproducenter tester lige nu en række løsninger fra konceptbilen til brug i almindelige

God digital aftale, men regeringen holder foden på bremsen

AktueltBranchenytWireless & data30. 06. 2025

Regeringen har sammen med næsten alle Folketingets partier indgået en ny politisk aftale for digital infrastruktur, som Fiberalliancen betegner som bestået – men ikke uden mangler. Til trods for at ambitionerne i den nye politiske aftale er blevet forhandlet op af en række af partierne bag

Så blev det sommer igen…

BranchenytTop30. 06. 2025

Nu har vi både de lyse nætter - og måske også lyse udsigter for verden i al almindeling. Forhåbentlig også for vores hjemlige elektronikindustri. Dagens nyhedsbrev er det sidste før sommerferien. Hvor vi får nogle måneder side kiggede ind i en fremtid med meget kritiske niveauer af ufred flere

Toshiba lancerer nyt produkt i serien af dobbelte DC-børstemotorapplikationer til automotiv brug

Komponenter & konnektorer30. 06. 2025

Toshiba Electronics Europe GmbH sampler nu sin TB9M001FTG, det andet produkt i virksomhedens innovative Smart Motor Control Driver (SmartMCD) serie. Den dybt integrerede komponent er specifikt designet til at give effektiv og præcis styring af DC-børstemotorer i automotive applikationer inklusive

Automotivt kvalificerede 1.200V SiC MOSFETs i D2PAK-7 kapsling fra Nexperia

Komponenter & konnektorerPower30. 06. 2025

Nexperia lancerer en serie af højeffektive og robuste automotivt kvalificerede siliciumkarbid (SiC) MOSFETs med RDS(on) værdier på 30mΩ, 40mΩ og 60mΩ. Disse komponenter (NSF030120D7A0-Q, NSF040120D7A1-Q, NSF060120D7A0-Q), har branchens førende figures-of-merit (FoM) og blev tidligere udbudt i

Danske Scurid vandt titlen som Europas bedste robot-startup under Automatica 2025

Events30. 06. 2025

Scurid, med adresse i Odense, løb med titlen "Europe's Best Robotics Startup" ved årets automatica-messe i München. Det skete efter en veloplagt pitch foran en erfaren jury og i skarp konkurrence med fem andre europæiske startups. Seks lovende startups fra hele Europa indtog scenen for at

IDA advarer: Gratis internet på ferien kan blive dyrt

Wireless & data30. 06. 2025

Ud over solcreme og badetøj er computere, tablets og smartphones med øverst på pakkelisten, når mange danskere skal på sommerferie, og internetadgang rangerer efterhånden på linje med havudsigt og swimmingpool, når der skal vælges destination. - Der er ikke umiddelbart noget i vejen med, at man

Interaktiv eBook fra Mouser og TDK udforsker udfordringerne i industriel automation

Design & udvikling27. 06. 2025

Mouser Electronics, Inc. annoncerer en ny interaktiv eBook i samarbejde med TDK, én af verdens største producenter af elektroniske komponenter. Bogen udforsker de udfordringer, der i den effektivitet, sikkerhed og bæredygtighed, som avancerede automations applikationer kræver. Modern Industrial

2-kanals automotive high-speed digitale isolatorer fra Toshiba

Komponenter & konnektorer27. 06. 2025

Toshiba Electronics Europe GmbH (“Toshiba”) udvider sit program af isolationskomponenter med fire AEC-Q100 kvalificerede, 2-kanals, high-speed digitale isolatorer. De nye DCM32xx00-serier supporterer stabil drift med en høj common-mode transientimmunitet (CMTI) på 100kV/µs (typ.) ved

Tilmeld Nyhedsbrev

/Nyheder

  • Power Technic ApS

    LSP-160 Super flad strømforsyning

  • Mouser Electronics

    Mouser Now Shipping Quectel FCMA62N Wi-Fi 6/Bluetooth 5.3 Modules for Smart and Industrial IoT Applications

  • Power Technic ApS

    1200W DC/AC inverter med indbygget UPS-funktion

  • Power Technic ApS

    NPP1200 kompakt 1200W oplader og strømforsyning i ét

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Empowers the Future of Smart Homes with Online Resource Hub

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics and Ampleon Enter Global Distribution Agreement to Deliver RF Power Solutions

  • Power Technic ApS

    3200W strømforsyning der yder op til 37W/inch3

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Honoured for Distribution Excellence by Leading Manufacturers of Electronic Components

  • ODU Denmark

    ODU præsenterer nyt push-lock medicostik

  • ODU Denmark

    Medicoteknik med maksimal sikkerhed og signalintegritet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›
 
 
 
 

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik