Indret din virksomhed efter en verden, hvor pålidelig strøm ikke er en selvfølge

Energiomstilling

Vi hungrer efter grøn strøm og står i den største energiomstilling nogensinde. Det belaster elnettet og giver langt flere nedbrudsminutter, end vi er vant til. Derfor skal virksomheder berede sig på en fremtid, hvor stabil strøm ikke længere er en selvfølge.

Af Bozidar Dedic, ET & IT Channel Manager, Eaton Danmark

Mens verden står i flammer med krig, inflation og energikrise, har vi indset, at energiuafhængighed og acceleration af grønne alternativer går hånd i hånd. Elektrificering af samfundet er mere aktuel og vigtigere end nogensinde, hvis vi skal leve op til EU’s klimamål om CO2-neutralitet i 2050, være selvforsynende med sol og vindkraft og frigøre os fra olie og gas.

I Danmark er vi heldigvis allerede godt i gang med at sætte grønne fodspor. Både i vores stigende investering i fossilfrie maskiner og energieffektive produkter og med opblomstringen af langt flere solcelleparker og vindmøllefarme.

Samtidig har vi en stærk ambition om at have en million elbiler kørerende på de danske veje i 2030. Og skal det blive en realitet, skal der opføres ikke mindre end 250 ladestandere hver dag fra nu af og de næste 10 år frem. Oveni står 500.000 husstande til at skulle skifte deres gas eller oliefyr til fjernvarme eller varmepumper.

Det stiller vores elsystem over for en massiv forandring. Dansk Energi anslår, at elnettet inden 2030 skal renoveres for mindst 32 milliarder.

Vind og sol i stikkontakten slår elsystemet ud af kurs
Men den fagre grønne verden har også en slagside. For den massive udbygning og de mange grønne tilkoblinger, udfordrer elnettets kapacitet, påvirker strømforsyningen og gør den mere ustabil. Det betyder, at vi fremover skal vænne os til langt flere strømafbrydelser end hidtil – både i privaten, men i særdeleshed hos virksomhederne, der oftere vil blive ramt af afbrydelser i deres daglige drift.

Ser vi frem mod 2032, vil en dansker i gennemsnit opleve 38 minutters strømafbrud om året. Det viser en redegørelse om elforsyning fra Energinet. Det står faktisk så grelt til, at Energistyrelsen sidste år bad danske virksomheder berede sig på op til 2 timers vilkårlige strømafbrydelser som konsekvens af de geopolitiske spændinger i Europa. Så slemt blev det dog ikke i denne omgang, men faktum er, at nedbrud bliver en faktor, vi skal forholde os til.

Virksomheder har brug for en plan b

Også selvom der kun er tale om mindre nedbrud, kan det alligevel få betydelige konsekvenser.
For nedetid har aldrig været dyrere og mere uacceptabel, end den er i dag. I en global verden, der i dag er på 24-7, er omkostninger ved strømafbrydelser højere, end da produktionen foregik mellem klokken 8-16.

Virksomheder bør derfor gentænke måden, de beskytter deres kritiske drift og systemer på. De har med andre ord brug for en plan b til at sikre forretningen – både økonomisk og praktisk, når verden – også kortvarigt – går i sort.

Forestil dig fx, at Carlsbergs produktion går i stå, en sikkerhedsport går i baglås i et shoppingscenter – eller endnu værre, at livsvigtig medicin ikke opbevares ved den rette temperatur, fordi køleskabene hos medicinalproducenten slås fra på grund af strømafbrydelser. Det kan også hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis følsomt udstyr skal udskiftes på grund af for tidlig slitage som følge af dårlig strømkvalitet. Det er ikke småpenge, vi taler om.

Desværre oplever jeg ofte, at virksomheder enten føler sig ukomfortable og usikre, når samtalen falder på nødstrøm. De forholder sig ikke aktivt til en strategi i tilfælde af strømsvigt og bliver derfor ofte overrumplet, når nedbruddet rammer. Simpelthen fordi det ikke har overvejet, hvilke konsekvenser det har for deres forretning, når strømmen sætter ud.

Men i den nye virkelighed, hvor strøm bliver upålidelig, gør virksomheder klogt i at gå deres kritiske systemer efter i sømmene og tænke nødstrøm langt bredere end blot beskyttelse af serverrummet og data.

Derfor vil jeg på det kraftigste opfordre til, at danske virksomheder stiller sig selv spørgsmålet: Er min forretning robust og klar til en grønnere fremtid? For vi kan lige så godt indrette os efter en fremtid, hvor pålidelig strøm ikke er en selvfølge.

Få mere viden om UPS-anlæg og nødstrøm.