• LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

ElektronikFOKUS

Fokus på elektronik

  • Branchenyt
  • Design & udvikling
  • Events
  • IoT & embedded
  • Komponenter & konnektorer
  • Power
  • Produktion
  • Test & mål
  • Wireless & data
  • Klimateknologi

Design & udviklingTop07. 01. 2022 | Rolf Sylvester-Hvid

EU-program booster robot-startups i Odense

Design & udviklingTop07. 01. 2022 By Rolf Sylvester-Hvid

Robot-iværksætterne Sina Pour Soltani, Ann-Mia Ambjerg og Christian J. Eberhardt har store planer. De har stiftet virksomheden Aris Robotics og arbejder på en robot med kunstig intelligens, der skal revolutionere danskernes måde at sortere affald på til gavn for miljøet.

Lige nu og i de næste måneder knokler de tre iværksættere for at få deres prototype gjort færdig. Det foregår i den nationale robotklynge Odense Robotics, hvor Aris-trioen er blevet en del af strukturfondsprojektet Odense Robotics Startup Programme. I programmet bliver robot-iværksættere gjort kommercielt bæredygtige, gjort klar til vækst og skalering og forberedt til mødet med investorer.

Sina Pour Soltani (I midten), Ann-Mia Ambjerg og Christian J. Eberhardt er trioen bag en af de seks virksomheder, der i øjeblikket arbejder i Odense Robotics Startup Programme. I det store værksted, der er knyttet til EU-programmet, har de fået bedre plads til at færdigudvikle deres robot, der skal sortere deponiaffald. Foto: Aris Robotics

EU’s Socialfond har slutningen af 2018 støttet projektet med 9,5 mio. kr. 21 virksomheder har deltaget i et forløb, og Aris Robotics er med på det sidste hold på seks virksomheder.

Sina Pour Soltani, CEO i Aris Robotics, fortæller:
– Vi anser det for en blåstempling af vores virksomhed, at vi er kommet med i hubben. Hvor længe vi skal være her, afhænger især af, hvornår vores prototype er klar til markedet, og hvornår vores virksomhed er udviklet og klar til at producere.

Den typiske virksomhed er med i programmet mellem 12 og 14 måneder, inden den er forberedt til livet på det kommercielle marked. Overlevelsesraten efter EU-projektet er høj: 8 af 10 virksomheder, der foreløbig har afsluttet et forløb, lever også et år senere.

Projektleder Thomas Gammelgaard peger på to vigtige elementer i programmet: At forløbet kommer rundt om hele virksomheden, og at Odense Robotics som klynge har mange andre initiativer og tilbud til startups, når de er færdige i EU-programmet:

– De får teknisk hjælp i værkstedet, sparring på forretningsudvikling, de bliver en del af vores netværk og møder potentielle underleverandører, ligesom de selv udvikler sig som potentielle underleverandører.

SMV’erne står forskellige steder i deres udvikling, når de rykker ind i programmet: Et fællestræk er dog, at de har fokus på at udvikle deres prototype og forretning. Odense Robotics lægger derfor stor vægt på, at SMV’erne lærer at ”vise sig frem” og finde deres mission og vision.

– Det handler ikke bare om at udvikle et produkt, men også om at udvikle en fortælling, der først skal overbevise vores advisory board, siden investorer og i den sidste ende kunderne, siger Thomas Gammelgaard.

For mange er hubben blevet platform for kommerciel succes: Den succesrige robot-iværksætter Clionadh Martin, der står bag virksomheden Coalescent Mobile Robotics, knoklede med sine medarbejdere i 17 måneder i Odense Robotics. Da forløbet var afsluttet, havde Coalescent en færdigudviklet robot-prototype, der transporterer varer i dagligvareforretninger – og investorer havde fået øje på Coalescent og skudt 11 mio. kr. ind i virksomheden.

– Det var meget vigtigt for os at være en del af Odense Robotics. Vi var tæt på dygtige teknikere og specialister i forretningsudvikling, og vi deltog i masser af events, som gjorde, at vi kunne bygge et netværk af investorer. Det havde taget en evighed, hvis vi skulle have nået det uden programmets hjælp, siger Clionadh Martin, som planlægger at gå på markedet med sin robot i slutningen af 2022 – også internationalt.

