• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Artikler fra Aktuel Elektronik

AktueltDesign & udvikling01. 12. 2022 | Rolf Sylvester-Hvid

Fremtidens landbrug skal drives af AI, droner og robotter

AktueltDesign & udvikling01. 12. 2022 By Rolf Sylvester-Hvid

Langt ude i rummet svæver en satellit med kameraet rettet mod en mark hundredvis af kilometer under den. Tættere på landoverfladen flyver en drone rundt og overvåger den samme landbrugsjord. Og helt nede blandt afgrøderne kører robotter igennem hektar efter hektar og holder øje med ukrudt, afgrødernes vækststadie og eventuelle sygdomme, ligesom sensorer på de almindelige landbrugsmaskiner gør det. 

Det har været virkelighed på Gyldensteen Gods i løbet af de sidste fem år.  Godset, der kan spores tilbage til 1400-tallet og ligger lidt uden for Bogense på Nordfyn, har været vært for forskningsprojektet Square Meter Farm (SqM-Farm), et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og firmaerne AgroIntelli, FieldSense og Conpleks. Målet har været at dokumentere effekten af et såkaldt datadrevet landbrug, altså et landbrug, hvor landmanden får hjælp til at træffe beslutninger, blandt andet om brug af gødning og sprøjtemidler, fra data indsamlet af satellitter, droner og robotter.  

– I løbet af de sidste 25 år har man talt meget om præcisionslandbrug, hvor man ved hjælp af digitale værktøjer bruger lige præcis den mængde hjælpestoffer, afgrøderne har brug for, og ikke mere end det. Spørgsmålet er, hvor præcis man kan være. Grundideen med det her projekt har været, at nu er teknologien ved at være så moden, at man kan begynde at forholde sig specifikt til hver eneste kvadratmeter på marken, fortæller Ole Green, stfiter af AgroIntelli og projektleder på SqM-Farm.

Der er mange gode grunde til at lade teknologiske løsninger hjælpe med at vurdere, hvor, hvor meget, og hvordan der skal arbejdes ude på markerne. Og der bliver kun flere og flere af dem i fremtiden. 

Først og fremmest er det godt for miljøet. Hvis man kun sprøjter eller gøder, hvor der er behov for det, og hvor der er plantemasse, som faktisk kan optage næringsstofferne, i stedet for at fordele stofferne jævnt over hele marken, vil der være langt mindre udvaskning af kvælstof. Det er et område, hvor der rent lovgivningsmæssigt bliver stillet større og større krav til landbruget. 

Ved hjælp af intelligent computersoftware kan man i øvrigt også optimere logistikken i driften, så man i sidste ende skal køre færre kilometer med sine maskiner, hvilket ikke alene sparer tid, men også brændstof.

Og det leder videre til det økonomiske aspekt. For også for landmandens tegnebog kan de teknologiske løsninger være en god ide, fortæller Frants Bernstorff-Gyldensteen, som ejer Gyldensteen Gods. 

– Det er en stor omkostning, når man sprøjter og gøder, så jo mere præcist, vi kan behandle jorden, desto bedre økonomi er der i det. Derfor er det er kun et spørgsmål om tid, før det bliver mere udbredt, siger godsejeren.

Desuden vil fødevareproducenter kunne få et større udbytte, når man eksempelvis kan opdage svampe og sygdomme på afgrøderne tidligt og sætte målrettet ind over for dem, inden de spreder sig til resten af marken. 

Endelig er tendensen, at landbrug kun bliver større og større og derfor sværere at overskue for den driftsleder, der har ansvaret. Også her kan robotter, droner og satellitter blive uundværlige i en nær fremtid.

– Hvis man sidder som driftsleder på flere hundreder hektarer kommer du ikke ud alle steder hver eneste uge. Så den demografiske udvikling i landbruget understøtter også, at der skal mere teknologi som denne her ind i branchen, som Ole Green formulerer det. 

Værdifulde data

Men skal man kunne træffe beslutninger på kvadratmeterniveau, er man også nødt til at have data på kvadratmeterniveau. Det er her, Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet har spillet en væsentlig rolle i SqM-Farm. 

Én af dem, der har hjulpet med at indsamle oplysninger om afgrøderne på Gyldensteen Gods, er SDU-droneforsker Henrik Skov Midtiby. Og han kan se et kæmpestort potentiale i at bruge blandt andet droner i landbruget. 

