
I et interview med CNBC under topmødet i Davos fortæller Intel CEO Pat Gelsinger blandt andet om Kinas ambitioner på halvlederområdet. Hans konklusion er, at Kina er omkring ti år bagud i forhold til de førende vestlige procesteknologier. Og intet peger på, at Kina formår at reducere afstanden til de vestlige teknologier, skriver Per Henricsson, Elektroniktidningen, i et indlæg på vor nabopublikations website, http://www.etn.se.
Pat Gelsinger peger på, at sanktioner fra USA, Holland og Japan gør det svært for Kina at indhente efterslæbet på trods af, at Kina investerer enorme beløb i de relevante teknologier.
Kinas bedste proces fra foundry-virksomheden, SMIC, ligger ved 7nm, og han tror, den vil blive der eller ved minimalt 5nm, mens TSMC, Samsung og Intel allerede er på vej ned under 2nm-processer med 1,5nm i sigte. Han ser heller ingen ende på Moores lovs udvikling med hensyn til antal af transistorer pr. arealenhed og pris.
Kina er afhængig af produktionsudstyr og -kemikalier fra blandt andet Holland, USA, Sydkorea og Japan. Kinas indenlandske industri har ikke været i stand til at levere tilsvarende produkter eller ydelser.
Pat Gelsinger peger også på de enorme investeringer, som virksomheder som Intel har foretaget, og som bidrager til, at det er svært at komme efter. Intel brugte alene 18 milliarder dollars på forskning og udvikling sidste år. Dertil kommer investeringer i nye fabrikker for 25 milliarder dollars. Og sådan har det stået på i årtier, påpeger han i interviewet med CNBC.
Fra Aktuel Elektroniks redaktion kan vi tilføje, at der sker en massiv hjerneflugt fra Kina til de asiatiske nabolande, hvilket dræner Kinas nationale talentmasse og flytter dygtig arbejdskraft til udlandet. Kinas interesse for Taiwan må også vurderes til at være lige så meget et spørgsmål om teknologi som magt i det kinesiske styre – og Taiwans store foundries TSMC og UMC har angiveligt mineret deres produktion, hvis ”storebror” fra det kinesiske fastland pludselig skulle komme på besøg. Men Kina/Taiwan-debatten er selvfølgelig mere kompleks og omfatter langt mere end bare halvlederproduktion.