For Aris Robotics er det første mål i Odense Robotics Startup Programme at færdigudvikle robot-prototypen, der med kunstig intelligens kan sortere deponiaffald på genbrugspladser.

Sina Pour Soltani, CEO i Aris Robotics:
– Med kunstig intelligens kan man flytte ansvaret for at sortere affald fra mennesket til maskinen. Enorme mængder affald ender i deponi på genbrugspladsen, selvom det slet ikke hører til der og kunne være genanvendt eller udnyttet til energiproduktion. I deponicontaineren ser man alt muligt usorteret affald: Mineraluld, træ, gipsplader og selv ipad-opladere og gamle videospil. Det skal vores kunstige intelligens detektere, inden det ryger i den forkerte container.

På længere sigt ser Aris Robotics et stort marked åbne sig:
– Kunstig intelligens er noget af det, som rykker allermest på mange områder lige nu, og genanvendelse er jo tidens løsen. Derfor har vi valgt at tackle et af kerneproblemerne inden for den grønne omstilling: Håndtering af vores affald og vores ressourcer. Det første mål er at kunne sortere deponiaffald, næste skridt kunne være småt brændbart. Derefter er der rig mulighed både i det offentlige rum, hos virksomhederne og tættere på det private, siger Sina Pour Soltani, CEO i Aris Robotics, som har store forventninger til arbejdet i hubben:
– Vi begynder at træne robottens kunstige intelligens tidligt i det nye år, og til sommer satser vi på at have gang i en egentlig testproduktion hos Odense Renovation.

Fakta om Odense Robotics StartUp Programme

Projektet tilbyder rådgivning til iværksættere inden for robotteknologi og giver adgang til et ophold på 6 til 16 måneder i robotklyngen Odense Robotics’ startup. I projektet bliver iværksætterne gjort kommercielt bæredygtige, klar til skalering og til at mødes med potentielle investorer.

Projektets oprindelige mål var bl.a. at skabe 16 nye levedygtige robotvirksomheder. Programmet slutter over måltallet med 21 virksomheder, der har gennemgået et forløb.

Projektet begyndte i september 2018, har et samlet budget på 20,4 mio. kr. og er støttet med 9,5 mio. kr. af EU’s Socialfond. Operatør er robotklyngen Odense Robotics i partnerskab med Odense Kommune og Syddansk Universitet. StartUp-hubben findes i Odense hos Teknologisk Institut, som yder teknisk sparring omkring produktudvikling samt stiller højteknologiske test- og udviklingsfaciliteter til rådighed.

Læs mere om Odense Robotics StartUp Programme i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

Skrevet i: Design & udvikling, Top

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

0.5mm Pitch Mezzanine Connector for Ultra-Compact Applications

International newsKomponenter & konnektorer16. 05. 2022

Following on from Harwin’s recent introduction of Archer .8 (0.8mm-pitch board-to-board connectors), the company has extended its range again with a 0.5mm pitch range. Harwin’s award-winning engineering design team developed this latest compact mezzanine connector in response to the increasing

Solid-state relays provide industry-leading reliability

International newsKomponenter & konnektorer16. 05. 2022

Building on more than two decades of experience developing new isolation manufacturing technologies and integrated circuits (ICs) for high-voltage systems, Texas Instruments (TI) (Nasdaq: TXN) today introduced a new portfolio of solid-state relays, including automotive-qualified isolated drivers and

6W high isolation DC/DC converters for medical, industrial and ICT applications

International newsPower16. 05. 2022

Designed with high reliability in mind, the COSEL MH6 series has a reinforced insulation, sustains 3kVAC and 4.2kVAC isolation test in accordance to safety standards and its transformer designed to sustain differential voltage that might happen in industrial applications. With long expertise in

Projektleder

Branchenyt16. 05. 2022

Glenn Møller Hansen, 47 år, er netop ansat som projektleder i CBRE Integos el-tekniske afdeling i Esbjerg. Han har en baggrund som industrielektriker og kommer senest fra en stilling som teamleder ved Port of Esbjerg. Glenn Møller Hansen vil med sine kompetencer og mangeårige erfaring bidrage

Telias “næsten ny” koncept stimulerer recycling af forbrugerelektronik

Wireless & data16. 05. 2022

Telia åbner nu for salg af brugte mobiltelefoner på Telia.dk med konceptet ”Næsten Ny”. Salget af de brugte mobiltelefoner er en vigtig del af Telias strategi om at være leverandør til hele familien samt at forfølge en ambitiøs bæredygtighedsagenda. - Næsten Ny en god mulighed for at købe en

KU-forskere: Kvantebits gør hacking umulig

AktueltWireless & data16. 05. 2022

En ny form for sikkerheds-ID kan snart se dagens lys og hjælpe os med at beskytte vores informationer mod hackere og cyberkriminelle. Det er nemlig lykkedes kvantematematikere fra Københavns Universitet at knække en matematisk gåde, så en persons geografiske position kan bruges som et personligt ID,

Videnplatform Hannover Messe

Events16. 05. 2022

Globaliseringen har skabt global fremgang, men de seneste to års lock-down og krigen i Ukraine påvirker i høj grad verdens økonomiske vækst. Begge dele har forstyrret industriens og de økonomiske supply chains – og krigen i Ukraine har startet en energikrise. Hvordan vil det påvirke verdensøkonomien

Danske forskere opdager magnetisk egenskab, som kan ændre vores computere

Design & udviklingTop16. 05. 2022

Grænsen for, hvor meget man kan skrumpe komponenterne til en computer, er ved at være nået, så længe informationerne bliver båret af elektroner som i dag. Men muligvis kan man i stedet bruge magnetisme og derved udvikle computere, der både er kraftigere og billigere. Det er et af perspektiverne i en

Første foto af sort hul i Mælkevejen taget under ledelse af danske forskere

AktueltDesign & udvikling16. 05. 2022

Supertunge sorte huller menes at befinde sig i centrum af de fleste galakser i universet, herunder vores egen galakse, Mælkevejen. Nu fremviser en international forskergruppe for første gang nogensinde et billede af et sort hul i Mælkevejen. Forskerholdet hedder Event Horizon Telescope (EHT)

Plads- og vægtbesparende fleksible print til celle-batteriforbindelser i elbiler

PowerProduktion16. 05. 2022

Trackwise fortæller, at virksomheden nu leverer pladsbesparende fleksible letvægtsprint (FPC) til interconnect-funktioner inden for typisk automotive applikationer, hvilket letter udvikling og fremstilling af højkompakte celle-batterisystemer til elbiler. Celle-batteriteknologier skal forbedre

Tilmeld Nyhedsbrev

Arkiv over seneste nyhedsbreve
 
 
 
 
Aktuel Elektronik - underleverandøroversigt
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Microchip Technology Inc.

    Ny realtids platforms tillidsrod etablerer komplet tillidskæde til systemplatforme

  • ACTEC A/S

    Vi hjælper vores kunder til at maksimere deres batterilevetid

  • Nordcad Systems A/S

    Få styr på alle designdata og hold det samlet

  • Wise Choice Consulting ApS

    Spar tid, omkostninger og prototyper med simulering

  • Power Technic ApS

    Modulær 400W Strømforsyning

  • Mouser Electronics

    Mouser to Empower Design Engineers at Embedded World 2022

  • InnoFour

    CAM350 webinar Tuesday May 17

  • Phoenix Contact A/S

    Hannover messe 2022

  • Mouser Electronics

    Find What You Need with Ease with Mouser’s Online Services and Tools and Help Centre

  • InnoFour

    Optimize planning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • 0.5mm Pitch Mezzanine Connector for Ultra-Compact Applications

    16.05.2022

  • Solid-state relays provide industry-leading reliability

    16.05.2022

  • 6W high isolation DC/DC converters for medical, industrial and ICT applications

    16.05.2022

  • Projektleder

    16.05.2022

  • Telias “næsten ny” koncept stimulerer recycling af forbrugerelektronik

    16.05.2022

  • KU-forskere: Kvantebits gør hacking umulig

    16.05.2022

  • Videnplatform Hannover Messe

    16.05.2022

  • Danske forskere opdager magnetisk egenskab, som kan ændre vores computere

    16.05.2022

  • Første foto af sort hul i Mælkevejen taget under ledelse af danske forskere

    16.05.2022

  • Plads- og vægtbesparende fleksible print til celle-batteriforbindelser i elbiler

    16.05.2022

Alle nyheder ›

Læs Aktuel Elektronik

Aktuel Elektronik avisforside

Annoncér i Aktuel Elektronik

Medieinformation

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR