MILA Nordic vil gøre Danmark til foregangsland inden for batteriproduktion. Med hjælp fra Teknologisk Institut har virksomheden taget de første skridt mod automatiseret produktion af kundetilpassede batteripakker i et MADE Demonstrationsprojekt.
Batterier spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling, men størstedelen af verdens batteriproduktion er koncentreret i Fjernøsten, hvilket gør europæiske virksomheder afhængige af globale forsyningskæder og eksterne leverandører.
Det er netop denne udfordring, som startupvirksomheden MILA Nordic – grundlagt af de to brødre og maskiningeniører Mikkel Markfoged Petersen og Lasse Markfoged Petersen – ønsker at gøre op med.
– Vi startede MILA Nordic, fordi vi kunne se, at europæiske producenter af industrielle elektriske køretøjer havde store udfordringer med at få lokalt producerede batteripakker, der passede til deres specifikke behov. Mange var begrænset til standardløsninger fra Fjernøsten, som hverken var fleksible nok eller levede op til ønskede kvalitetsstandarder, forklarer Mikkel Markfoged Petersen fra MILA Nordic.
Automatisering baner vejen for dansk batteriproduktion
Produktionen startede i en garage, så videre i små lokaler på DTU Risø, men virksomheden er allerede i gang med at opbygge en større, mere skalerbar produktion i Roskilde.
Men som en startup med ambitioner om at konkurrere globalt, stod MILA Nordic over for en velkendt udfordring: Hvordan kan man producere i Danmark og samtidig holde omkostningerne nede? Svaret var automatisering.
– Det har været utrolig værdifuldt at få sparring udefra. Vi designer nu vores batteripakker med fremtidig automatisering for øje, siger Mikkel Markfoged Petersen, Co-Founder af MILA Nordic
I samarbejde med Teknologisk Institut har MILA Nordic gennem et MADE Demonstrationsprojekt fået visualiseret og optimeret deres produktionsflow samt udviklet prototyper på løsninger til at automatisere centrale processer.
– Automatisering er afgørende for at kunne producere konkurrencedygtigt i Danmark. Danmark er ikke kendt for at være det billigste produktionsland, men vi har nogle af verdens dygtigste medarbejdere. Hvis vi skal konkurrere internationalt, skal vi tænke i automatisering fra starten, fortæller Mikkel Markfoged Petersen.
Teknologisk Institut har blandt andet udviklet en prototype til at samle battericeller i moduler ved hjælp af et kliksystem, som er let at integrere i en automatiseret produktionslinje.
Dertil er der i projektet udviklet en svejseproces, der er mere effektiv og sikrer ensartet kvalitet med henblik på integration af en robotløsning.
Prototyperne har demonstreret, hvordan dele af batteriproduktionen kan automatiseres.
– Det har været utrolig værdifuldt at få sparring udefra. Vi designer nu vores batteripakker med fremtidig automatisering for øje, fortæller Mikkel Markfoged Petersen.
Genanvendelse sikrer fremtiden
MILA Nordic tænker ikke kun i nutidens produktion, men også i fremtidens genanvendelse.
Virksomheden samarbejder med Teknologisk Institut om at udvikle løsninger til genbrug af batterierne, når de engang er udtjente.
– Vi ser det som vores ansvar at tænke hele produktets livscyklus igennem. Vi skal ikke kun tænke på, hvordan vi producerer batterierne nu, men også på hvad der skal ske med dem om 10-15 år. Det er afgørende for både miljøet og vores konkurrenceevne, understreger Mikkel Markfoged Petersen.
Selvom MILA Nordic stadig er en ung virksomhed, så er ambitionerne store, og der er ikke kun fokus på batteriets fremtid men også virksomhedens.
– MADE Demonstrationsprojektet har været afgørende for vores udvikling. Det har givet os konkrete værktøjer til at automatisere vores produktion og styrket vores position som innovativ batterileverandør, fortæller Mikkel Markfoged Petersen og fortsætter:
– Vi er stadig en lille virksomhed, men vi tænker stort. Vi vil være med til at gøre Danmark til en frontløber inden for batteriteknologi.
Om MILA Nordic
MILA Nordic er en dansk startup, der specialiserer sig i udvikling og produktion af kundetilpassede batteripakker til industrielle elektriske køretøjer. Virksomheden blev grundlagt af to brødre med baggrund som maskiningeniører og har base på DTU Risø. MILA Nordic fokuserer på innovation, automatisering og genanvendelse.