– I projektet har vi bevist, at man kan hive data ind, som landmanden har brug for, og som han kan bruge til at optimere driften, siger Henrik Skov Midtiby. 

Blandt andet har forskeren fløjet droner over godsets græskarmarker, taget billeder af dem og ladet computersoftware tælle, hvor mange græskar der ligger derude. Det har været en stor hjælp for landbruget, som derved har vidst, præcist hvor mange græskar det kunne love væk til supermarkederne op til Halloween. 

– Vi har gjort os mange gode erfaringer og praktisk erfaring i løbet af projektet, særligt i forhold til hvordan man helt konkret skal flyve dronerne over markerne for at få brugbar information. For eksempel hvor mange billeder af marken dronen skal tage, og hvor stort et overlap der skal være, siger Henrik Skov Midtiby. 

Den rigtige vej for landbruget

Den langsigtede vision er, at robotter, droner og satellitter helt automatisk indsamler og behandler data, så landmanden får alt den viden, han har brug for, blot ved et klik på telefonen. Helt der er vi dog ikke endnu, men allerede nu er resultaterne lovende.

– Hvor stor en effekt løsningerne har, afhænger meget af, hvilken afgrøde der er tale om, så vi kan ikke præsentere ét tal for, hvor meget man kan effektivisere. Men vi har tydeligt vist, hvordan man kan gødningsoptimere og opnå et større udbytte med den samme mængde input. Det er især på kornafgrøder og græs til kvægfoder, at vi har set meget positive resultater. Vi har også opdaget ukrudt, som landmanden slet ikke vidste var der, og som man derfor kunne sætte aktivt ind over for. Der er ingen tvivl om, at det er den rigtige vej at gå for landbruget. Indsamlingen af data bliver simpelthen en nødvendighed for fremtidens landbrug. Men det tager at tid at udvikle, slutter Ole Green.

Kontakt:
Ole Green, projektleder på SqM-Farm, mail: olg@agrointelli.com

Skrevet i: Aktuelt, Design & udvikling

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren

Design & udvikling07. 05. 2025

Sensorer og digital twins kan optimere måden, vi vedligeholder luftfartøjer på, så færre ressourcer går til spilde. Teknologisk Institut samarbejder med internationale partnere på at skabe sikrere fly og droner med længere levetid i EU-projektet Avatar. – Mens det tidligere har været nødvendigt

B511-1C evaluerings-board fra Panasonic Industry til hurtig test og prototyping

IoT & embedded07. 05. 2025

Panasonic Industry lancerer nu sit nye B511-1C evaluerings-board (ENW89861AXKF). Det indeholder et PAN B511-1C (ENW89861A3KF) modul, der er baseret på Nordic Semiconductors nRF54L15 single-chip controller. Evaluerings-boardet rummer en pin-header i et Arduino UNO footprint, der kan konfigureres

Kompakt strømforsyningsserie med enkelt udgang til generel brug

Power07. 05. 2025

TDK Corporation introducerer TDK-Lambda GUS350-serien af ​​kompakte strømforsyninger med en enkelt udgang (single-ended) til generel brug. Modellerne leverer nominelt 350W med 12V, 24V, 36V eller 48V på udgangen. GUS350 er konvektionskølet og fås med justeringsfunktion for udgangsspænding,

NeoMesh præcis som man har brug for det

IoT & embedded07. 05. 2025

Kunder har nu det bredest tænkelige udbud af løsninger, når de vil bruge den bidirektionale, trådsløse mesh-netværks protokol-stack, NeoMesh, fra NeoCortec -kendetegnet ved sit ultralave forbrug. NeoMesh tilbydes nu på fire forskellige måder: NeoMesh på NCxxxx-moduler fra NeoCortecNeoMesh på LoRa

Globalt halvledersalg steg 18,8% i 1. kvartal 2025 – og nu kommer Europa med (måned til måned)

ProduktionTop07. 05. 2025

Brancheorganisationen, Semiconductor Industry Association (SIA), annoncerer, at det globale halvledersalg var på 167,7 milliarder dollars for første kvartal af 2025, hvilket er en stigning på 18,8% sammenlignet med første kvartal af 2024, men 2,8% mindre end fjerde kvartal af 2024. Det globale salg

