Silo AI, en af Europas største, private AI-laboratorier, har i dag offentliggjort sin anden, årlige Nordic State of AI-rapport. Rapporten, som er udarbejdet i samarbejde med 15 offentlige organisationer og forskningsorganisationer i Norden, viser, at AI går fra en opstartsperiode med stor opmærksomhed til en fase, hvor det implementeres i virksomhederne. Danmark arbejder mod at få en fremtrædende rolle inden for AI med det højeste niveau af implementering af AI i EU og at øge investeringerne i AI.
Her ses allerede en mere veludviklet brug af AI, og Nordic State of AI-rapporten omfatter forskellig evidens, der understøtter dette. En tydelig indikation på dette er, at vidensgabet mellem store virksomheder, der benytter sig af AI, og virksomheder, som er nye på området, bliver stadigt større. AI anvendes også mere og mere som en del af virksomhedens produkter og tjenester: 73 % af de virksomheder, der benytter sig af AI, som deltog i undersøgelserne til Nordic State of AI-rapporten, sagde, at dette var den primære årsag til, at de benyttede sig af AI:
Nordic State of AI-undersøgelsen viser også, at virksomheder og organisationer løbende forbedrer og udvikler brugen af AI. En tredjedel sagde, at de forventede at indføre nye AI-løsninger i løbet af de næste tre måneder, og 75 % vil gøre det i løbet af et år. Desuden svarede 90 %, at AI er enten Særdeles vigtigt eller Vigtigt for deres organisation.
Andre kilder bekræftede også ideen om en tiltagende AI-aktivitet i Norden, særligt i store virksomheder. Ifølge Eurostat 2022 ligger alle de nordiske lande over EU’s gennemsnit, og 8 % af virksomhederne benytter sig af AI.
Danmark er klart førende i Norden og i EU med 24 % af virksomhederne, der benytter sig af AI. Finlands virksomheder ligger nummer to af de mest aktive brugere med 16 % af virksomhederne, der benytter sig af AI. Norge følger efter med 11 %, og Sverige ligger sidst blandt de nordiske lande med 10 %, som dog stadig er over EU-gennemsnittet.
Europa-Parlamentets undersøgelse fra 2021 om den rolle, som kunstig intelligens spiller i forhold til den europæiske grønne pagt, viser, at Danmark er frontløber inden for brugen af AI til bekæmpelse af klimaændringer. Den danske regering planlægger at offentliggøre fem datasæt, som indeholder klima- og miljødata fra transportsektoren.
Peter Sarlin, CEO hos Silo AI, siger:
– Brugen af AI i Norden udvikler sig hurtigt, og som vores rapport viser, er vi på vej ind i en mere moden fase i forbindelse med implementering af AI. AI betragtes ikke længere som en adskilt løsning, men som en integreret del af produkter og tjenester. Danmark har gjort store fremskridt, når det kommer til indførsel af AI og investering i kunstig intelligens. Kombineret med den store vægt, der er på problemer i forhold til lovgivning på AI-området, og den offentlige opbakning til AI, er Danmark nu tæt på at leve op til sit mangeårige ry for at være et digitaliseret og dataorienteret land.
Mangel på AI-investeringer og talent
Til trods for at brugen af AI ser ud til at udvikle sig yderligere, er en stor del af investeringerne i AI stadig rettet mod eksperimentring med AI. Ud af deltagerne i Nordic State of AI-undersøgelsen sagde 55,5 %, at dette var et af deres investeringsmål i løbet af de næste seks måneder. Mange investerer også i cases om brugen af AI (47,1 %), rekruttering af flere talenter (47,1 %) og AI-infrastruktur (45,4 %).
Overordnet set har alle de nordiske lande øget deres investeringer i risikovillig kapital væsentligt i de seneste år. Særlig Sverige har oplevet denne stigning, efterhånden som investeringerne i risikovillig kapital er blevet mere end fordoblet i løbet af de seneste to år. Danmark er tredjestørst, når det kommer til investering i AI i EU, målt i forhold til antal indbyggere. Fra 2020 til 2021 blev der investeret 200 % mere i risikovillig kapital. Overordnet set anslås det, at de nordiske investeringer i risikovillig kapital til AI vil falde i 2022 med undtagelse af Sverige.
En af de største forhindringer i forhold til at opskalere brugen af AI er, ifølge Nordic State of AI-rapporten, manglen på ekspertise. Næsten halvdelen af de virksomheder, der deltog i undersøgelsen, sagde, at de vil investere økonomisk i rekruttering af nye talenter på området i løbet af de næste seks måneder. Mange er afhængige af interne talenter, når det kommer til AI. 79,8 % sagde, at de foretrækker at bruge intern ekpertise, hvilket øger presset i forhold til rekruttering. Tæt på en tredjedel sagde, at de bruger eksterne eksperter som kilde til udvikling af deres AI, og 13,5 % sagde, at de helt har outsourcet udviklingen af AI.
I Danmark vil manglen på udvikling af nok eksperter med specifik viden inden for AI medføre et gab i kompetencer, hvis der ikke længere er nok til at opfylde det stadigt stigende behov. Danmark kan komme til at få brug for op til 80.000 personer med dybe, analytiske kompetencer, hvilket er tæt på halvdelen af den nuværende arbejdsstyrke inden for ICT. Ifølge flere kilder siger både danske virksomheder og opstartsvirksomheder, at den største hindring for udvikling er manglen på talenter, når det kommer til AI.
Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør for DI Digital:
– Nordic State of AI rapporten viser tydeligt, at fremtidens vinder virksomheder, er de virksomheder som har succes med AI og derfor er det også glædeligt at se hvordan dansk erhvervsliv er placeret helt i top. I DI tror vi på, at ansvarlig AI på mange måder er løsningen, på nogle af de store kriser vi møder lige nu bl.a. mangel på arbejdskraft og reducering af klimaforandringer, det er derfor også vigtigt at vi ikke lænder os tilbage, men at vi fortsætter den positive udvikling.
Serge Belongie, professor ved DIKU og direktør for Pionercentret for AI siger:
– Danmark har en fantastisk velorganiseret datasamling på tværs af offentlige institutioner, som man aldrig ville støde på i USA. Data der gør det muligt at udnytte mulighederne for kunstig intelligens og for eksempel forudsige de tidlige stadier af brystkræft, overvåge truede arter eller gøre byplanlægningen smartere. Hvis vi virkelig lykkes med vores målsætninger, så vil der være et helt brand omkring kunstig intelligens og Danmark på samme måde, som der allerede er det i forhold til møbeldesign, arkitektur m.m.