Danskerne ligger på 7. pladsen i verden, når det gælder viden om cybersikkerhed og privatliv på internettet, ifølge en ny undersøgelse fra cybersikkerhedsfirmaet NordVPN. Danskerne var gode til at håndtere mistænkelige tilbud om streamingtjenester og til at identificere, hvilke tilladelser der skal deles med forskellige apps (96% hver), men havde svært ved at identificere problemerne vedrørende online privatliv ved brug af AI på arbejdet (5%).
Den årlige nationale privatlivstest (National Privacy Test – NPT) er en global undersøgelse, der har til formål at evaluere folks cybersikkerhed, bevidsthed om online privatliv og uddanne offentligheden om cybertrusler og vigtigheden af data- og informationssikkerhed i den digitale tidsalder. Undersøgelsen samlede 25.567 svar fra 181 lande i år.
“Da det digitale trusselsbillede udvikler sig hurtigere end nogensinde, er det vigtigt, at internetbrugere forstår betydningen af at beskytte deres personlige oplysninger. Den nationale privatlivstest tager ansvaret for at uddanne folk globalt om cybertrusler og udstyre dem med vigtige tips til at beskytte sig mod svindel, datahøst, overvågning og andre online farer,” siger Marijus Briedis, chief technology officer (CTO) hos NordVPN.
Følgende lande endte i top 3 i testen om indsigt i online privatliv og cybersikkerhed:
- Singapore (62/100)
- Finland og Litauen (61/100)
- Tyskland og USA (60/100)
Men dette års resultater viste, at verdens bevidsthed om online privatliv og cybersikkerhed fortsat er faldet i løbet af de sidste par år.
“Teknologiske fremskridt kan være overvældende for nogle mennesker, hvilket kan få dem til at kæmpe for at følge med. Bekvemmelighedsdrevne online-applikationer bliver mere og mere indgroede i vores hverdag, og folk prioriterer ofte brugervenlighed over privatlivet og udsætter sig dermed utilsigtet for risici. Selv om det er bekymrende at se et fald i den globale bevidsthed om privatliv på internettet, bekræfter denne tendens kun det voksende behov for mere uddannelse i at beskytte vores personlige data online” siger Briedis.
Danskerne er gode til at håndtere mistænkelige online tilbud, men falder helt igennem hvad angår viden om privatlivsanliggender relateret til AI
Resultaterne af testen viste, at danskerne er gode til at håndtere mistænkelige tilbud om streamingtjenester og til at identificere, hvilke tilladelser de skal dele med forskellige apps (96% hver). De ved også, hvordan man opretter stærke adgangskoder (95%), hvilke følsomme data man skal undgå at dele på sociale medier (88%), eller hvilke risici der er ved at gemme kreditkortoplysninger i sin browser (87%).
Men kun 5% af danskerne ved, hvad man skal være opmærksom på, når man bruger AI i sit arbejde, og kun 9% ved, hvilke data internetudbydere indsamler som en del af metadataene. Derudover ved hver femte dansker ikke, hvordan de skal sikre deres Wi-Fi-netværk derhjemme, da de sandsynligvis som udgangspunkt betragter det som sikkert fra start. Endelig er der ikke så mange danskere, der ved, hvor vigtigt det er at læse servicevilkår for apps og onlinetjenester samt onlineværktøjer, der beskytter det digitale privatliv (26% hver).
Blandt danskerne er 1% cybervandrere (ved næsten intet om privatliv på internettet og cybersikkerhed), mens den største andel (66%) scorede 50-74 point og blev identificeret som cybereventyrere, en person, der ved en hel del om cybersikkerhed, men som stadig har plads til forbedring. Antallet af kyndige cyberstjerner i Danmark faldt med 5% i år.
Hvad er de væsentligste ændringer i Danmarks resultater set i forhold til sidste år?
Sammenlignet med 2023 er der færre danskere, der forstår sikkerhedsfordelene ved at opdatere apps, så snart opdateringen er tilgængelig. I 2023 sagde 67%, at de opdaterede en app, så snart en opdatering var tilgængelig, mens det i år er 59%. Flere danskere er dog klar over, hvordan man håndterer phishingangreb (66% i 2023 mod 78% i 2024).
Desuden ved deltagerne i Danmark og Norge bedst af alle de nordiske lande, hvad de skal gøre, når de modtager en uventet e-mail fra deres bank med besked om en udbetaling.
Folk i alderen 30-54 år har størst forståelse for og indsigt i online privatliv på internettet
Den globale NPT-score nåede 58% i år, hvilket viser et fald i verdens bevidsthed om online privatliv og cybersikkerhed på nettet sammenlignet med 2023 (61%) og 2022 (64%).
De væsentligste uddrag fra den globale undersøgelse:
- Folk i alderen 30-54 udviste de bedste evner ud i cybersikkerhed. I denne gruppe forekom der flest cyberstjerner.
- Sammen med IT-sektoren fik respondenter fra finanssektoren lidt højere NPT-score end andre.
- Resultaterne for kategorierne “bevidsthed om online privatliv” og “digital risikotolerance” er lavere end i 2023 på grund af to nye spørgsmål om AI – kun 5% af de adspurgte besvarede dem korrekt.
“I dag er folk mere fokuserede på umiddelbare fordele end på langsigtet sikkerhed, og dette skift kan have resulteret i et fald i bevidstheden om online privatliv. Når folk navigerer gennem store mængder indhold, forsvinder vigtige sikkerhedsadvarsler og tips om beskyttelse af online privatliv ofte i støjen,” siger Briedis.
6 vigtige skridt til at øge din online sikkerhed og beskytte dit privatliv
I anledning af den Internationale VPN-dag den 19. august deler Marijus Briedis fra NordVPN en række tips, der kan skabe større cybersikkerhed og beskyttelse af dit online privatliv:
- Skab unikke og stærke adgangskoder. Brug unikke og stærke adgangskoder til hver af dine onlinekonti. Brug desuden en passwordmanager, og hvis det er muligt, kan du oprette et passkey-login til dine konti.
- Slå multifaktorgodkendelse til (MFA). Styrk din kontosikkerhed ved at aktivere multifaktorgodkendelse. Dette tilføjer et ekstra lag af beskyttelse ved at kræve en yderligere form for bekræftelse.
- Opdater din software løbende. Opdater jævnligt din software, dine operativsystemer og dine programmer. Det hjælper med at rette sårbarheder og sikre, at du altid kører med den stærkeste og mest opdaterede version.
- Brug et virtuelt privat netværk (VPN). Brug altid en VPN til at kryptere din internetforbindelse og beskytte dine personlige oplysninger mod potentielle aflyttere og hackere.
- Gennemgå privatlivsindstillinger. Gennemgå og juster regelmæssigt privatlivsindstillinger på sociale medieplatforme, mobilapps og andre onlinetjenester.
- Øg din viden om cybersikkerhed. Jo mere læring du opnår om cybersikkerhed, desto bedre bliver du også selv til at træffe de rette beslutninger, når du færdes online.
Metode: Den nationale privatlivstest er en undersøgelse med åben adgang, så alle fra hele verden kan tage testen og sammenligne deres egne resultater med de globale. I 2024 svarede 25.567 respondenter fra 181 lande på 23 spørgsmål, der evaluerede deres færdigheder og viden om privatlivets fred online. Dataene fra 2024 er analyseret pr. 17.07.2024 og præsenteret i rapporten. Hvis der er en forskel i forhold til resultaterne på hjemmesiden betyder det, at flere mennesker har deltaget siden 17. juli, og at resultatet har ændret sig en smule. Derudover tager analysen af 2023 hensyn til alle data for 2023. Sidste års kommunikation analyserede kun de foreløbige resultater frem til 19. juli 2023.