Nye topledere for Universal Robots og Mobile Industrial Robots

AktueltBranchenyt07. 05. 2025

Teradyne Robotics har annonceret udnævnelsen af nyt lederskab i dets virksomheder Universal Robots og Mobile Industrial Robots (MiR). Den nye ledelse sikrer stærk kontinuitet og ekspertise, mens begge virksomheder fortsætter med at drive udviklingen af fremtidens avancerede automation. Tirsdag

Danisense udstiller på PCIM 2025 i Nürnberg, 6. – 8. maj

AktueltEventsPowerTest & mål05. 05. 2025

Danisense udstiller på dette års PCIM 2025 i Nürnberg, 6.- til 8. maj i hal 7, stand 108. På udstillingen vikl Danisense afsløre ny innovation inden for kalibreringsservice. Desuden vil det nyligt introducerede Transducer Electronic Datasheet (TEDS) for Danisenses program af strømtransducere

Powell Electronics lagerfører de populære cirkulære Buccaneer-effektkonnektorer fra Bulgin

Komponenter & konnektorerPower05. 05. 2025

Powell Electronics, der er leverandør af konnektorer og meget mere til hi-rel applikationer inden for forsvars- aerospace- og industrielektronik, lagerfører nu flere populære miljømæssigt forseglede cirkulære effektkonnektorserier fra Bulgins Buccaneer-program. Standard-programmet af Buccaneer

Zebicon klar til Control 2025 med skarpt fokus på 3D-scanning og teknisk opmåling

EventsTest & mål05. 05. 2025

Zebicon, en af Danmarks førende eksperter i 3D scanning og industriel måleteknik, besøger Control 2025, som afholdes i Stuttgart fra den 6. til 9. maj 2025. Virksomhedens CEO Jeppe Hebsgaard Laursen og CTO Kasper Fedde Krogh vil være til stede for at mødes med både eksisterende og potentielle

Kodas årsberetning: Solidt resultat i en tid med mange udfordringer

BranchenytWireless & data05. 05. 2025

2024 har været et år, der både har været præget af betydelige fremskridt og væsentlige udfordringer i musikbranchen – både herhjemme og i udlandet. Det afspejler sig i Kodas omsætning, som landede på knap 1,4 milliarder kroner, hvilket betyder, at mere end 1,2 milliarder kroner vil blive fordelt

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • RODAN Technologies A/S

    RODAN Technologies tildeles Experians RKI Diplom for Højeste Kreditvurdering i Danmark

  • Mouser Electronics

    Mouser Electronics Shipping Wide Selection of Smart, Connected and Secure Embedded Control Solutions from Microchip Technology

  • Mouser Electronics

    Mouser Delivers Expert Perspectives on Robotics, AI and ML in New eBook from Analog Devices and Samtec

  • Power Technic ApS

    CSP 3000W Strømforsyning til UV udstyr

  • Avnet Silica

    ROBOTIC SEMINAR 21+22 of May 2025 Online

  • InnoFour

    Customer story: Improved product quality using HyperLynx PI

  • Mouser Electronics

    Mouser Explores Smart Tech in Farming with Agriculture Resource Hub

  • Beckhoff Automation ApS

    AX1000 – economy servodrev til lav og middel effektområdet

  • ACTEC A/S

    Driftssikkerhed starter i designfasen – ses vi på Robotbrag?

  • Power Technic ApS

    7500W HVDC strømforsyning med enkeltudgang og 2 kølesystemer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren

    07.05.2025

  • B511-1C evaluerings-board fra Panasonic Industry til hurtig test og prototyping

    07.05.2025

  • Kompakt strømforsyningsserie med enkelt udgang til generel brug

    07.05.2025

  • NeoMesh præcis som man har brug for det

    07.05.2025

  • Globalt halvledersalg steg 18,8% i 1. kvartal 2025 – og nu kommer Europa med (måned til måned)

    07.05.2025

  • Nye topledere for Universal Robots og Mobile Industrial Robots

    07.05.2025

  • Danisense udstiller på PCIM 2025 i Nürnberg, 6. – 8. maj

    05.05.2025

  • Powell Electronics lagerfører de populære cirkulære Buccaneer-effektkonnektorer fra Bulgin

    05.05.2025

  • Zebicon klar til Control 2025 med skarpt fokus på 3D-scanning og teknisk opmåling

    05.05.2025

  • Kodas årsberetning: Solidt resultat i en tid med mange udfordringer

    05.05.2025

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik