Kia Europe bekræfter planer om at genbruge tidligere batterier fra mærkets elbiler i ‘Second Life’ batterienergilagringssystemer som en del af sit globale strategiske fokus på bæredygtighed. Til dette formål samarbejder mobilitetsmærket med encore, et virksomheds-start-up fra Deutsche Bahn, DB Bahnbau Gruppe, som modtager deres gamle batteripakker fra hele Europa for at bygge og distribuere second-life batterienergilagringssystemer. Batteripakkerne skilles til modulniveau og udsættes for detaljerede diagnostiske tests, hvor egnede moduler derefter enten bruges til nye batterienergilagringssystemer eller genbruges afhængigt af deres resterende kapacitet.

Som pioner inden for e-mobilitet og førende inden for fremtidssikrede mobilitetsløsninger har Kia delt sine planer om at udvikle Purpose Build Vehicles (PBV’er), selvkørende teknologier og en række fremadskuende koncepter, som vil sætte fremtidige trends. Kia udvikler hver model med en ‘vugge til vugge’-tilgang, med hensyntagen til processer, der er afsluttet, og ressourceregenerering. Dette har fået Kia til at søge alternativer til genbrug af brugte batterimoduler til fordel for Second Life-projekter, som forlænger batteriernes levetid gennem nye anvendelser og formål. encore | DB driver allerede en returtjeneste for batterier på tværs af Europa til netop oprettelse af Second Life energilagringssystemer grundet den omfattende infrastruktur i Deutsche Bahn Group. Den europæiske transport af batterierne og nye energilagerenheder varetages primært af logistikdatterselskabet DB Schenker samt DB Cargo.
I august afslørede Kia Europe og encore | DB deres første energilagringssystem på EUREF-Campus i Berlin, hvor det fungerer som en del af et Micro Smart Grid, et strømnet, hvor forskellige energikilder, forbrugere og lagersystemer er forbundet intelligent. Micro Smart Grid er etableret og drevet af inno2grid GmbH, et joint venture mellem DB E.C.O. Group og Schneider Electric. Målet er at reducere afhængigheden af nettet gennem forudsigelige energistrømme og øge andelen af vedvarende energi på tværs af campus.
Processen
For at bygge energilagringssystemet skal encore | DB indsamle, adskille, analysere og genbruge EV-batterierne. Til energilagringssystemet på EUREF-campus brugte de EV-batteripakker fra gamle e-Soul modeller indsamlet af Kia-forhandlere og transporteret til encore | DB’s demonteringspartner, DellCon, via Deutsche Bahns omfattende logistiske netværk for at sikre bæredygtig og sikker transport. Batteripakkerne blev derefter demonteret til modulært niveau til diagnostiske test for at vurdere batteriets helbredstilstand.
Enheden på EUREF-campus består af i alt 24 batterimoduler, der er arrangeret over tre stativer; hvert modul består af 14 dobbeltceller. Et nyt strømkonverteringssystem med et integreret batteristyringssystem (BMS) specielt udviklet af STABL Energy kompenserer for de varierende helbredstilstande mellem batterimodulerne ved at udføre passiv eller aktiv spændingsbalancering, hvor det er nødvendigt. Prototypen kan levere 72 kWh brugbar strøm til at understøtte “timeshifting” – lagring af solenergi til senere brug – og andre applikationer på tværs af inno2grids zeeMobase (nul-emissionsmobilitetsbase) på EUREF-campus.