Selv om klimaforandringer, cirkulær økonomi og bæredygtighed dominerer den offentlige debat, afslører en ny undersøgelse, at de mørke udsigter preller af på næsten halvdelen af de danske forbrugere, når de lægger varer i indkøbskurven – særligt elektronik. Det viser en ny undersøgelse som Danmarks førende onlinemarkedsplads for genanvendt elektronik, Refurbed, har gennemført i samarbejde med YouGov.
Ifølge en undersøgelse er 80 procent af danskerne i nogen eller høj grad bevidste om, hvordan elektronikproduktion og bortskaffelse påvirker miljøet. Men når det kommer til at tage ansvar, skiller holdningerne sig markant fra handlingerne.
Danskere tager mindre hensyn til bæredygtighed, når de køber elektronik
Kun 6 procent af danskerne tager mere hensyn til bæredygtighed ved køb af elektronik end ved andre forbrugsgoder som tøj og dagligvarer. Mens en ud af fem svarer, at de tager mindre hensyn til bæredygtighed, når de køber elektronik end ved tøj eller dagligvarer.
Hele 23 procent indrømmer, at de ikke tager nogen særlige hensyn til bæredygtighed – uanset hvad de handler.
– Det er positivt, at så mange danskere er klar over, hvilken miljøpåvirkning elektronikproduktionen har for vores klode, men det er skuffende, at bevidstheden ikke oversættes til handling. Det peger på et stort behov for løsninger, der gør det nemt for forbrugerne at vælge bæredygtigt – og det er netop der, vi arbejder for at skabe en mere cirkulær økonomi, siger Peter Windischhofer, medstifter og CEO for Refurbed.
Værdifulde råstoffer går tabt, når vi ikke genanvender
Tallene bliver kun endnu mere nedslående, når vi ser på, hvor mange telefoner og dermed ressourcer og råstoffer, der ville kunne få et nyt liv.
En dugfrisk analyse fra den anerkendte forskningsorganisation Fraunhofer Austria bestilt af Refurbed viser at der i Danmark alene ligger 9 millioner smartphones hengemt i skuffer og skabe. En skjult ressource med stort potentiale, som kun vokser, når vi zoomer ud på hele Europa.
Her peger Fraunhofer Austria-rapporten på, at ubrugte europæiske smartphones* indeholder over 41.000 ton metaller herunder kritiske og konfliktfyldte råstoffer som kobolt, guld, magnesium og palladium til en værdi af 1,57 milliarder euro.
– Vi står midt i en dobbeltkrise – klimaforandringer og knaphed på råstoffer. Derfor er det afgørende, at vi begynder at genudnytte de ressourcer, vi allerede har udvundet én gang. Gamle smartphones rummer et kæmpe potentiale: Genanvender vi dem, kan vi både reducere CO2-udledning markant og mindske behovet for udvinding af sjældne og kritiske materialer. Alene mængden af kobolt, der gemmer sig i pensionerede europæiske smartphones, vil kunne producere batterier til én million elbiler, fortsætter Peter Windischhofer.
Resultaterne i Fraunhofer-rapporten bekræfter for tredje år i træk, at cirkulær adfærd – herunder genanvendelse og forlænget levetid for elektronik – har stor betydning for både klima og samfund.
*Fraunhofer-rapporten anslår, at der samlet set ligger ubrugte 642 millioner smartphones i EU-husstande.
Læs mere om Refurbed her.