I Glostrup/Albertslunds industrikvarter finder man det store, internationale DOLL-projekt, Danish Outdoor Lighting Lab. Over rundt regnet 10 kilometer gadestrækning eksperimenterer adskillige leverandører af gadebelysning og elektronisk infrastruktur med fremtidens lys- og kommunikationssystemer, der skal skabe fælles referencer for, hvordan lysoplevelsen kan optimeres samtidigt med, at forbruget falder.
Nu er der så kommet endnu en lysmast til. En enlig én af slagsen placeret på hjørnet af Herstedøstervej og Gl. Landevej. Og den ligner bestemt ikke de andre på nogen måde. Faktisk er masten, som er udviklet af Smart Citi Solutions, også Skandinaviens første 5G picocelle, ligesom lysmasten er platform for hundredevis af andre, spændende applikationer, der vil få afgørende betydning for etableringen af morgendagens intelligente infrastruktur i bymiljøerne.
Lysmasten er spændende, da den foruden af være – netop – lysmast også er en slags multiantenne og altså også hjemsted for måling af dit og dat. Faktisk kan man måle en række parametre på en nem og effektiv måde med Smart Citi Solutions lysmast. Det kunne eksempelvis være vind, nedbør, forurening og mange andre faktorer, som kan bruges til eksempelvis regulering af trafikken i bymiljøer. Data fra masten overføres til Microsoft Azure clouden og kan udlæses i Smart Citi Solutions geospatiale datapræsentationslag. Brugere kan dermed parre data, så man får de oplysninger, der er brug for i det aktuelle kvarter af en given by.
– Det er TDC og Huawei, der har bestilt masten, der skal fungere som den første felttest af 5G. Den danske belysnings- og kommunikationsinfrastruktur er noget anderledes skruet sammen end i udlandet. Typisk er teleoperatørerne i udlandet også masteejere, så de køber komplette løsninger og sælger så forskellige tjenester til byråd eller lignende instanser, der vil leje sig ind i teknikken. I Danmark er lysmaster offentlige, og basestationerne bliver opsat på privat ejede 3. parts skorstene eller antenner. Men vi tror på vores koncept i Danmark, fortæller Mike Maziarka, der delvist opholder i Danmark og delvist i Florida i sin rolle som CTO for Smart Citi Solutions.
Virksomheden er kun fire år gammel og udspringer af en del af ledelsen fra det gamle Ericsson-firma, der tog sig af blandt andet basestationer. Med kun syv medarbejdere verden over – herunder den teknisk meget stærke chef for ingeniørafdelingen, Frank Zwarg, i Tyskland, er det jo ikke nogen stor organisation. Men ambitionerne fejler ikke noget, og mon ikke man kan forestille sig, at Smart Citi Solutions vil få en vis indflydelse på fremtidens intelligente byinfrastruktur?
Det er 5G-signalerne, der er grund til, at lysmasten har sin lidt løjerlige udformning. Lysmaster er i bund og grund beregnet til at svaje for vinden, men med 5G-teknologiens høje frekvenser går det virkelig ikke an. Ifølge Frank Zwarg er masten forberedt til at kunne sikre en maksimal signalintegritet selv under meget vanskelige vejrforhold. Den nye lysmast må maksimal have udsving på en tomme (25,4mm) ved vindhastigheder på op til 200km/t.